Home

Foto & video 18 reacties

Enorme schade door muizenplaag in Friesland

De schade door de veldmuizenplaag in Friesland en andere provincies is enorm. LTO Nederland schat de schade op mogelijk meer dan €40 miljoen. 550 boeren hebben inmiddels schade gemeld op circa 27.000 hectare. Op het melkveebedrijf van Jelle en Aaltsje Bouma in Scharnegoutum (Fr.) is 80 van de 100 hectare grasland verwoest door muizenvraat.

Op maandag 19 januari vanaf 13.30 uur is er een actiedag muizenschade. De locatie wordt nog bekendgemaakt omdat er veel aanmeldingen zijn.

Foto

 • Melkveehouder Jelle Bouma (44) melkt in maatschap met zijn vrouw Aaltsje (42) 200 koeien op 100 hectare grasland en is een van de honderden melkveehouders met schade. Hier laat hij een van de boosdoeners zien. Op de achtergrond is het effect te zien van tienduizenden veldmuizen. Een totaal vernield stuk grasland door het graven van gangen en het aanvreten van de wortels.

  Melkveehouder Jelle Bouma (44) melkt in maatschap met zijn vrouw Aaltsje (42) 200 koeien op 100 hectare grasland en is een van de honderden melkveehouders met schade. Hier laat hij een van de boosdoeners zien. Op de achtergrond is het effect te zien van tienduizenden veldmuizen. Een totaal vernield stuk grasland door het graven van gangen en het aanvreten van de wortels.

  Foto: Mark Pasveer
 • In september werd de eerste schade al zichtbaar, maar toen haalde Bouma nog wel een dikke snede gras van het land. Begin december waren de meeste van die percelen helemaal kapot.

  In september werd de eerste schade al zichtbaar, maar toen haalde Bouma nog wel een dikke snede gras van het land. Begin december waren de meeste van die percelen helemaal kapot.

  Foto: Mark Pasveer
 • Hier zijn de ingangen van de muizengangen goed te zien. Soms op minder dan een vingerlengte afstand van elkaar. Een muis per vierkante meter oftewel 10.000 per hectare rekent bij 27.000 getroffen hectares door naar 270 miljoen dieren.

  Hier zijn de ingangen van de muizengangen goed te zien. Soms op minder dan een vingerlengte afstand van elkaar. Een muis per vierkante meter oftewel 10.000 per hectare rekent bij 27.000 getroffen hectares door naar 270 miljoen dieren.

  Foto: Mark Pasveer
 • Als het gras verdwenen is blijven de gangen die over de grond lopen goed zichtbaar. Het gras is volkomen verdwenen. Dat komt omdat de wortels worden aangevreten.

  Als het gras verdwenen is blijven de gangen die over de grond lopen goed zichtbaar. Het gras is volkomen verdwenen. Dat komt omdat de wortels worden aangevreten.

  Foto: Mark Pasveer
 • Tot soms meer dan 10 cm diep reiken de gaten en gangen onder de grond. De muizen vreten de wortels aan van onderaf. Omdat zo het gras volledig is afgestorven is hergroei bij zware schade niet mogelijk.

  Tot soms meer dan 10 cm diep reiken de gaten en gangen onder de grond. De muizen vreten de wortels aan van onderaf. Omdat zo het gras volledig is afgestorven is hergroei bij zware schade niet mogelijk.

  Foto: Mark Pasveer
 • Medio januari 2015 is op het bedrijf van Bouma op 80 hectare grasland de zode volledig dood. Op basis van een geschatte schade van meer dan €2.000 per hectare zou dat een schadepost zijn van €160.000. Op sommige percelen kan de schade nog hoger zijn als ook kosten van arbeid voor bestrijding en andere gevolgen worden meegerekend.

  Medio januari 2015 is op het bedrijf van Bouma op 80 hectare grasland de zode volledig dood. Op basis van een geschatte schade van meer dan €2.000 per hectare zou dat een schadepost zijn van €160.000. Op sommige percelen kan de schade nog hoger zijn als ook kosten van arbeid voor bestrijding en andere gevolgen worden meegerekend.

  Foto: Mark Pasveer
 • De schade is berekend op basis van het volledig herinzaaien van percelen, gemiste voeropbrengsten na herinzaai en gemiste opbrengsten in het najaar van 2014. Daarvoor moet ander voer worden aangekocht. Bouma noemt dat geen normaal ondernemersrisico. In het najaar mag je niet scheuren en ook bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. “Bestrijden met de hand op de rug is niet te doen”, aldus Bouma.

