Home

Foto & video 1 reactie

Veertig melkers in Pakistaans mega-melkveebedrijf

Het Pakistaanse mega-melkveebedrijf Nishat Farm groeit snel. Liefst 6.500 buitenlands stuks vee telt de veehouderij.

Foto

 • Nishat Farm ligt op twee uur rijden vanaf Lahore, in de provincie Punjab. Pakistan telt ruim 10 miljoen melkveehouders. 90 procent daarvan bezit niet meer dan drie koeien. Nishat Farm behoort met 6.500 stuks (buitenlands) rundvee tot een van de tien grootste moderne melkveehouderijen in Pakistan. Er zijn nu 3.000 koeien productief en dat worden er snel meer.

  Nishat Farm ligt op twee uur rijden vanaf Lahore, in de provincie Punjab. Pakistan telt ruim 10 miljoen melkveehouders. 90 procent daarvan bezit niet meer dan drie koeien. Nishat Farm behoort met 6.500 stuks (buitenlands) rundvee tot een van de tien grootste moderne melkveehouderijen in Pakistan. Er zijn nu 3.000 koeien productief en dat worden er snel meer.

 • In oktober 2011 werd het megabedrijf opgezet, door multimiljonair Mia Mansha van de Nishat Group. Schoondochter Sadia Mansha heeft de dagelijkse leiding op het melkveebedrijf.

  In oktober 2011 werd het megabedrijf opgezet, door multimiljonair Mia Mansha van de Nishat Group. Schoondochter Sadia Mansha heeft de dagelijkse leiding op het melkveebedrijf.

 • De witte stallen staan op een uitgestrekt stuk land, met een oppervlakte van 350 hectare. Het is Pakistans best ontwikkelde hightech-melkveehouderij. Pakistan heeft meer van dit soort bedrijven nodig om aan de vraag naar melk te voldoen. Pakistaanse koeien en buffels produceren samen bijna 40 miljard liter melk per jaar. Dat is niet genoeg voor de 170 miljoen consumenten.

  De witte stallen staan op een uitgestrekt stuk land, met een oppervlakte van 350 hectare. Het is Pakistans best ontwikkelde hightech-melkveehouderij. Pakistan heeft meer van dit soort bedrijven nodig om aan de vraag naar melk te voldoen. Pakistaanse koeien en buffels produceren samen bijna 40 miljard liter melk per jaar. Dat is niet genoeg voor de 170 miljoen consumenten.

 • In de stallen lopen koeien met verschillende kleuren flappen. De dieren met blauwe flappen komen uit Australië. Sinds januari zijn ook voor het eerst Nederlandse dieren, met gele flappen, geleverd. Elf jaar lag de import vanuit Europa stil, in verband met BSE-regels.

  In de stallen lopen koeien met verschillende kleuren flappen. De dieren met blauwe flappen komen uit Australië. Sinds januari zijn ook voor het eerst Nederlandse dieren, met gele flappen, geleverd. Elf jaar lag de import vanuit Europa stil, in verband met BSE-regels.

 • De bedoeling is dat er hier meer Hollandse koeien komen, omdat het bedrijf zegt betere ervaringen met het Nederlandse  melkvee te hebben. Pakistaanse koeien leveren gemiddeld nog geen 5 liter melk per koe per dag. Nederlandse koeien, die goed zijn voor zo´n 35 liter per dag per koe, moeten helpen de productie in rap tempo te verhogen.

  De bedoeling is dat er hier meer Hollandse koeien komen, omdat het bedrijf zegt betere ervaringen met het Nederlandse  melkvee te hebben. Pakistaanse koeien leveren gemiddeld nog geen 5 liter melk per koe per dag. Nederlandse koeien, die goed zijn voor zo´n 35 liter per dag per koe, moeten helpen de productie in rap tempo te verhogen.

 • Het voeren gebeurt automatisch. De voermengwagen verspreidt een mix van onder meer tarwe, mais, sojabonen en verscheidene mineralen. Daarnaast ligt de hele dag kuilgras voor de dieren klaar.

