Home

Foto & video

Landbouwnieuws in beeld: week 14

Een wereldwijde selectie van agrarische nieuwsfoto’s van deze week.

Foto

 • <p>Brussel – De European Milk Board (EMB) greep het einde van de melkquotering aan om nog een keer haar ongenoegen te uiten over het Europese zuivelbeleid in Brussel. Volgens de belangenorganisatie zijn de multinationals de grote winnaars van de afschaffing van de melkquotering. Bij een overschot aan melk zijn zij het die de dienst uitmaken op de melkmarkt, met lage melkprijzen als gevolg. Volgens EMB-voorman Romuald Schaber is het wachten op een volgende crisis in de melkveehouderij.</p>

  Brussel – De European Milk Board (EMB) greep het einde van de melkquotering aan om nog een keer haar ongenoegen te uiten over het Europese zuivelbeleid in Brussel. Volgens de belangenorganisatie zijn de multinationals de grote winnaars van de afschaffing van de melkquotering. Bij een overschot aan melk zijn zij het die de dienst uitmaken op de melkmarkt, met lage melkprijzen als gevolg. Volgens EMB-voorman Romuald Schaber is het wachten op een volgende crisis in de melkveehouderij.

  Foto: ANP
 • <p>Vienne – Ook in Frankrijk trokken melkveehouders de straat op om te protesteren tegen het zuivelbeleid.</p>

  Vienne – Ook in Frankrijk trokken melkveehouders de straat op om te protesteren tegen het zuivelbeleid.

  Foto: ANP
 • <p>Philips – De droogte in Californië houdt maar niet op. Gouverneur Jerry Brown (r.) kondigde afgelopen week strenge restricties aan op het gebruik van water. Er is ook geen sneeuw gevallen, waardoor de watervoorraad nog verder is afgenomen. Op deze plek in de Sierra Nevada had eigenlijk op 1 april nog anderhalve meter sneeuw moeten liggen. De gouverneur sprak van 'historische droogte', die vraagt om maatregelen die nog niet eerder gezien zijn.</p>

  Philips – De droogte in Californië houdt maar niet op. Gouverneur Jerry Brown (r.) kondigde afgelopen week strenge restricties aan op het gebruik van water. Er is ook geen sneeuw gevallen, waardoor de watervoorraad nog verder is afgenomen. Op deze plek in de Sierra Nevada had eigenlijk op 1 april nog anderhalve meter sneeuw moeten liggen. De gouverneur sprak van 'historische droogte', die vraagt om maatregelen die nog niet eerder gezien zijn.

  Foto: ANP
 • <p>Rancho Murieta – Rundvee krijgt hooi bijgevoerd op een ranch in Rancho Murieta, Californië. Dit bedrijf is €1.000 per dag kwijt aan extra voerkosten. In de winter en het vroege voorjaar is er normaliter genoeg eigen ruwvoer in de vorm van gras.</p>

  Rancho Murieta – Rundvee krijgt hooi bijgevoerd op een ranch in Rancho Murieta, Californië. Dit bedrijf is €1.000 per dag kwijt aan extra voerkosten. In de winter en het vroege voorjaar is er normaliter genoeg eigen ruwvoer in de vorm van gras.

  Foto: Reuters
 • <p>Montevideo – Een gaucho, de Zuid-Amerikaanse variant van de cowboy, komt onder zijn paard terecht bij een rodeowedstrijd in Montevideo, Uruguay. De week voor Pasen is hier traditioneel de tijd van grote rodeowedstrijden die deelnemers trekken uit heel Uruguay, maar ook uit Brazilië en Argentinië.</p>

  Montevideo – Een gaucho, de Zuid-Amerikaanse variant van de cowboy, komt onder zijn paard terecht bij een rodeowedstrijd in Montevideo, Uruguay. De week voor Pasen is hier traditioneel de tijd van grote rodeowedstrijden die deelnemers trekken uit heel Uruguay, maar ook uit Brazilië en Argentinië.

  Foto: Reuters
 • <p>Debrecen – De storm die ook over Nederland trok, afgelopen week, werd in delen van Hongarije een ware zandstorm. Deze foto is gemaakt in in de buurt van Debrecen, 226 kilometer oostelijk van Boedapest.</p>

  Debrecen – De storm die ook over Nederland trok, afgelopen week, werd in delen van Hongarije een ware zandstorm. Deze foto is gemaakt in in de buurt van Debrecen, 226 kilometer oostelijk van Boedapest.

  Foto: ANP
 • <p>Karo – Een indonesische vollegrondsgroenteteler verzorgt zijn gewas letterlijk onder de rook van de vulkaan Sinabung, in het Karo-district op Sumatra, Indonesië. Februari vorig jaar was er een grote uitbarsting, waarna 3.500 mensen geëvacueerd moesten worden. Een aantal daarvan is nog steeds niet terug.</p>

  Karo – Een indonesische vollegrondsgroenteteler verzorgt zijn gewas letterlijk onder de rook van de vulkaan Sinabung, in het Karo-district op Sumatra, Indonesië. Februari vorig jaar was er een grote uitbarsting, waarna 3.500 mensen geëvacueerd moesten worden. Een aantal daarvan is nog steeds niet terug.