  De schade is berekend op basis van het volledig herinzaaien van percelen, gemiste voeropbrengsten na herinzaai en gemiste opbrengsten in het najaar van 2014. Daarvoor moet ander voer worden aangekocht. Bouma noemt dat geen normaal ondernemersrisico. In het najaar mag je niet scheuren en ook bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. “Bestrijden met de hand op de rug is niet te doen”, aldus Bouma.

  Foto: Mark Pasveer
 • Pas in het voorjaar mag grasland weer gescheurd worden (vanaf 1 februari). Maar in de praktijk is dat veel later, alleen al vanwege de nattigheid nu. Van de bij LTO gemelde schadegevallen en hectares komt circa 90 procent uit Friesland. Ook in andere provincies is schade gemeld.

  Pas in het voorjaar mag grasland weer gescheurd worden (vanaf 1 februari). Maar in de praktijk is dat veel later, alleen al vanwege de nattigheid nu. Van de bij LTO gemelde schadegevallen en hectares komt circa 90 procent uit Friesland. Ook in andere provincies is schade gemeld.

  Foto: Mark Pasveer
 • Bouma is één van de vijf initiatiefnemers voor een ‘actiedag muizenschade’. Politici worden rondgeleid door het gebied en schadeberekeningen worden gepresenteerd aan politici, boeren en andere belangstellenden. De actiedag is op maandag 19 januari vanaf 13.30 uur. De locatie wordt nog bekendgemaakt omdat er veel aanmeldingen zijn. Info op: www.ltonoord.nl/nieuws/aanmelden-voor-actiedag-muizenschade-19-januari-2015

  Bouma is één van de vijf initiatiefnemers voor een ‘actiedag muizenschade’. Politici worden rondgeleid door het gebied en schadeberekeningen worden gepresenteerd aan politici, boeren en andere belangstellenden. De actiedag is op maandag 19 januari vanaf 13.30 uur. De locatie wordt nog bekendgemaakt omdat er veel aanmeldingen zijn. Info op: www.ltonoord.nl/nieuws/aanmelden-voor-actiedag-muizenschade-19-januari-2015

  Foto: Mark Pasveer

Laatste reacties

 • somporn

  Politici zitten op de pluche om zichzelf van een riant salaris te voorzien en mocht er ooit stront aan de knikker komen dan kunnen ze zelf altijd terug vallen op een kostelijke wachtgeldregeling.
  Dus ook in dit geval zal men de kop in het zand (of muizengang)steken en geen verantwoording nemen voor verkeerd beleid.
  Ook bij deze muizenplaag is duidelijk weer te zien dat niet de juiste mensen aan het roer staan omdat men totaal verkeerde besluiten neemt en alleen bang is voor zijn of haar plek bij de volgende verkiezingen en dus geen lange termijn visie heeft of deze wil doorvoeren.

 • agro1

  wie de vlooien op de hond beschermt, doet ongetwijfeld een nobele daad, alleen, wie wil die hond zijn???? het ongedierteprobleem (ganzen, duiven =vliegende stadsratten, everzwijnen, kraaiachtigen, ratten, vossen, eenden, muizen etc.) in een notedop.

 • Wim Esselink

  De bijeenkomst van maandag is verplaatst naar het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen.

 • Tearpoal

  Somporn, wat is dit nu voor een reactie, alsof politici verantwoordelijk zijn voor de muizenschade. Als ik de satellietfoto's zie, dan valt het op dat
  verschillen zijn per perceel. Wellicht moet daar een oorzaak gezocht worden. Het is ook vreemd dat met name in Friesland schade is en de rest van het land niet, terwijl overal hetzelfde klimaat is.

 • agratax2

  @Tearpoal. Muizen verspreiding zich niet eerst over het land en gaan dan vermenigvuldigen, nee ze vermenigvuldigen zich op een lokatie waar ze zich goed voelen en komen er te veel dan trekken ze de wijde wereld in. De politiek is in zoverre mede verantwoordelijk voor diot drama, opmdat ze het al dan niet scheuren en herinzaaien van grasland hebben laten afhangen van >alleen< de eventuele inspoeling van Nitraat in de bodem en niet door de eeuwen oude landbouwkundige praktijk. Die zegt nl. in de herfst of nazomer inzaaien om zo weinig mogelijk opbrengst verlies te hebben. Hier wist de politiek, bedreven door in luxe levende burgers het weer eens beter dan elke boer en elke graslandspecialist. Ik ga dan ook voor een stevige schade uitkering aan de getroffen boeren.

