Home

Foto & video laatste update:13 nov 2015

Staatssecretaris Van Dam gaat de stal in

De kersverse staatssecretaris Martijn van Dam (PvdA) is onder de indruk van de passie waarmee boeren hun bedrijf runnen. Dat zegt hij na zijn eerste twee werkbezoeken aan agrarische bedrijven.

Foto

 • Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bracht donderdag zijn eerste werkbezoeken aan de agrarische sector. Van Dam koos het gemengde bedrijf van Elly en Edwin Michiels uit om kennis te maken met de varkenshouderij en de akkerbouw. Foto's: Bert Jansen

  Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) bracht donderdag zijn eerste werkbezoeken aan de agrarische sector. Van Dam koos het gemengde bedrijf van Elly en Edwin Michiels uit om kennis te maken met de varkenshouderij en de akkerbouw. Foto's: Bert Jansen

 • Een week nadat Van Dam via Twitter aan Elly Michiels vroeg of hij een kopje koffie mocht komen drinken, staan ze samen in de stal.  De familie Michiels heeft een bedrijf met 1.800 vleesvarkens, akkerbouw en bloembollenteelt. Ze produceren de varkens volgens de normen van een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

  Een week nadat Van Dam via Twitter aan Elly Michiels vroeg of hij een kopje koffie mocht komen drinken, staan ze samen in de stal.  De familie Michiels heeft een bedrijf met 1.800 vleesvarkens, akkerbouw en bloembollenteelt. Ze produceren de varkens volgens de normen van een ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

 • Van Dam luistert aandachtig naar de uitleg van de familie Michiels. Dierenwelzijn, kostprijs, antibioticagebruik; er wordt uitvoerig gepraat. De familie Michiels heeft bewust voor het sterrensysteem gekozen. "De extra productiekosten worden vergoed door de hogere prijs in de supermarkt. Maar daarnaast kun je efficiënter produceren door een betere gezondheid, minder voerverbruik en meer groei", legt Michiels uit.

  Van Dam luistert aandachtig naar de uitleg van de familie Michiels. Dierenwelzijn, kostprijs, antibioticagebruik; er wordt uitvoerig gepraat. De familie Michiels heeft bewust voor het sterrensysteem gekozen. "De extra productiekosten worden vergoed door de hogere prijs in de supermarkt. Maar daarnaast kun je efficiënter produceren door een betere gezondheid, minder voerverbruik en meer groei", legt Michiels uit.

 • Elly Michiels laat de kettinkjes - het speelgoed voor de varkens - aan de staatssecretaris zien. "De nieuwe stal zorgt ook voor meer werkplezier", laat ze weten. <br /><br />

  Elly Michiels laat de kettinkjes - het speelgoed voor de varkens - aan de staatssecretaris zien. "De nieuwe stal zorgt ook voor meer werkplezier", laat ze weten. 

 • Zo informeel als de uitnodiging voor het werkbezoek - via  Twitter - ging, is ook het werkbezoek zelf. "Zullen we maar je en jij zeggen?", zegt Van Dam tegen de varkenshouder. Van Dam zegt desgevraagd dat het niet voor het eerst is dat hij een overall aan heeft.

  Zo informeel als de uitnodiging voor het werkbezoek - via  Twitter - ging, is ook het werkbezoek zelf. "Zullen we maar je en jij zeggen?", zegt Van Dam tegen de varkenshouder. Van Dam zegt desgevraagd dat het niet voor het eerst is dat hij een overall aan heeft.

 • "Boeren en tuinders in Nederland werken ontzettend hard om ervoor te zorgen dat wij 's avonds iets lekkers op ons bord hebben. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wil graag met de boeren zelf aan de keukentafel praten over hun bedrijf. Over welke beslissingen ze nemen en tegen welke dilemma's ze aan lopen", zegt Van Dam over zijn eerste indrukken die hij heeft van de boeren. Naast het varkensbedrijf  bezocht Van Dam een melkveebedrijf in Woerden. Hij is onder de indruk van de passie bij de boeren.</p>
<p>"Ik geloof dat je als politicus moet weten welk effect het beleid dat je maakt heeft bij de gezinnen thuis", aldus Van Dam.

  "Boeren en tuinders in Nederland werken ontzettend hard om ervoor te zorgen dat wij 's avonds iets lekkers op ons bord hebben. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wil graag met de boeren zelf aan de keukentafel praten over hun bedrijf. Over welke beslissingen ze nemen en tegen welke dilemma's ze aan lopen", zegt Van Dam over zijn eerste indrukken die hij heeft van de boeren. Naast het varkensbedrijf  bezocht Van Dam een melkveebedrijf in Woerden. Hij is onder de indruk van de passie bij de boeren.

  "Ik geloof dat je als politicus moet weten welk effect het beleid dat je maakt heeft bij de gezinnen thuis", aldus Van Dam.

 • De staatssecretaris neemt ook nog een kijkje bij de oogst van canna-wortelstokken, een sierteeltproduct. Tijdens het gesprek moet even een stapje opzij worden gedaan voor de trekkers die langs rijden: de oogst moet door.<br />Van Dam heeft nog nauwelijks ervaring in de agrarische sector, al komt hij niet voor het eerst op een boeren bedrijf. Zelf vindt hij dat niet zo relevant. "Uiteindelijk heb je als sector iets aan iemand die daadwerkelijk geïnteresseerd is aan wat bij mensen thuis gebeurt en niet met vooroordelen in de sector stapt", vindt Van Dam.

  De staatssecretaris neemt ook nog een kijkje bij de oogst van canna-wortelstokken, een sierteeltproduct. Tijdens het gesprek moet even een stapje opzij worden gedaan voor de trekkers die langs rijden: de oogst moet door.
  Van Dam heeft nog nauwelijks ervaring in de agrarische sector, al komt hij niet voor het eerst op een boeren bedrijf. Zelf vindt hij dat niet zo relevant. "Uiteindelijk heb je als sector iets aan iemand die daadwerkelijk geïnteresseerd is aan wat bij mensen thuis gebeurt en niet met vooroordelen in de sector stapt", vindt Van Dam.

 • Michiels is enthousiast over de nieuwe staatssecretaris. "Hij is heel benaderbaar en geïnteresseerd. Hij heeft totaal geen achtergrond in de agrarische sector, maar in de korte tijd dat hij staatssecretaris is, heeft hij al heel wat kennis op gedaan", aldus Elly Michiels.

  Michiels is enthousiast over de nieuwe staatssecretaris. "Hij is heel benaderbaar en geïnteresseerd. Hij heeft totaal geen achtergrond in de agrarische sector, maar in de korte tijd dat hij staatssecretaris is, heeft hij al heel wat kennis op gedaan", aldus Elly Michiels.

Of registreer je om te kunnen reageren.