Home

Foto & video

Nieuwsfoto's: Canadees boerenprotest te paard

Protesterende Canadese boeren, aardbeiplanten die met een gazonmaaier worden geoogst en een rijstveld in de vorm van de kaart van China. Bekijk hierover en over andere onderwerpen een wereldwijde selectie van agrarische nieuwsfoto’s van deze week.

Foto

 • Boeren in de Canadese staat Alberta demonstreren massaal tegen een nieuwe wet over arbeidsomstandigheden. Ze zijn bang dat <a href="http://www.assembly.ab.ca/ISYS/LADDAR_files/docs/bills/bill/legislature_29/session_1/20150611_bill-006.pdf">de wet Bill 6</a> het onmogelijk maakt voor familiebedrijven om buren, familieleden en seizoenskrachten in te schakelen. Vandaar de slogan 'Kill Bill 6', met een knipoog naar filmmaker Quentin Tarantino.

  Boeren in de Canadese staat Alberta demonstreren massaal tegen een nieuwe wet over arbeidsomstandigheden. Ze zijn bang dat de wet Bill 6 het onmogelijk maakt voor familiebedrijven om buren, familieleden en seizoenskrachten in te schakelen. Vandaar de slogan 'Kill Bill 6', met een knipoog naar filmmaker Quentin Tarantino.

  Foto: Reuters
 • Een bijzonder gewas wordt hier op een bijzondere manier geoogst: aardbeiplanten met de gazonmaaier. Teler Henk Boerhave uit Musselkanaal heeft elk jaar twee hectare aardbeiplanten voor vermeerdering. Het is nu tijd om de planten te rooien. Door het natte weer kan hij met de loofklapper het loof van de aardbeienplanten niet klappen, dat zou teveel beschadiging geven. Daarom gaat hij er eerst met de gazonmaaier overheen. Bij het rooien wordt er normaal 700 tot 750 meter per uur gereden. Nu niet meer dan 400. De planten komen in kuubskisten en gaan naar een handelaar.

  Een bijzonder gewas wordt hier op een bijzondere manier geoogst: aardbeiplanten met de gazonmaaier. Teler Henk Boerhave uit Musselkanaal heeft elk jaar twee hectare aardbeiplanten voor vermeerdering. Het is nu tijd om de planten te rooien. Door het natte weer kan hij met de loofklapper het loof van de aardbeienplanten niet klappen, dat zou teveel beschadiging geven. Daarom gaat hij er eerst met de gazonmaaier overheen. Bij het rooien wordt er normaal 700 tot 750 meter per uur gereden. Nu niet meer dan 400. De planten komen in kuubskisten en gaan naar een handelaar.

  Foto: Koos van der Spek
 • Ook oogstwerk, maar in een totaal andere branche: olijvenoogst in Zuid-Spanje. Hier komt nog altijd veel handwerk bij kijken. De oogstmedewerkers, veelal immigranten, bewerken de bomen met stokken, zodat de olijven op netten op de grond vallen.

  Ook oogstwerk, maar in een totaal andere branche: olijvenoogst in Zuid-Spanje. Hier komt nog altijd veel handwerk bij kijken. De oogstmedewerkers, veelal immigranten, bewerken de bomen met stokken, zodat de olijven op netten op de grond vallen.

  Foto: ANP/AFP
 • Mandarijnenoogst in West-Japan. De regio Wakayama is de belangrijkste producent in het land.

  Mandarijnenoogst in West-Japan. De regio Wakayama is de belangrijkste producent in het land.

  Foto: ANP/AFP
 • Varkens van het ras Kintoa Basque, op een bedrijf in Aldudes, in Frans Baskenland. Het Franse Inao instituut heeft de titel 'AOC' toegekend aan vlees van deze varkens. Het ras werd in 1981 door het ministerie van landbouw in Frankrijk nog betiteld als 'bedreigd'. Toen waren er nog 25 vrouwelijke dieren in leven, nu 350. Zij produceren op dit moment jaarlijkst 2.000 vleesvarkens, die buiten worden gehouden. Het vlees geldt nu als exclusief.

  Varkens van het ras Kintoa Basque, op een bedrijf in Aldudes, in Frans Baskenland. Het Franse Inao instituut heeft de titel 'AOC' toegekend aan vlees van deze varkens. Het ras werd in 1981 door het ministerie van landbouw in Frankrijk nog betiteld als 'bedreigd'. Toen waren er nog 25 vrouwelijke dieren in leven, nu 350. Zij produceren op dit moment jaarlijkst 2.000 vleesvarkens, die buiten worden gehouden. Het vlees geldt nu als exclusief.

  Foto: ANP/AFP
 • Deze rijstteler heeft de kaart van China in zijn land gezaaid. Verschillende rassen hebben verschillende kleuren. Hij gebruikte 20 rassen om deze 200 vierkante meter grote kaart te maken. Zelf is hij op de foto te zien als het kleine witte stipje, midden onder.

  Deze rijstteler heeft de kaart van China in zijn land gezaaid. Verschillende rassen hebben verschillende kleuren. Hij gebruikte 20 rassen om deze 200 vierkante meter grote kaart te maken. Zelf is hij op de foto te zien als het kleine witte stipje, midden onder.

  Foto: ANP/AFP
 • De nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam stond deze week voor zijn politieke vuurdoop. Hij moest de begroting van zijn voorgangster Sharon Dijksma verdedigen in de Tweede Kamer. Hier staat hij naast partijgenote Sjoera Dikkers, die een plannetje had gelanceerd om prijsstunten met vlees te verbieden. Van Dam nam het idee niet over.

  De nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam stond deze week voor zijn politieke vuurdoop. Hij moest de begroting van zijn voorgangster Sharon Dijksma verdedigen in de Tweede Kamer. Hier staat hij naast partijgenote Sjoera Dikkers, die een plannetje had gelanceerd om prijsstunten met vlees te verbieden. Van Dam nam het idee niet over.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Een 'truffelboer' bezig met oogstwerk, samen met zijn speciaal afgerichte truffelhond. In de Franse Périgord is het truffelseizoen begonnen.

  Een 'truffelboer' bezig met oogstwerk, samen met zijn speciaal afgerichte truffelhond. In de Franse Périgord is het truffelseizoen begonnen.

  Foto: AFP

Of registreer je om te kunnen reageren.