Home

Foto & video 8 reacties

Ganzenjacht rond Rijkerswoerdse Plassen

Ganzenjacht rond de Rijkerswoerdse Plassen bij Arnhem. Boeren in de omgeving van het recreatiegebied hebben veel last van de overwinterende ganzen. Met duizenden tegelijk vliegen de ganzen dagelijks vanaf de plas richting ingezaaide akkers en kwetsbare weidegronden in het Rivierengebied. De ganzen vervuilen bovendien het populaire recreatiegebied. Het water wordt smerig door de uitwerpselen, en de ligweide raakt besmeurd. In de zomer moet het gras dagelijks schoongemaakt worden. Jagers mogen daarom met speciale provinciale ontheffingen ganzen ook tijdens de winterrust rond de Rijkerswoerdse Plassen bejagen.

Foto

 • In de eerste helft van februari schieten de jagers op paarvormende ganzen. De jacht - jagers zelf spreken liever van schadebestrijding - gebeurt in een gebied waar ook recreanten rondlopen. Om scheve ogen te voorkomen, houden de jagers zich aan een aantal strikte beperkingen. Ze schieten alleen van een half uur voor zonsopgang tot maximaal tien uur ’s ochtends. Dan is de kans het kleinst dat mensen er aanstoot aan nemen. Wie goed kijkt, ziet trouwens dat dit niet echt een actiefoto is maar een geposeerde - de jager heeft de vinger niet aan de trekker.

  In de eerste helft van februari schieten de jagers op paarvormende ganzen. De jacht - jagers zelf spreken liever van schadebestrijding - gebeurt in een gebied waar ook recreanten rondlopen. Om scheve ogen te voorkomen, houden de jagers zich aan een aantal strikte beperkingen. Ze schieten alleen van een half uur voor zonsopgang tot maximaal tien uur ’s ochtends. Dan is de kans het kleinst dat mensen er aanstoot aan nemen. Wie goed kijkt, ziet trouwens dat dit niet echt een actiefoto is maar een geposeerde - de jager heeft de vinger niet aan de trekker.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • Nico Scholten (niet op deze foto) is de jachthouder van het 100 hectare grote gebied. Voor een ochtend als deze trommelt hij collega-jagers op. Deze keer zijn ze met zijn vijf geweren en één ‘hondenman’. Deze ochtend zijn 25 ganzen geschoten. Een normale ‘oogst’, al zijn het er ook wel eens 100 geweest. ‘Maar toen waren we met een grotere groep’. Ganzen zijn, net als kraaien, in jagerskring niet het meest geliefde dier om op te jagen. Maar de schadebestrijding hoort er bij, vindt Scholten. ‘Nu de ganzen veel schade veroorzaken, kun je pas zien wie echte jagers zijn en wie ‘herenjagers’ zijn.

  Nico Scholten (niet op deze foto) is de jachthouder van het 100 hectare grote gebied. Voor een ochtend als deze trommelt hij collega-jagers op. Deze keer zijn ze met zijn vijf geweren en één ‘hondenman’. Deze ochtend zijn 25 ganzen geschoten. Een normale ‘oogst’, al zijn het er ook wel eens 100 geweest. ‘Maar toen waren we met een grotere groep’. Ganzen zijn, net als kraaien, in jagerskring niet het meest geliefde dier om op te jagen. Maar de schadebestrijding hoort er bij, vindt Scholten. ‘Nu de ganzen veel schade veroorzaken, kun je pas zien wie echte jagers zijn en wie ‘herenjagers’ zijn.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • De jachthonden moeten de geschoten dieren ophalen. Het zijn meestal Labradors. Deze jachthond van Scholten springt na het commando ‘apport’ in het water om een gans aan boord te halen. Schadebestrijding op waterwild kan niet zonder boot.

  De jachthonden moeten de geschoten dieren ophalen. Het zijn meestal Labradors. Deze jachthond van Scholten springt na het commando ‘apport’ in het water om een gans aan boord te halen. Schadebestrijding op waterwild kan niet zonder boot.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • Als een dier onverhoopt aangeschoten is (‘ziek geschoten’), dan wordt het opgespoord en krijgt het een ‘vangschot’ om het uit zijn lijden te verlossen. Ook dat hoort bij de regels van de jacht. Scholten (rechts): ‘Ik wil niet hebben dat zieke ganzen achterblijven.’

  Als een dier onverhoopt aangeschoten is (‘ziek geschoten’), dan wordt het opgespoord en krijgt het een ‘vangschot’ om het uit zijn lijden te verlossen. Ook dat hoort bij de regels van de jacht. Scholten (rechts): ‘Ik wil niet hebben dat zieke ganzen achterblijven.’

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • De jachthond is onmisbaar bij de jacht. Onderlinge rivaliteit is er niet, aldus de jager, ze zijn specifiek getraind voor de jacht. In totaal waren vier honden mee op deze jacht.

