Home

Foto & video 10 reacties

1,5 procent meer grond na gps-meting

Wat is de beteelbare oppervlakte van een perceel? Een simpele vraag, maar het gros van de boeren kan hier geen exact antwoord op geven. Opmerkelijk, want grond is het belangrijkste productiemiddel in de grondgebonden landbouw. Vanaf dit jaar gelden nieuwe regels voor uitbetaling van Europese landbouwsteun. Hoe meer grond, hoe meer steun. Om zoveel mogelijk mest op eigen grond te kunnen plaatsen is elke vierkante meter welkom. Veel boeren laten hun grond opmeten door een landmeetdienst. Boerderij volgde een meting bij een melkveehouder door landmeetdienst Kavel 10.

Foto

 • <p>Gebroeders Stefan (links) en Albert Brouwer van landmeetdienst Kavel 10 in Drachten (Fr.) zijn ingehuurd voor het bepalen van de beteelbare oppervlakte via gps op het melkveebedrijf van Jacob Smedes in Eastermar (Fr.).</p>

  Gebroeders Stefan (links) en Albert Brouwer van landmeetdienst Kavel 10 in Drachten (Fr.) zijn ingehuurd voor het bepalen van de beteelbare oppervlakte via gps op het melkveebedrijf van Jacob Smedes in Eastermar (Fr.).

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Melkveehouder Jacob Smedes (46) heeft een bedrijf met zo'n 50 hectare grond en 120 koeien. Hij twijfelde over de juiste omvang van zijn percelen in de Gecombineerde Opgave. Smedes: "Ik wil het daarom precies weten. Elke vierkante meter erbij is winst. Al is het alleen al voor de mestplaatsingsruimte."</p>

  Melkveehouder Jacob Smedes (46) heeft een bedrijf met zo'n 50 hectare grond en 120 koeien. Hij twijfelde over de juiste omvang van zijn percelen in de Gecombineerde Opgave. Smedes: "Ik wil het daarom precies weten. Elke vierkante meter erbij is winst. Al is het alleen al voor de mestplaatsingsruimte."

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Ter voorbereiding heeft Smedes zijn percelen uitgedraaid op papier. Hij bespreekt deze met landmeter Albert Brouwer. De melkveehouder wil 46 hectare, verdeeld over ruim 20 kavels, opnieuw laten meten, zodat hij zeker weet wat de exacte oppervlakte is.</p>

  Ter voorbereiding heeft Smedes zijn percelen uitgedraaid op papier. Hij bespreekt deze met landmeter Albert Brouwer. De melkveehouder wil 46 hectare, verdeeld over ruim 20 kavels, opnieuw laten meten, zodat hij zeker weet wat de exacte oppervlakte is.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De percelen worden opgemeten met behulp van een gps-meetsysteem. Elk jaar met de Gecombineerde Opgave moeten boeren hun grond opgeven. Wie het niet eens is met de perceelgrenzen, zoals die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) worden weergegeven, kan dit zelf aanpassen. De uitvoeringsorganisatie geeft op de digitale kaart de grens aan op basis van luchtfoto's. Het is aan de gebruiker om deze te checken en eventueel naar waarheid aan te passen. Wie (per ongeluk) een fout maakt, kan gekort worden op de EU-steun. Oppervlaktebepaling met gps is nauwkeuriger dan gebruik maken van een luchtfoto.</p>

  De percelen worden opgemeten met behulp van een gps-meetsysteem. Elk jaar met de Gecombineerde Opgave moeten boeren hun grond opgeven. Wie het niet eens is met de perceelgrenzen, zoals die door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) worden weergegeven, kan dit zelf aanpassen. De uitvoeringsorganisatie geeft op de digitale kaart de grens aan op basis van luchtfoto's. Het is aan de gebruiker om deze te checken en eventueel naar waarheid aan te passen. Wie (per ongeluk) een fout maakt, kan gekort worden op de EU-steun. Oppervlaktebepaling met gps is nauwkeuriger dan gebruik maken van een luchtfoto.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Stefan Brouwer van Kavel 10 plaatst hier een zogenoemd 'total station' op een driepoot. Een voordeel van dit systeem is dat er ook gemeten kan worden waar de gps geen (goed) bereik heeft, zoals onder bomen.</p>

  Stefan Brouwer van Kavel 10 plaatst hier een zogenoemd 'total station' op een driepoot. Een voordeel van dit systeem is dat er ook gemeten kan worden waar de gps geen (goed) bereik heeft, zoals onder bomen.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>RVO.nl gebruikt bij de bepaling van de beteelbare oppervlakte luchtfoto's. Probleem kan zijn dat een perceelgrens langs een sloot of onder een bomenrij niet goed is weergegeven. Met de gps-ontvanger aan een quad rijdt de landmeter langs de perceelgrenzen van melkveehouder Smedes. "Onze ervaring is, dat in verreweg de meeste gevallen een gps-meting één tot twee procent meer beteelbaar oppervlak oplevert", aldus Albert Brouwer.</p>

