Home

Foto & video

Gestopt met varkens, verder met konijnen

Een paar jaar geleden besloten Laurens en Ellie te Koppele in Beltrum (Gld.) te stoppen met hun varkensbedrijf. Noodgedwongen, ze zagen er geen toekomst meer in. Na een zoektocht naar een alternatieve inkomstenbron kwamen ze terecht bij konijnen. Een relatief kleine sector in Nederland. Er zijn zo'n 50 professionele konijnenhouders met gemiddeld 1.000 voedsters. Het voordeel van de stap van varkens naar konijnen voor Te Koppele was dat de bestaande varkensstallen relatief gemakkelijk waren in te richten voor het houden van konijnen.

Foto

 • Een van zijn twee voormalige varkensstallen heeft Laurens te Koppele ingericht voor het houden van 600 voedsters en 3.000 vleeskonijnen. De stal is opgedeeld in twee gelijk opgezette afdelingen; in de tweede afdeling zitten gespeende konijnen. De voedsters verhuizen om de zes weken van afdeling.

  Een van zijn twee voormalige varkensstallen heeft Laurens te Koppele ingericht voor het houden van 600 voedsters en 3.000 vleeskonijnen. De stal is opgedeeld in twee gelijk opgezette afdelingen; in de tweede afdeling zitten gespeende konijnen. De voedsters verhuizen om de zes weken van afdeling.

  Foto: Foto: Joris Telders
 • De voedsters zitten in hokken van 1 meter bij 38 centimeter. Deze hokken zijn zo hoog dat de konijnen rechtop kunnen gaan staan, en ze voldoen aan normen die in 2016 pas verplicht worden gesteld.

  De voedsters zitten in hokken van 1 meter bij 38 centimeter. Deze hokken zijn zo hoog dat de konijnen rechtop kunnen gaan staan, en ze voldoen aan normen die in 2016 pas verplicht worden gesteld.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • In het voorste deel van het hok liggen de nestjes met jongen. Gemiddeld zijn dat er zo'n elf. De jongen worden op grootte geselecteerd, waarop de beste voedsters de kleinste jongen krijgen, zodat die de grootste kans krijgen op te groeien.

  In het voorste deel van het hok liggen de nestjes met jongen. Gemiddeld zijn dat er zo'n elf. De jongen worden op grootte geselecteerd, waarop de beste voedsters de kleinste jongen krijgen, zodat die de grootste kans krijgen op te groeien.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • De voedsters komen één keer per dag bij de jongen om ze te voeden. Daarvoor wordt 's morgens de schuif (met de gele knop) opengezet. Het voeden gaat heel snel, binnen een paar minuten hebben alle jongen zich 'vol gedronken'. In het midden van de foto zit een voedster, die de verhoging waarop ze kunnen springen iets te wild omhoog heeft geduwd;de 'balkonnetjes' worden iedere dag door Laurens weer omlaag gezet (zie ook een foto verderop). De voedsters links en rechts kunnen er nog wel op springen.

  De voedsters komen één keer per dag bij de jongen om ze te voeden. Daarvoor wordt 's morgens de schuif (met de gele knop) opengezet. Het voeden gaat heel snel, binnen een paar minuten hebben alle jongen zich 'vol gedronken'. In het midden van de foto zit een voedster, die de verhoging waarop ze kunnen springen iets te wild omhoog heeft geduwd;de 'balkonnetjes' worden iedere dag door Laurens weer omlaag gezet (zie ook een foto verderop). De voedsters links en rechts kunnen er nog wel op springen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Laurens te Koppele laat een jong konijn zien dat zijn buikje mooi rond heeft gedronken.

  Laurens te Koppele laat een jong konijn zien dat zijn buikje mooi rond heeft gedronken.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Omdat Laurens ook bedrijfsleider is op een varkenshouderij in Duitsland, komt het meeste dagelijkse werk op zijn vrouw Ellie neer.

  Omdat Laurens ook bedrijfsleider is op een varkenshouderij in Duitsland, komt het meeste dagelijkse werk op zijn vrouw Ellie neer.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Verschillende voedsters zitten wat mager in hun vacht. Geen reden voor zorgen, de dieren trekken zich zelf de haren uit om daarmee nestmateriaal te hebben. Dit gebruiken de voedsters naast het aangeboden nestmateriaal, dat bestaat uit houtkrullen.

  Verschillende voedsters zitten wat mager in hun vacht. Geen reden voor zorgen, de dieren trekken zich zelf de haren uit om daarmee nestmateriaal te hebben. Dit gebruiken de voedsters naast het aangeboden nestmateriaal, dat bestaat uit houtkrullen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Dit konijn zit met een hele pluk haar in de bek. Materiaal om het nest mee klaar te maken voor de jongen.

  Dit konijn zit met een hele pluk haar in de bek. Materiaal om het nest mee klaar te maken voor de jongen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • In de hokken van de voedsters zitten speciale 'balkonnetjes'. Een verhoging waar het konijn op kan springen. Soms worden deze verhogingen wat wild omhoog geduwd door een konijn waardoor het blijft vast zitten. Dagelijks moet Laurens er verschillende weer op hun plaatsleggen.

