Home

Foto & video 1 reactie

Fotoreportage Binnenhof Barbecue

De laatste donderdag voor het zomerreces wordt politiek Den Haag traditioneel een barbecue aangeboden door de agrarische sector. De barbecue werd tot twee jaar terug door de productschappen georganiseerd, maar sinds deze zijn opgeheven hebben COV en Nepluvi de organisatie over genomen. De barbecue werd veertig jaar geleden voor het eerst gehouden, toen nog écht op het Binnenhof, op het plein voor de Ridderzaal. Doordat er steeds meer ongenode gasten en protesten kwamen, wordt sinds 1992 de barbecue in perscentrum Nieuwspoort gehouden. In de jaren tachtig voerde onder andere Lekker Dier actie door met vissenkoppen en zelfs een onderkaak van een koe rond te gaan, in protest tegen de bio-industrie.

Foto

 • Chef-kok Huub Oudshoorn verzorgt sinds 1977 de barbecue voor de parlementariërs. "Toen het nog echt op het Binnenhof was, hadden we 1.200 tot 1.300 gasten, omdat alle medewerkers ook welkom waren. Inmiddels is het aantal gasten teruggebracht naar 350 mensen." De huidige barbecue is niet meer voor alle medewerkers van de Kamer, maar gericht op Kamerleden en hun medewerkers, sectorvertegenwoordigers en pers.</p>
<p>Op het menu staan alle Nederlandse slachtdieren; varken, rund, kalf, lam, kip, kalkoen en eend. De producten komen allemaal uit de Gelderse vallei en omgeving. Chef-kok Oudshoorn maakt bij zijn keuze voor het vlees niet specifiek een afweging op basis van dierenwelzijn. "Als de dieren het naar hun zin hebben gehad, hebben de boeren dat ook. Daarmee krijg je lekkerder vlees", aldus Oudshoorn.

  Chef-kok Huub Oudshoorn verzorgt sinds 1977 de barbecue voor de parlementariërs. "Toen het nog echt op het Binnenhof was, hadden we 1.200 tot 1.300 gasten, omdat alle medewerkers ook welkom waren. Inmiddels is het aantal gasten teruggebracht naar 350 mensen." De huidige barbecue is niet meer voor alle medewerkers van de Kamer, maar gericht op Kamerleden en hun medewerkers, sectorvertegenwoordigers en pers.

  Op het menu staan alle Nederlandse slachtdieren; varken, rund, kalf, lam, kip, kalkoen en eend. De producten komen allemaal uit de Gelderse vallei en omgeving. Chef-kok Oudshoorn maakt bij zijn keuze voor het vlees niet specifiek een afweging op basis van dierenwelzijn. "Als de dieren het naar hun zin hebben gehad, hebben de boeren dat ook. Daarmee krijg je lekkerder vlees", aldus Oudshoorn.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Op het menu staat kalfsrack, afkomstig van dieren die gehouden worden via het Peter's Farm systeem.

  Op het menu staat kalfsrack, afkomstig van dieren die gehouden worden via het Peter's Farm systeem.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Het kippenvlees komt uit de kippenhoofdstad van Nederland: Barneveld.

  Het kippenvlees komt uit de kippenhoofdstad van Nederland: Barneveld.

  Foto: Roel Dijkstra
 • In de keuken wordt niet alleen vlees klaar gemaakt. Groente en fruit zorgen voor een kleurrijke afwisseling.

  In de keuken wordt niet alleen vlees klaar gemaakt. Groente en fruit zorgen voor een kleurrijke afwisseling.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Vanwege de verwachte hitte wordt extra ijs aangevoerd om de producten te koelen. "We gebruiken speciaal kleinere schalen zodat het voedsel niet te lang onnodig in de warmte staat. Zo kunnen we alles sneller vervangen", legt Oudshoorn uit.

  Vanwege de verwachte hitte wordt extra ijs aangevoerd om de producten te koelen. "We gebruiken speciaal kleinere schalen zodat het voedsel niet te lang onnodig in de warmte staat. Zo kunnen we alles sneller vervangen", legt Oudshoorn uit.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Ook de salades en het fruit zijn allemaal afkomstig van Nederlandse bodem. De Vitaminebron de Dasselaar uit Voorthuizen is de vaste leverancier. Ook hier geldt: koelen, koelen, koelen ....

