Home

Foto & video 9 reacties

Bevers zetten knaagtanden in maisperceel

De mais van melkveehouder Emiel Stam aan de Ossenwaard in Herwen (Gld.) is bijna rijp voor de oogst. Toch missen er nu al hele hoeken uit het perceel van 7,5 hectare. De daders: bevers.

Foto

 • De bevers laten een spoor van vernieling na. Vorig jaar werd 100 vierkante meter uit het maisperceel weggevreten. Dit jaar is de schade groter, vertelt Emiel Stam. De melkveehouder raamt de schade op enkele honderden euro’s. Hij vreest dat de schade de komende jaren alleen maar toeneemt.

  De bevers laten een spoor van vernieling na. Vorig jaar werd 100 vierkante meter uit het maisperceel weggevreten. Dit jaar is de schade groter, vertelt Emiel Stam. De melkveehouder raamt de schade op enkele honderden euro’s. Hij vreest dat de schade de komende jaren alleen maar toeneemt.

  Foto: Michel Zoeter
 • Het maisperceel van Stam grenst aan de Oude Rijn. Een jaar of tien geleden zijn hier enkele bevers uitgezet. De dieren doen het goed. Zonder natuurlijke vijanden en met een beschermde status groeit de populatie.

  Het maisperceel van Stam grenst aan de Oude Rijn. Een jaar of tien geleden zijn hier enkele bevers uitgezet. De dieren doen het goed. Zonder natuurlijke vijanden en met een beschermde status groeit de populatie.

  Foto: Michel Zoeter
 • Het perceel van Stam ligt op enige afstand van de boerderij in het naburige Spijk. Een lange, onverharde toegangsweg leidt naar het perceel. Het is een mooie plek om mais te verbouwen. Van een afstandje lijkt er niets aan de hand te zijn.

  Het perceel van Stam ligt op enige afstand van de boerderij in het naburige Spijk. Een lange, onverharde toegangsweg leidt naar het perceel. Het is een mooie plek om mais te verbouwen. Van een afstandje lijkt er niets aan de hand te zijn.

  Foto: Michel Zoeter
 • Wie dichterbij komt, ziet dat er honderden planten zijn weggevreten. De mais is van het ras Millesim. Het perceel werd eind april ingezaaid.

  Wie dichterbij komt, ziet dat er honderden planten zijn weggevreten. De mais is van het ras Millesim. Het perceel werd eind april ingezaaid.

  Foto: Michel Zoeter
 • Ook op andere plekken in het perceel hebben bevers toegeslagen.

  Ook op andere plekken in het perceel hebben bevers toegeslagen.

  Foto: Michel Zoeter
 • Op de voorgrond zijn duidelijke sporen te zien.

  Op de voorgrond zijn duidelijke sporen te zien.

  Foto: Michel Zoeter
 • De bevers laten letterlijk een spoor van vernieling achter. Her en der liggen afgevreten planten.

  De bevers laten letterlijk een spoor van vernieling achter. Her en der liggen afgevreten planten.

  Foto: Michel Zoeter
 • “Ze knagen de planten af en nemen ze mee het water in”, vertelt Stam, die vermoedt dat de bevers de kolven gebruiken voor consumptie en de planten verwerken in hun dammen.

  “Ze knagen de planten af en nemen ze mee het water in”, vertelt Stam, die vermoedt dat de bevers de kolven gebruiken voor consumptie en de planten verwerken in hun dammen.

  Foto: Michel Zoeter
 • “Last van ganzen hadden we al, nu zijn daar bevers bij gekomen”, aldus de melkveehouder.

  “Last van ganzen hadden we al, nu zijn daar bevers bij gekomen”, aldus de melkveehouder.

  Foto: Michel Zoeter
 • In het water liggen talloze maisplanten. Stam vreest dat de beverschade de komende jaren toeneemt, ook op andere plekken.

  In het water liggen talloze maisplanten. Stam vreest dat de beverschade de komende jaren toeneemt, ook op andere plekken.

