Home

Foto & video laatste update:8 sep 2015

Gemoederen lopen op bij boerenprotest in Brussel

Op maandag 7 september demonstreerden circa 5.000 boeren in Brussel voor hogere prijzen. Ze deden dat voor de start van een speciale landbouwraad die in het teken stond van de crisis in diverse landbouwsectoren. Het werd een soms grimmige demonstratie, waarbij boeren hun spierballen rolden maar velen toch vooral wanhoop uitten.

De Europese landbouwministers kwamen uiteindelijk ten minste €500 miljoen steun overeen. Het meeste geld is bestemd voor de melkveehouderij en was voor grote boerenorganisaties lauw tot negatief ontvangen. De Europese koepelorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca, noemde de maatregelen 'onvoldoende'.

Foto

 • De boerendemonstratie voor beleid tegen lage landbouwprijzen begon voor veel deelnemers met een stevige wandeling van het Brusselse Noordstation naar het Schumanplein, waar de Europese Commissie en de Europese Raad aan gelegen zijn.

  De boerendemonstratie voor beleid tegen lage landbouwprijzen begon voor veel deelnemers met een stevige wandeling van het Brusselse Noordstation naar het Schumanplein, waar de Europese Commissie en de Europese Raad aan gelegen zijn.

  Foto: Peter Roek
 • Veel, met name jonge, boeren hadden vuurwerk meegenomen. Tot in de avond was de geur van rook in de buurt van het Schuman-plein te ruiken.

  Veel, met name jonge, boeren hadden vuurwerk meegenomen. Tot in de avond was de geur van rook in de buurt van het Schuman-plein te ruiken.

  Foto: Peter Roek
 • Naast circa 5.000 boeren en honderden manschappen van de Mobiele Eenheid, was ook het perscorps goed vertegenwoordigd.

  Naast circa 5.000 boeren en honderden manschappen van de Mobiele Eenheid, was ook het perscorps goed vertegenwoordigd.

  Foto: Peter Roek
 • Bij aanvang van de demonstratie spraken diverse bobo's de massa toe. Onder hen onder meer Boerenbond-leider Piet Vanthemsche (rechts) en CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

  Bij aanvang van de demonstratie spraken diverse bobo's de massa toe. Onder hen onder meer Boerenbond-leider Piet Vanthemsche (rechts) en CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

  Foto: Peter Roek
 • De Duitsers waren met de Fransen en Belgen het best vertegenwoordigd tijdens de demonstratie. Het Duitse BDM eist een melkprijs van 50 cent per liter en enkele tientallen leden van deze organisatie waren al de avond van tevoren met trekkers de stad binnengereden.

  De Duitsers waren met de Fransen en Belgen het best vertegenwoordigd tijdens de demonstratie. Het Duitse BDM eist een melkprijs van 50 cent per liter en enkele tientallen leden van deze organisatie waren al de avond van tevoren met trekkers de stad binnengereden.

  Foto: Peter Roek
 • Een opvallend groot contingent Bulgaren, soms in traditionele kleding, demonstreerde mee. Oost-Europese landen behoren tot de landen die het meest zijn getroffen door de Russische boycot van landbouwproducten uit de EU.

  Een opvallend groot contingent Bulgaren, soms in traditionele kleding, demonstreerde mee. Oost-Europese landen behoren tot de landen die het meest zijn getroffen door de Russische boycot van landbouwproducten uit de EU.

  Foto: Peter Roek
 • Piet Vanthemsche van de Belgische Boerenbond sprak samen met CDA-politica Annie Schreijer-Pierik met boeren over de situatie. Laatstgenoemde pleitte voor zowel een serie kortetermijnmaatregelen als maatregelen voor de langere termijn.

  Piet Vanthemsche van de Belgische Boerenbond sprak samen met CDA-politica Annie Schreijer-Pierik met boeren over de situatie. Laatstgenoemde pleitte voor zowel een serie kortetermijnmaatregelen als maatregelen voor de langere termijn.

  Foto: Peter Roek
 • De demonstratie telde relatief weinig Zuid-Europeanen, maar ze waren er wel. De Spanjaarden en Portugezen trokken veel samen op

  De demonstratie telde relatief weinig Zuid-Europeanen, maar ze waren er wel. De Spanjaarden en Portugezen trokken veel samen op

  Foto: Peter Roek
 • Boeren liepen de tunnel bij het Schuman-plein met EU-instituties in, tot ergernis van de politie. Uiteindelijk werden diverse verkeerstunnels in de stad afgelopen. De Wetstraat waar deze tunnel op uitkomt, behoort tot de drukste van Europa.

  Boeren liepen de tunnel bij het Schuman-plein met EU-instituties in, tot ergernis van de politie. Uiteindelijk werden diverse verkeerstunnels in de stad afgelopen. De Wetstraat waar deze tunnel op uitkomt, behoort tot de drukste van Europa.

  Foto: Peter Roek
 • Een klein aantal boeren besloot auto's aan te houden, op zoek naar een eerlijke prijs. De man op de foto lacht maar de vrouw was angstig en dreigde de politie te bellen. Het waren kleine incidenten tijdens een verder goeddeels rustige betoging.

  Een klein aantal boeren besloot auto's aan te houden, op zoek naar een eerlijke prijs. De man op de foto lacht maar de vrouw was angstig en dreigde de politie te bellen. Het waren kleine incidenten tijdens een verder goeddeels rustige betoging.

  Foto: Peter Roek
 • Hier en daar werd de sfeer grimmig. Een deel van de ME werd op de achtergrond gehouden om niet te provoceren. Sommige, met name jonge, boeren belaagden de politie met brandende autobanden, stenen en flessen. Het nodigde de inzet van een waterkanon uit.

  Hier en daar werd de sfeer grimmig. Een deel van de ME werd op de achtergrond gehouden om niet te provoceren. Sommige, met name jonge, boeren belaagden de politie met brandende autobanden, stenen en flessen. Het nodigde de inzet van een waterkanon uit.

  Foto: Peter Roek
 • Een ware mensenmassa verplaatst zich van de Koekelberg naar het politieke hart van Europa in Brussel. Het verkeer werd stilgelegd. Onder de demonstranten ook een aantal mensen die betoogden tegen het vrijhandelsverdrag met de VS: TTIP.

  Een ware mensenmassa verplaatst zich van de Koekelberg naar het politieke hart van Europa in Brussel. Het verkeer werd stilgelegd. Onder de demonstranten ook een aantal mensen die betoogden tegen het vrijhandelsverdrag met de VS: TTIP.

  Foto: Peter Roek
 • Belgen speelden een thuiswedstrijd en waren, ondanks de recente speciale maatregelen van de Belgische overheid om de melkveehouderij te steunen, in grote getale op komen dagen. Veel van hen demonstreerden tegen meer dan lage prijzen alleen: de markt voor landbouwproducten is niet vergelijkbaar met anderen, aldus boerenorganisatie ABS.

  Belgen speelden een thuiswedstrijd en waren, ondanks de recente speciale maatregelen van de Belgische overheid om de melkveehouderij te steunen, in grote getale op komen dagen. Veel van hen demonstreerden tegen meer dan lage prijzen alleen: de markt voor landbouwproducten is niet vergelijkbaar met anderen, aldus boerenorganisatie ABS.

  Foto: Peter Roek

Of registreer je om te kunnen reageren.