  In de hokken van de voedsters zitten speciale 'balkonnetjes'. Een verhoging waar het konijn op kan springen. Soms worden deze verhogingen wat wild omhoog geduwd door een konijn waardoor het blijft vast zitten. Dagelijks moet Laurens er verschillende weer op hun plaatsleggen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Op de kaart die bovenop ieder voedsterhok ligt wordt exact bijgehouden op welke datum het nest ter wereld kwam, het aantal levend geborenen en het aantal uiteindelijk gespeende konijnen.

  Op de kaart die bovenop ieder voedsterhok ligt wordt exact bijgehouden op welke datum het nest ter wereld kwam, het aantal levend geborenen en het aantal uiteindelijk gespeende konijnen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Over iedere rij hokken loopt een gele buis. Via deze buis worden de voerbakken automatische gevuld vanuit de voerhoppers die op hun beurt weer gevuld worden vanuit een silo naast de stal.

  Over iedere rij hokken loopt een gele buis. Via deze buis worden de voerbakken automatische gevuld vanuit de voerhoppers die op hun beurt weer gevuld worden vanuit een silo naast de stal.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • In het tweede gedeelte van de stal zitten de gespeende konijnen. In ieder hok worden er zes gehouden. Na zes weken zijn de dieren ongeveer 2,5 kilo en worden ze opgehaald. Langer de dieren laten doorgroeien kan ook niet volgens Laurens, omdat het bedrijf werkt volgens een strak schema en deze afdeling dan weer nodig is voor voedsters die moeten werpen.

  In het tweede gedeelte van de stal zitten de gespeende konijnen. In ieder hok worden er zes gehouden. Na zes weken zijn de dieren ongeveer 2,5 kilo en worden ze opgehaald. Langer de dieren laten doorgroeien kan ook niet volgens Laurens, omdat het bedrijf werkt volgens een strak schema en deze afdeling dan weer nodig is voor voedsters die moeten werpen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Door alle konijnenhokken loopt een waterleiding. Ieder hok heeft zijn eigen waternippel.

  Door alle konijnenhokken loopt een waterleiding. Ieder hok heeft zijn eigen waternippel.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Opvallend is de hoeveelheid 'pluishaar die zich verzamelt in en rond de konijnenkooien. Als de konijnen na zes weken de stal verlaten, worden alle hokken schoon gespoten voordat de voedsters er weer in komen.

  Opvallend is de hoeveelheid 'pluishaar die zich verzamelt in en rond de konijnenkooien. Als de konijnen na zes weken de stal verlaten, worden alle hokken schoon gespoten voordat de voedsters er weer in komen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • In een tweede stal houdt Te Koppele zijn gespeende konijnen, en wel op een ander manier, qua huisvesting. Hier worden de dieren gehouden in zogenaamde parken.

  In een tweede stal houdt Te Koppele zijn gespeende konijnen, en wel op een ander manier, qua huisvesting. Hier worden de dieren gehouden in zogenaamde parken.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • In ieder park zitten 55 konijnen; de maten van een park is 2.03 meter x 1.82 meter. Daarnaast heeft het een balkon van 60 centimeter breed, waar de dieren boven op kunnen springen. Het voordeel van dergelijk parken is dat de dieren meer bewegingsvrijheid hebben.

  In ieder park zitten 55 konijnen; de maten van een park is 2.03 meter x 1.82 meter. Daarnaast heeft het een balkon van 60 centimeter breed, waar de dieren boven op kunnen springen. Het voordeel van dergelijk parken is dat de dieren meer bewegingsvrijheid hebben.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Een nadeel van de parken is voor Te Koppele dat er meer uitval is. Ook groeien de dieren minder snel dan in de reguliere hokken. Op alle vier de hoeken van een park staan voerbakken die in tegenstelling tot de andere stal, met de hand gevuld moeten worden. Midden onder het balkon van een park zitten een drietal kokers waar de konijnen in kunnen schuilen.

  Een nadeel van de parken is voor Te Koppele dat er meer uitval is. Ook groeien de dieren minder snel dan in de reguliere hokken. Op alle vier de hoeken van een park staan voerbakken die in tegenstelling tot de andere stal, met de hand gevuld moeten worden. Midden onder het balkon van een park zitten een drietal kokers waar de konijnen in kunnen schuilen.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Een favoriet speeltje in ieder park is de koker waar de konijnen aan geperst stro kunnen vreten.

  Een favoriet speeltje in ieder park is de koker waar de konijnen aan geperst stro kunnen vreten.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Onder alle hokken loopt een mestschuif die een aantal keren per dag de uitwerpselen weg werkt naar de centrale gang in de stal.

  Onder alle hokken loopt een mestschuif die een aantal keren per dag de uitwerpselen weg werkt naar de centrale gang in de stal.

  Foto: Foto: Eric Beukema
 • Vanuit de centrale gang komt de mest op een mestladder. Buiten de stal wordt de mest verzameld op een grote mestplaat. In de toekomst is het de bedoeling dat er een overkapping geplaatst wordt, zodat er geen regenwater meer in de mest valt.

  Vanuit de centrale gang komt de mest op een mestladder. Buiten de stal wordt de mest verzameld op een grote mestplaat. In de toekomst is het de bedoeling dat er een overkapping geplaatst wordt, zodat er geen regenwater meer in de mest valt.

  Foto: Foto: Eric Beukema

Of registreer je om te kunnen reageren.