  Foto: Michel Zoeter
 • Stam: “De bevers houden ook huis in percelen met suikerbieten. Ze trekken de bieten zo de grond uit. Ik kijk er niet van op dat ze ook schade toebrengen aan waterkeringen.” Stam meldt de geleden schade op www.faunafondsschade.nl. De foto’s zijn gemaakt op 15 september. De mais is vrijdag 26 september geoogst. Kijk voor een reportage over het bedrijf van Stam op de rundveepagina van deze site.

  Stam: “De bevers houden ook huis in percelen met suikerbieten. Ze trekken de bieten zo de grond uit. Ik kijk er niet van op dat ze ook schade toebrengen aan waterkeringen.” Stam meldt de geleden schade op www.faunafondsschade.nl. De foto’s zijn gemaakt op 15 september. De mais is vrijdag 26 september geoogst. Kijk voor een reportage over het bedrijf van Stam op de rundveepagina van deze site.

  Foto: Michel Zoeter

Laatste reacties

 • gjcamps

  Ziet er minder slecht uit dan dassen schade, die werken minder netjes. Spelen alleen door alles plat te gooien.

 • agratax2

  Het lijkt er steeds meer op dat boeren hun landerijen moeten afrasteren met gaas en / of schrikdraad. Andere methodes van schade beperken zijn verboden vanwege de beschermde status van steeds meer wildsoorten.

 • boerrick

  Maar gelukkig kunnen we in NL prioriteiten stellen, die paar plantjes zijn nemen we toch voor lief voor het geweldige feit dat er een paar bevers rondzwemt, GEWELDIG

 • vandenbrandcv1

  #3 natuurlijk nemen we die paar plantjes voor lief, eerst zijn het de ritnaalden en emelten, die de planten opeten, dan de ganzen die schade aanrichten, nu een paar bevers. over tien jaar een paar honderd bevers? het faunafonds houd de knip veel meer dicht. leuker kunnen ' we' ( de samenleving) het niet maken, wel makkelijker. laat de boer het gelag maar betalen. GEWELDIG TOCH ??????

 • J@gertje

  Ook dit moet eerst finaal uit de klauwen lopen en vervolgens ellenlange discussies opleveren in den Haag.
  Voorbeelden genoeg dacht ik zo.
  GEWELDIG TOCH?

 • somporn

  Ach,alle boeren zijn zo verschrikkelijk rijk daar kan wel een paar hectare af per bedrijf.Prachtig die nepnatuur.De burger vindt het prachtig en natuur moet.Totdat het hem/haar portemonnee treft dan is iedereen tegen.

 • GlySol

  Zouden die bevers ook hennepteelt in de planning hebben? De blokjes hebben haast de afmeting als in de Limburg-mais-fotoreportage...;)

 • agratax2

  Waarom valt deze voedselproductie voor wilde dieren niet onder de regeling Landbouw natuur die nodig is voor het ontvangen van Brusselse subsidie? Geef boeren die vraatschade en / of graaf schade door wilde beschermde dieren hebben vrijstelling van akkerranden met bloemen en andere diervriendelijke items nodig om de subsidie veilig te stellen..

 • PetervanKempen

  @gly sol hoe weet jij dat blokjes hennep in mais ongeveer deze blokjes zijn? Als je gedreven wordt door wiet bij te verdienen zou ik het op rij doen dan zie je het minder goed . We hadden het over een paar centen verdienen met de teelt van gewas en wild in de buurt, @agratax wel goed idee van je om de wildschade als natuurbijdrage te moegen opvoeren! Inderdaad geeft het Fauna fonds steeds meer niet thuis.Als je de wildschade van alles wat er zo langs komt in een jaar bij de gemiddelde boer zou mogen aftrekken van zijn cultuur oppervlakte evenals alles met erfbeplanting en de schouwpaden , slootkanten , dammen ,etc zit je zomaar op de norm van 2 % waarover die Ciotas het had wat vrij moest blijven van intensief telen of bespuiten. LTO etc erachter aan sturen??

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.