  Ook de salades en het fruit zijn allemaal afkomstig van Nederlandse bodem. De Vitaminebron de Dasselaar uit Voorthuizen is de vaste leverancier. Ook hier geldt: koelen, koelen, koelen ....

  Foto: Roel Dijkstra
 • Medewerkers van Nieuwspoort lopen af en aan om alles op tijd klaar te hebben voordat de 350 gasten vanaf 12 uur worden verwacht.

  Medewerkers van Nieuwspoort lopen af en aan om alles op tijd klaar te hebben voordat de 350 gasten vanaf 12 uur worden verwacht.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Keurslager Horst uit Epe levert de spareribs, recent nog uitgeroepen tot de beste spareribs van Nederland.

  Keurslager Horst uit Epe levert de spareribs, recent nog uitgeroepen tot de beste spareribs van Nederland.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De varkenssate is gemaakt van het Vallei Varken, een initiatief van varkenshouder Gerald Deetman uit het Veluwse Putten. Hij heeft bij zijn houderijsysteem extra aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid. De lamskoteletten zijn van het graslam.

  De varkenssate is gemaakt van het Vallei Varken, een initiatief van varkenshouder Gerald Deetman uit het Veluwse Putten. Hij heeft bij zijn houderijsysteem extra aandacht voor dierenwelzijn en diergezondheid. De lamskoteletten zijn van het graslam.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Ook kalkoen mag niet ontbreken op de barbecue. Chef-kok Oudshoorn heeft 500 gram vlees per persoon aangevoerd. "We willen natuurlijk voorkomen dat we 'nee' moeten verkopen aan de laatkomers", voegt hij hieraan toe.

  Ook kalkoen mag niet ontbreken op de barbecue. Chef-kok Oudshoorn heeft 500 gram vlees per persoon aangevoerd. "We willen natuurlijk voorkomen dat we 'nee' moeten verkopen aan de laatkomers", voegt hij hieraan toe.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Het wordt een race tegen de klok. De koks willen het eten niet te vroeg, maar wel op tijd klaar hebben staan.

  Het wordt een race tegen de klok. De koks willen het eten niet te vroeg, maar wel op tijd klaar hebben staan.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Chef-kok Oudshoorn helpt een van de slagers met het bereiden van de kalfsrack.

  Chef-kok Oudshoorn helpt een van de slagers met het bereiden van de kalfsrack.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De gasten smikkelen van de barbecue tijdens het netwerken in de binnentuin van Nieuwspoort. Bestuurders uit de agrarische sector zijn sterk vertegenwoordigd.

  De gasten smikkelen van de barbecue tijdens het netwerken in de binnentuin van Nieuwspoort. Bestuurders uit de agrarische sector zijn sterk vertegenwoordigd.

  Foto: Roel Dijkstra
 • CDA-Kamerlid Mona Keijzer maakt een praatje met slager Horst uit Epe, die als winnaar van de sparerib-award zelf de spareribs mocht bereiden op de barbecue.

  CDA-Kamerlid Mona Keijzer maakt een praatje met slager Horst uit Epe, die als winnaar van de sparerib-award zelf de spareribs mocht bereiden op de barbecue.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Terwijl in de plenaire zaal van de Tweede Kamer nog werd gedebatteerd over seizoensarbeiders in de Nederlandse land- en tuinbouw, staan de aardbeien als toetje klaar.

  Terwijl in de plenaire zaal van de Tweede Kamer nog werd gedebatteerd over seizoensarbeiders in de Nederlandse land- en tuinbouw, staan de aardbeien als toetje klaar.

  Foto: Roel Dijkstra

Eén reactie

 • veldzicht

  Zouden Thieme , Ouwehand en Koffeman nou geen spijt krijgen dat ze veganist zijn geworden,terwijl ze hun niet te vreten soyaburger  proberen naar binnen te werken. proost,glaasje water er achter aan om de vieze smaak weg te spoelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.