Home

Foto & video 6 reacties

Nederlandse biobedrijven ruiken kansen in Duitsland

Als ‘Country of the Year’ is voor Nederland dit jaar een prominente rol weggelegd op de grote biologische vakbeurs Biofach in het Duitse Neurenberg. Een recordaantal van honderd Nederlandse bedrijven is op de beurs aanwezig. 'Qualität wächst in Holland', zo luidt de boodschap aan onze oosterburen.

Foto

 • Afgelopen woensdag is in Neurenberg Biofach 2015 geopend. Deze jaarlijkse terugkerende biologische vakbeurs is de grootste in zijn soort. De vierdaagse internationale beurs is nog tot en met zaterdag 14 februari open voor bezoekers.

  Afgelopen woensdag is in Neurenberg Biofach 2015 geopend. Deze jaarlijkse terugkerende biologische vakbeurs is de grootste in zijn soort. De vierdaagse internationale beurs is nog tot en met zaterdag 14 februari open voor bezoekers.

  Foto: NürnbergMesse
 • Nederland is dit jaar ‘Country of the Year’ op Biofach. ‘We’ zijn partnerland van de beurs en verzorgden afgelopen woensdag onder meer de opening. Een Hollands kaasmeisje – met een plankje biologische kaas – mocht daarbij niet ontbreken.

  Nederland is dit jaar ‘Country of the Year’ op Biofach. ‘We’ zijn partnerland van de beurs en verzorgden afgelopen woensdag onder meer de opening. Een Hollands kaasmeisje – met een plankje biologische kaas – mocht daarbij niet ontbreken.

  Foto: NürnbergMesse
 • Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken was de voorbije twee dagen aanwezig op de beurs. Ze sprak ook tijdens de openingsceremonie. Dijksma ziet dat de biologische markt aan een opmars bezig is. “Consumenten kiezen steeds meer voor deze producten en Nederland voelt dat als exportland goed aan. Het is mooi dat een recordaantal van honderd Nederlandse bedrijven deze gouden kans grijpt om hun producten aan een groot Duits én internationaal publiek te presenteren.”

  Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken was de voorbije twee dagen aanwezig op de beurs. Ze sprak ook tijdens de openingsceremonie. Dijksma ziet dat de biologische markt aan een opmars bezig is. “Consumenten kiezen steeds meer voor deze producten en Nederland voelt dat als exportland goed aan. Het is mooi dat een recordaantal van honderd Nederlandse bedrijven deze gouden kans grijpt om hun producten aan een groot Duits én internationaal publiek te presenteren.”

  Foto: NürnbergMesse
 • Nederlanders consumeren op jaarbasis voor ongeveer €1 miljard aan biologische producten. De rek is er nog niet uit, zo verwacht de Nederlandse ketenorganisatie Bionext. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Op de binnenlandse markt is de grens van €1 miljard voor biologische voeding al doorbroken. Bij de exportomzet gaan we die grens dit jaar halen.”

  Nederlanders consumeren op jaarbasis voor ongeveer €1 miljard aan biologische producten. De rek is er nog niet uit, zo verwacht de Nederlandse ketenorganisatie Bionext. Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Op de binnenlandse markt is de grens van €1 miljard voor biologische voeding al doorbroken. Bij de exportomzet gaan we die grens dit jaar halen.”

  Foto: NürnbergMesse
 • Ook Europees landbouwcommissaris Phil Hogan is aanwezig op Biofach. Hier spreekt hij tijdens de openingsceremonie.

  Ook Europees landbouwcommissaris Phil Hogan is aanwezig op Biofach. Hier spreekt hij tijdens de openingsceremonie.

  Foto: NürnbergMesse
 • Dijksma praat op Biofach bij met Christian Schmidt, de Duitse landbouwminister. De totale exportomzet van Nederlandse biologische bedrijven steeg met 11 procent, van €826 miljoen in 2013 naar €928 miljoen in 2014. Dat blijkt uit cijfers van ketenorganisatie Bionext. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse biologische bedrijven, met een omzetaandeel van 41 procent.

  Dijksma praat op Biofach bij met Christian Schmidt, de Duitse landbouwminister. De totale exportomzet van Nederlandse biologische bedrijven steeg met 11 procent, van €826 miljoen in 2013 naar €928 miljoen in 2014. Dat blijkt uit cijfers van ketenorganisatie Bionext. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse biologische bedrijven, met een omzetaandeel van 41 procent.

  Foto: NürnbergMesse
 • Tijdens Biofach worden talloze congressen, seminars en workshops georganiseerd. Sharon Dijksma opende het door Nederland georganiseerde seminar over innovatie in de biologische landbouw. Beursbezoekers kunnen op Biofach ook deelnemen aan een zogenaamde innovatietour. Deze tour leidt de bezoekers langs diverse Nederlandse standhouders.

  Tijdens Biofach worden talloze congressen, seminars en workshops georganiseerd. Sharon Dijksma opende het door Nederland georganiseerde seminar over innovatie in de biologische landbouw. Beursbezoekers kunnen op Biofach ook deelnemen aan een zogenaamde innovatietour. Deze tour leidt de bezoekers langs diverse Nederlandse standhouders.

  Foto: NürnbergMesse
 • Op Biofach is veel te zien, te beleven en te proeven. Hier demonstreert de bekende Duitse chef-kok Bjoern Moschinski hoe je bakt met uitsluitend veganistische producten. Veganisten vermijden het gebruik van dierlijke producten.