  Het voeren gebeurt automatisch. De voermengwagen verspreidt een mix van onder meer tarwe, mais, sojabonen en verscheidene mineralen. Daarnaast ligt de hele dag kuilgras voor de dieren klaar.

 • Een stroompje water vanuit de buizen aan de zijkant in de stallen spoelt voortdurend de mest van de dieren op de vloeren weg, naar grote verzamelbakken achter op het erf. De mest gaat deels op eigen land, waar voer wordt verbouwd, en deels naar de boeren in de omgeving.

  Een stroompje water vanuit de buizen aan de zijkant in de stallen spoelt voortdurend de mest van de dieren op de vloeren weg, naar grote verzamelbakken achter op het erf. De mest gaat deels op eigen land, waar voer wordt verbouwd, en deels naar de boeren in de omgeving.

 • Het is melktijd. Drie keer per dag passeren de koeien een grote hal waar door de mist bijna geen zicht is. De condens die uit de grote vierkante pijpen uit het plafond wordt gespoten, reinigt de dieren voordat ze worden gemolken en houdt ze vooral ook koel.

  Het is melktijd. Drie keer per dag passeren de koeien een grote hal waar door de mist bijna geen zicht is. De condens die uit de grote vierkante pijpen uit het plafond wordt gespoten, reinigt de dieren voordat ze worden gemolken en houdt ze vooral ook koel.

 • Pakistanen in witte overalls, groene schorten en mutsjes op hun hoofd maken de uiers schoon. Er werken zo´n 200 mensen op de boerderij, waaronder vier buitenlanders. Ruim veertig man maakt met witte handdoekjes, waarin desinfecterende middelen zitten, de uiers schoon.

  Pakistanen in witte overalls, groene schorten en mutsjes op hun hoofd maken de uiers schoon. Er werken zo´n 200 mensen op de boerderij, waaronder vier buitenlanders. Ruim veertig man maakt met witte handdoekjes, waarin desinfecterende middelen zitten, de uiers schoon.

 • Er is plek voor 100 koeien per keer. In een ziekenboeg staat ook nog eens een melkstal met 20 stands.

  Er is plek voor 100 koeien per keer. In een ziekenboeg staat ook nog eens een melkstal met 20 stands.

 • Iedere koe produceert gemiddeld 32 liter per dag. Het vetgehalte ligt op 4,12 en het eiwitgehalte op 3,5 procent. Mansha wil eind dit jaar op een dagproductie van 36 liter zitten. De Nishat Farm levert nu ruim 75.000 liter melk per dag. Dat moet in de toekomst het dubbele worden. De melk gaat naar een fabriek van Nestlé. Het Zwitserse melkbedrijf levert aan de supermarkten. De prijs schommelt rond €0,30 per liter.

  Iedere koe produceert gemiddeld 32 liter per dag. Het vetgehalte ligt op 4,12 en het eiwitgehalte op 3,5 procent. Mansha wil eind dit jaar op een dagproductie van 36 liter zitten. De Nishat Farm levert nu ruim 75.000 liter melk per dag. Dat moet in de toekomst het dubbele worden. De melk gaat naar een fabriek van Nestlé. Het Zwitserse melkbedrijf levert aan de supermarkten. De prijs schommelt rond €0,30 per liter.

 • De oprichter van dit grote melkveebedrijf, Nishat Farm, is Pakistans rijkste industriële en financiële magnaat: Mian Muhammad Mansha (67). Nishat Farm wil de veestapel tot 9.000 dieren uitbreiden. Er zijn opnieuw melkkoeien in Nederland besteld.

  De oprichter van dit grote melkveebedrijf, Nishat Farm, is Pakistans rijkste industriële en financiële magnaat: Mian Muhammad Mansha (67). Nishat Farm wil de veestapel tot 9.000 dieren uitbreiden. Er zijn opnieuw melkkoeien in Nederland besteld.

Eén reactie

 • el

  Mooie foto's.

Of registreer je om te kunnen reageren.