 • Vera Wijnveen

  meer dan 60 procent van alle weidevogels en meer dan 30 procent van alle akkervogels is verdwenen door intensivering van de landbouw! Het probleem zal bij de kern aangepakt moeten worden = zorg voor meer vogels.

 • GvO

  Met al die regen zullen de meeste wel verzopen zijn, en ja zo heeft iedereen wel eens pech.

 • alco1

  Vera is ook al bij de sekte. Alles geloven wat jezelf uitkomt.

 • japke33

  @ Vera, heeft niks te maken met die groep vossen die hier bij ons rondloopt, en met al die kraaien die de ogen uitpikken van de jonge haasjes. Nee het is natuurlijk weer de schuld van die rotboeren!
  Kan ik zo kwaad om worden, dat mensen maar wat roepen, maar niks van de praktijk af weten.

 • oostum

  Ploegen en nieuw inzaaien brengt niets , ze maken gelijk weer nieuwe nesten en eten je nieuwe gras ook graag. Heb wel verzogt met gif in de logen . Muizen gaan dood Maar na 2 weken komt er weer een nieuwe bewoner. Alleen een strenge winter helpt . Of als er een krankheid onder komt. Heb dit muizen probleem ongeveer elke 4 a 5 jaar.

 • fendtvario312

  Je haalt nooit voor 2000 euro gras van dit land maar toch blijft triest dat je er niets aan mag doen in dit land.

 • somporn

  Tearpoal: alsof politici verantwoordelijk zijn voor de muizenschade.
  Wie maakt het beleid,de boeren of de politici.
  De boeren zijn met handen en voeten gebonden en kunnen eigenlijk niet meer gewoon ondernemen,ze zijn meer boekhouder/regeltjes-na-lever dan gewoon boer.Eerst moet er een enorme schade / ramp ontstaan voordat ze in Den Haag wakker worden en dan duurt het nog maanden voordat er echt actie wordt ondernomen maar dan is het mosterd na de maaltijd.
  Maar ja, de meest winstgevende tak van NL kan men beter om zeep helpen.

 • de beul

  Gewoon mais inzaaien,goeie opbrengst en muisen houden daar niet van. dan ben je ze volgend jaar kwijt.Als je gras gaat inzaaien loop je het risico dat ze blijven. Tis de natuur,die blijft altijd baas,maar je moet wel in oplossingen denken!!!

 • de beul

  Den Haag niet voor op laten draaien,dan moet je bij een baas gaan werken,heb je geen risico!!

 • alco1

  Beul. Begrijp je niet dat als de staat zich overal mee bemoeit, dat je dan ook verantwoordelijk gesteld kunt worden.
  Weet je wel wat voor consequenties het heeft in je mestboekhouding als volgend jaar te weinig areaal gras hebt?

 • hoving1

  De beul weet niet waar hij over praat.Zijn naam zegt genoeg.

 • joannes

  En weer zijn het de Poltiek geïnitiëerde regelingen die het bedrijven van een rendabel agrarisch bedrijf niet alleen hinderen maar nu letterlijk en figuurlijk vernielen! Geïnitiëerde regelingen die door ¨beter¨ wetende Natuurspecialisten voordurend een agenda voeren van: de Boer moet vooral beperkt worden. Gelukkig zijn er nu Prgrammas die deze onzin aandacht geven. <> De Onzin dat er een paar Safari idealisten met Politieke steun vrij kunnen freewielen op kosten van ondernemers betaald door de Staat en natuurlijk gesteund via donaties door een paar Dromers die hun aangepraatte schuldgevoel willen afkopen.

 • ohzo

  Tja de beul, gewoon mais inzaaien.. En dat mag dus niet. Je moet tig % grasland hebben en als het een veengebied betreft mag het niet of kan het niet.
  Heeft dus niets met bedrijfs risico of ondernemersrisico te maken. Wel met klungelrisico op hoog niveau in Den Haag gesteund door harkfanaten en grassprietfluisteraars.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.