  Op Biofach is veel te zien, te beleven en te proeven. Hier demonstreert de bekende Duitse chef-kok Bjoern Moschinski hoe je bakt met uitsluitend veganistische producten. Veganisten vermijden het gebruik van dierlijke producten.

  Foto: NürnbergMesse
 • Marketta Schellenberg laat zien hoe je een biologische smoothie maakt. De Duitse consumptie van biologische producten groeit dermate hard dat de binnenlandse productie achterblijft bij de vraag. Dat biedt kansen voor Nederlandse landbouwbedrijven. Van den Idsert van Bionex wijst echter op het feit dat ook in Nederland de productie achterblijft. “Op termijn kan dit de exportpositie onder druk zetten. Daarom gaan we meer beleid maken van omschakeling naar bio.”

  Marketta Schellenberg laat zien hoe je een biologische smoothie maakt. De Duitse consumptie van biologische producten groeit dermate hard dat de binnenlandse productie achterblijft bij de vraag. Dat biedt kansen voor Nederlandse landbouwbedrijven. Van den Idsert van Bionex wijst echter op het feit dat ook in Nederland de productie achterblijft. “Op termijn kan dit de exportpositie onder druk zetten. Daarom gaan we meer beleid maken van omschakeling naar bio.”

  Foto: NürnbergMesse
 • Ook op een biologische beurs hoort een biertje erbij. We zijn tenslotte in Duitsland. Uiteraard wordt dit biertje gebrouwen van biologische producten. Op Biofach is veel aandacht voor dranken. Vooral wijn staat in de schijnwerpers.

  Ook op een biologische beurs hoort een biertje erbij. We zijn tenslotte in Duitsland. Uiteraard wordt dit biertje gebrouwen van biologische producten. Op Biofach is veel aandacht voor dranken. Vooral wijn staat in de schijnwerpers.

  Foto: NürnbergMesse
 • Het is behoorlijk druk op de beurs. Er zijn dit jaar 2.357 standhouders, een kleine honderd meer dan vorig jaar.

  Het is behoorlijk druk op de beurs. Er zijn dit jaar 2.357 standhouders, een kleine honderd meer dan vorig jaar.

  Foto: NürnbergMesse
 • In 2014 bezochten ruim 42.000 mensen de beurs. Ook dit jaar rekent Biofach op enkele tienduizenden bezoekers. Het gros van de bezoekers is afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Nederland.

  In 2014 bezochten ruim 42.000 mensen de beurs. Ook dit jaar rekent Biofach op enkele tienduizenden bezoekers. Het gros van de bezoekers is afkomstig uit Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Nederland.

  Foto: NürnbergMesse
 • Op Biofach wordt veel aandacht besteed aan fair trade. De banaan is, net als de koffieboon, een van de symboolproducten van dit onderwerp.

  Op Biofach wordt veel aandacht besteed aan fair trade. De banaan is, net als de koffieboon, een van de symboolproducten van dit onderwerp.

  Foto: NürnbergMesse
 • Tijdens de beurs worden prijzen uitgereikt aan de beste biologische winkels van Duitsland.

  Tijdens de beurs worden prijzen uitgereikt aan de beste biologische winkels van Duitsland.

  Foto: NürnbergMesse
 • Op hetzelfde beursterrein wordt tegelijk met Biofach ook een vakbeurs op het gebied van wellness georganiseerd. Tijdens Vivaness 2015 ligt de focus op veganistische schoonheidsproducten.

  Op hetzelfde beursterrein wordt tegelijk met Biofach ook een vakbeurs op het gebied van wellness georganiseerd. Tijdens Vivaness 2015 ligt de focus op veganistische schoonheidsproducten.

  Foto: NürnbergMesse

Laatste reacties

 • koestal

  groeimarkt in Duitsland voor biologische produkten ,ook goed voor Nederlandse leveranciers

 • Mozes

  Fair trade heeft toch niets met biologisch te maken?
  Fantastische verhalen over de enorme groei van de markt voor biologische producten. Tegelijk brengt FC de biologische boerlandzuivel op de markt waarbij de biologische afkomst alleen in kleine lettertjes wordt vermeld. Al dit in grotere opvallende letters wordt vermeld wil niemand het meer kopen.

 • alco1

  De gedachte in biologisch is dat het goed is en zolang daar markt voor is moet je daar noodgedwongen aan meedoen.
  Als die markt echter verzadigd is en gangbaar niet meer goed te praten is, dan moet je noodgedwongen mee met iets wat eigenlijk helemaal niet te verwezenlijken is.
  Maw. Er worden richtingen ingeslagen, die doodlopen.
  Dit zie je bij weidegang, castreren, staartknippen, onthoornen, fosfaat plafond en ga zo maar door.

 • Jaap39

  Zo gauw men inziet wat de verschillen zijn tussen duurzaam gangbaar en biologisch voelt de consument zich belazert en onnodig op kosten gejaagd. Hou het verhaal dus wel zuiver!

 • A1967

  Als je je verdiept in wat biologisch werkelijk inhoudt zou je het omdraaien. Als je inziet wat de verschillen zijn zou niemand meer gangbaar verwerkte produkten kopen.

 • Jaap39

  Droom rustig verder #5....

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.