Home

Foto & video 6 reacties

Toekomst landbouw in beeld

Boerderij bestaat 100 jaar. Reden om terug én vooruit te kijken. Hoe ziet de landbouw er uit over 15 jaar, en over honderd jaar? Anders, heel anders, dat is zeker. Dat blijkt uit een film gemaakt ter ere van het jubileum. Verschillende deskundigen geven hun verrassende visie op de toekomst.

Laatste reacties

 • agratax(1)

  Prachtig als je voor Boerderij mag dromen. Over 100 jaar? Zijn er dan nog mensen? Hebben we dan 15 miljard mensen op deze aarde? Zou beide kunnen. Maar met al de voorspelde automatoseringen binnen landbouw, zal ook bij andere economische activiteiten gelden. Gevolg miljarden werkeloze mensen, die zich geen raad weten bij de kassa van de supermarkt, omdat ze geen verdiensten hebben. De door de heren voorspelde landbouw, zal onnoemelijk kapitaalsintensief zijn, dus alleen groot kapitaal kan dit ophoesten. Weg boeren, nog meer kapitaal bij nog minder mensen.

 • maatje 1904

  Waarom blijven de beste stuurlui toch altijd aan wal staan??

 • info104

  We kunnen nog geen half jaar vooruit zien dat zie je aan de banken die voorspellingen deden over prijsverhogingen van melk en vlees die niet uitkomen , wel is zeker dat de technologie nog geen einde heeft bereikt en de specialisatie van werkzaamheden doorgaat, en hoe dat over 100 jaar zal zijn weet niemand

 • veldzicht

  Hoe de landbouw er over 100 jaar uit ziet maak ik mij geen zorgen,waarschijnlijk lig ik dan al lang en breed onder de graszoden en wie dan leeft die dan zorgt..

 • JanWillemNatuur

  Wat mij nogal verbaast bij het zien van het filmpje is dat niemand spreekt over de bodemdegradatie die in binnen- en buitenland als een sluipend proces de huidige gangbare landbouw en veeteelt bedreigt. Op de meeste bedrijven heeft de bodem slechts als een parkeerplaats voor gewassen gefungeerd. De gewassen werden niet gevoed door een gezonde bodem vol met wormen, springstaarten, schimmels en wat niet al, maar alleen met kunstmest. Daardoor is de voedingswaarde (vitaminen, mineralen,sporenelementen e.d.) van talloze gewassen afgenomen met een percentage tussen de 40 en 80%! Hierover hoor je niemand in het filmpje. Dat vind ik ernstig en het lijkt er op dat men voor dit probleem een blinde vlek heeft. Men verwacht alles van hoogwaardige technologie en maakt zich niet druk over gezondheid van bodem, gewas en mens. We blijven voor onze gezondheid afhankelijk van een vitale natuur. Nu we die vitaliteit grotendeels vernietigd hebben, is het zaak alle aandacht daarop te richten. Zo niet, dan richten we ons natuurlijk leefsysteem, de voorwaarde voor ons bestaan als mens, te gronde. Gelukkig zijn er boeren zoals Mark Shepard die laten zien dat een boerenbedrijf met de natuur mee kan werken en tegelijk een gezonde en economisch bloeiende bedrijfsvoering kan hebben. Kijk op <>. Zeer inspirerend.

 • WytzeN

  Ongelooflijk kortzichtig filmpje. De maatschappij wil heel wat anders. Kijk naar de Voedsel Anders beweging. En Nederland komt voor 2/3 onder water te staan. Het voedsel zal uit Polen en Oekraïne komen jongens, ik zou daar maar vast wat land kopen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.