  Foto: ANP
 • <p>Elst - Laat de lente het buiten flink afweten, in de kersenkas van Joop van Pommeren uit het Gelderse Elst bloeit de bloesem uitbundiger dan ooit. Zelfs zo, dat de kersenteler dinsdag met de hand veel bloesem wegknipt. Zo voorkomt hij dat over enkele weken zijn bomen uitpuilen van de kleine kersen. Van Pommeren wil juist minder, maar grote en smakelijke, vruchten. Van Pommeren teelt (biologisch) vier hoofdrassen en vijftien proefrassen onder 3.000 vierkante meter glas. Enkele jaren geleden is hij van groententeelt overgestapt op kersen. Ook buiten heeft hij nog een boomgaard van zo'n 600 laagstambomen. Door de lage temperaturen wordt er in de kas naar verwachting zo'n twee weken later geoogst dan vorig jaar, maar desondanks toch vier weken eerder dan buiten. Van Pommeren is de enige in de wijde omtrek die kaskersen heeft en daarom trekt hij klanten uit grote delen van het land. De meeste kersen worden aan huis verkocht, de rest gaat via handelaren naar de consument.</p>

  Elst - Laat de lente het buiten flink afweten, in de kersenkas van Joop van Pommeren uit het Gelderse Elst bloeit de bloesem uitbundiger dan ooit. Zelfs zo, dat de kersenteler dinsdag met de hand veel bloesem wegknipt. Zo voorkomt hij dat over enkele weken zijn bomen uitpuilen van de kleine kersen. Van Pommeren wil juist minder, maar grote en smakelijke, vruchten. Van Pommeren teelt (biologisch) vier hoofdrassen en vijftien proefrassen onder 3.000 vierkante meter glas. Enkele jaren geleden is hij van groententeelt overgestapt op kersen. Ook buiten heeft hij nog een boomgaard van zo'n 600 laagstambomen. Door de lage temperaturen wordt er in de kas naar verwachting zo'n twee weken later geoogst dan vorig jaar, maar desondanks toch vier weken eerder dan buiten. Van Pommeren is de enige in de wijde omtrek die kaskersen heeft en daarom trekt hij klanten uit grote delen van het land. De meeste kersen worden aan huis verkocht, de rest gaat via handelaren naar de consument.

  Foto: VidiPhoto
 • <p>Tuil - Iedere verkeerde handeling kan enorme brandwonden veroorzaken, maar het is de meest biologische manier om schadelijke bacteriën in de bodem te doden: het spuiten van stoom met een temperatuur van 120 graden. Bij bloemenkweker Rijk de Jongh Flowers in het Gelderse Tuil werd vrijdag een deel van de kas onder gloeiend hete stoom gezet. Allereerst wordt een stoomzeil over de grond getrokken en aan de zijkanten afgedicht met zware kettingen. Daaroverheen komt een isolatiedeken, zodat de warmte niet vervliegt. Vervolgens wordt onder hoge druk gloeiend hete stoom onder het zeil geblazen, die tot 30 cm de grond intrekt en aaltjes en andere ziekten die het gewas aantasten elimineert. Hoewel zeer milieuvriendelijk, is het ook enorm kostbaar.</p>

  Tuil - Iedere verkeerde handeling kan enorme brandwonden veroorzaken, maar het is de meest biologische manier om schadelijke bacteriën in de bodem te doden: het spuiten van stoom met een temperatuur van 120 graden. Bij bloemenkweker Rijk de Jongh Flowers in het Gelderse Tuil werd vrijdag een deel van de kas onder gloeiend hete stoom gezet. Allereerst wordt een stoomzeil over de grond getrokken en aan de zijkanten afgedicht met zware kettingen. Daaroverheen komt een isolatiedeken, zodat de warmte niet vervliegt. Vervolgens wordt onder hoge druk gloeiend hete stoom onder het zeil geblazen, die tot 30 cm de grond intrekt en aaltjes en andere ziekten die het gewas aantasten elimineert. Hoewel zeer milieuvriendelijk, is het ook enorm kostbaar.

  Foto: VidiPhoto
 • <p>Nieuw Scheemda - Harm Engel Mellema is bezig zijn berging voor stro en graan te vervangen. Bij de meeste bedrijven komen er dan van die damwandprofielloodsen te staan, hij vond dit niet mooi bij zijn oude 'Oldambtster' boerderij passen. Daarom wordt de loods bekleed met gestoomd hardhout. De breedte van de schroten varieert en de deuren worden uitgevoerd met horizontale schroten zodat het optisch ook een mooi geheel wordt.</p>

  Nieuw Scheemda - Harm Engel Mellema is bezig zijn berging voor stro en graan te vervangen. Bij de meeste bedrijven komen er dan van die damwandprofielloodsen te staan, hij vond dit niet mooi bij zijn oude 'Oldambtster' boerderij passen. Daarom wordt de loods bekleed met gestoomd hardhout. De breedte van de schroten varieert en de deuren worden uitgevoerd met horizontale schroten zodat het optisch ook een mooi geheel wordt.

  Foto: Koos van der Spek

Of registreer je om te kunnen reageren.