  De jachthond is onmisbaar bij de jacht. Onderlinge rivaliteit is er niet, aldus de jager, ze zijn specifiek getraind voor de jacht. In totaal waren vier honden mee op deze jacht.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • Bij de weidelijkheid, de erecode van jagers, hoort dat een jachtpartij wordt afgesloten met een ‘tableau’. De geschoten dieren worden keurig op de grond gelegd, met koppen dezelfde kant op en soort bij soort. Dit gebeurt om respect te tonen voor het wild.

  Bij de weidelijkheid, de erecode van jagers, hoort dat een jachtpartij wordt afgesloten met een ‘tableau’. De geschoten dieren worden keurig op de grond gelegd, met koppen dezelfde kant op en soort bij soort. Dit gebeurt om respect te tonen voor het wild.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • De dieren die de jagers zelf niet meenemen, gaan naar een poelier in de buurt. Ze leveren geen geld op. Scholten: ‘Ik ben blij dat we er zo goed van af kunnen komen.’ Hij signaleert een lichte toename in belangstelling voor ganzenvlees.

  De dieren die de jagers zelf niet meenemen, gaan naar een poelier in de buurt. Ze leveren geen geld op. Scholten: ‘Ik ben blij dat we er zo goed van af kunnen komen.’ Hij signaleert een lichte toename in belangstelling voor ganzenvlees.

  Foto: Foto: VidiPhoto
 • Geschoten grauwe ganzen. De grauwe gans is de meest voorkomende soort, in winter en zomer. Daarnaast is er een toenemend aantal kolganzen en brandganzen. Volgens Scholten overnachten er op de plas meest zo’n vijf- tot tienduizend ganzen. Naast afschot worden er in het voorjaar ook eieren geprikt en geschud. Scholten zag in de loop van de tijd de aantallen ganzen fors toenemen. ‘Eerst schudden we op het eiland in het meer 100 tot 200 eieren, nu 800 tot 1.000’. De reproductiekracht van de ganzen is enorm. Scholten ziet nesten met wel 20 eieren. Om de dieren aan het broeden te houden, zodat ze stoppen met leggen, worden steeds een paar eieren heel gelaten per legsel.

  Geschoten grauwe ganzen. De grauwe gans is de meest voorkomende soort, in winter en zomer. Daarnaast is er een toenemend aantal kolganzen en brandganzen. Volgens Scholten overnachten er op de plas meest zo’n vijf- tot tienduizend ganzen. Naast afschot worden er in het voorjaar ook eieren geprikt en geschud. Scholten zag in de loop van de tijd de aantallen ganzen fors toenemen. ‘Eerst schudden we op het eiland in het meer 100 tot 200 eieren, nu 800 tot 1.000’. De reproductiekracht van de ganzen is enorm. Scholten ziet nesten met wel 20 eieren. Om de dieren aan het broeden te houden, zodat ze stoppen met leggen, worden steeds een paar eieren heel gelaten per legsel.

  Foto: Foto: VidiPhoto

Laatste reacties

 • agro1

  censor actief geweest?

 • schoenmakers1

  wel ontheffing om te schieten omdat anders de recreatie er last van heeft, dit zijn nou net de mensen die er last van moeten hebben om de neuzen de goede richting in te krijgen

 • J@gertje

  Er heerst al jaren een grote overlast van ganzen rond de Rijkerswoerdse Plassen bij Arnhem die niet alleen gevolgen heeft voor de recreatie.
  Ook de omliggende boeren hebben veel schade van de ganzen en het is goed dat daar de regels versoepeld worden.
  Ik ben vaak te gast geweest bij Nico Scholten en heb daar dankzij hem mijn allereerste ganzen in mijn jagers carrière mogen schieten.
  Een heel mooie reportage waar niets aan toe te voegen is.
  De mooie herinneringen komen bij mij weer boven.

 • ...............

  Wel zielig dat er voor de toeristjes wel een ontheffing kan komen en voor de mensen die er echt de schade van hebben en er van moeten leven niet. Dit geeft wel aan waar in NL de prioriteiten liggen.

 • ...............

  Wel zielig dat er voor de toeristjes wel een ontheffing kan komen en voor de mensen die er echt de schade van hebben en er van moeten leven niet. Dit geeft wel aan waar in NL de prioriteiten liggen.

 • Gijs Gans

  is dat ook een natura 2000 gebied

 • agratax2

  Heeft de boer last van het wild, dan is dat bedrijfsrisico. Heeft de burger / toerist last van het wild dan is het een Gezondheidsrisico en moet er direct worden ingegrepen. Voedsel is dus minder belangrijk dan recreatie in ons land.

 • J@gertje

  Kom op mensen.
  Wees blij dat er wat aan gedaan wordt en dat de burgerij er nu eindelijk ook last van gaat ondervinden.
  Zo wordt het onbegrip over ganzenoverlast juist weggenomen en ontstaat er nu ook juist steeds meer begrip voor de problemen die de boeren ondervinden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.