  RVO.nl gebruikt bij de bepaling van de beteelbare oppervlakte luchtfoto's. Probleem kan zijn dat een perceelgrens langs een sloot of onder een bomenrij niet goed is weergegeven. Met de gps-ontvanger aan een quad rijdt de landmeter langs de perceelgrenzen van melkveehouder Smedes. "Onze ervaring is, dat in verreweg de meeste gevallen een gps-meting één tot twee procent meer beteelbaar oppervlak oplevert", aldus Albert Brouwer.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>De nauwkeurigheid van een meting met gps is zo'n één tot twee centimeter.</p>

  De nauwkeurigheid van een meting met gps is zo'n één tot twee centimeter.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Melkveehouder Smedes was iets meer dan €1.000 kwijt voor de meting. "Als blijkt dat ik na de meting meer beteeld oppervlakte heb, dan is dat prima", aldus de melkveehouder. De landmeetdienst had een dag werk.</p>

  Melkveehouder Smedes was iets meer dan €1.000 kwijt voor de meting. "Als blijkt dat ik na de meting meer beteeld oppervlakte heb, dan is dat prima", aldus de melkveehouder. De landmeetdienst had een dag werk.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Na afronding en verwerking van de gps-meting helpt Kavel 10 Smedes om de gegevens in de Gecombineerde Opgave te plaatsen. "Omdat onze metingen aan de door de overheid gestelde eisen voldoen, wordt de nieuwe oppervlakte geaccepteerd door RVO.nl", zegt Albert Brouwer. Volgens de uitvoeringsorganisatie RVO.nl hebben tot vorig jaar maar een handjevol boeren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om gps-metingen te uploaden in de 'meitelling'. Daar komt nu verandering in, zo lijkt het, want landmeetdiensten zeggen het zeer druk te hebben. Het uitstel van de deadline voor de Gecombineerde Opgave met een maand komt daarom als een geschenk uit de hemel.</p>

  Na afronding en verwerking van de gps-meting helpt Kavel 10 Smedes om de gegevens in de Gecombineerde Opgave te plaatsen. "Omdat onze metingen aan de door de overheid gestelde eisen voldoen, wordt de nieuwe oppervlakte geaccepteerd door RVO.nl", zegt Albert Brouwer. Volgens de uitvoeringsorganisatie RVO.nl hebben tot vorig jaar maar een handjevol boeren gebruik gemaakt van de mogelijkheid om gps-metingen te uploaden in de 'meitelling'. Daar komt nu verandering in, zo lijkt het, want landmeetdiensten zeggen het zeer druk te hebben. Het uitstel van de deadline voor de Gecombineerde Opgave met een maand komt daarom als een geschenk uit de hemel.

  Foto: Mark Pasveer
 • <p>Onlangs kreeg de melkveehouder van de landmeetdienst de resultaten binnen van de oppervlaktebepaling. Hij heeft de gebroeders Brouwer niet voor niets laten komen, want na de gps-meting blijkt dat zijn beteelde oppervlakte 0,68 hectare groter was. Dat is zo'n 1,5 procent meer dan aanvankelijk in de perceelregistratie stond.</p>

  Onlangs kreeg de melkveehouder van de landmeetdienst de resultaten binnen van de oppervlaktebepaling. Hij heeft de gebroeders Brouwer niet voor niets laten komen, want na de gps-meting blijkt dat zijn beteelde oppervlakte 0,68 hectare groter was. Dat is zo'n 1,5 procent meer dan aanvankelijk in de perceelregistratie stond.

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • hveneman@hotmail.com

  Klopt hier ook 1,5% erbij gemeten.

 • schoenmakers1

  wat is de boete voor rvo als blijkt dat in het verleden door hun toedoen tenonrechte beteelde oppervlakte is afgenomen

 • Demeter Griend

  Mooi initiatief van deze jonge ondernemers.

 • kleine boer

  en wat als blijkt dat er minder is mondje dicht?

 • cornelis 22

  Bij mij heeft de NVWA alles nagemeten ,anderhalve hectare erbij, alleen dienst regelingen accepteert dit niet, niet omdat ze aan de nauwkeurigheid twijfelen maar gewoon omdat ze het niet accepteren, en oh ja als ik mijn bezwaar hierop niet intrek worden er geen toeslagrechten meer uitbetaald.

 • janbajema

  bij ons is er door kavel 10 gemeten en er is niks meer land bij gekomen alleen maar een dikke rekening

 • Timpie

  bij ons dikke 3 procent meer, dat kan al snel uit 

 • groot731

  Hier ook 0.48 ha erbij op iets meer dan 65 ha...

 • Fokke19

  zorg wel als de beslissing bedrijfstoeslag 2015 komt dat u goed blijft opletten. Het betekent niet dat het automatisch wordt geaccepteerd. Zal in sommige gevallen ook nog bezwaar moeten worden gemaakt. 

 • dayo

  hier ook 1 ha erbij van 37,5 ha naar 38,5 ha, meten is met minder mestafzet al terugverdiend

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.