Home

Foto & video 4481 x bekeken 1 reactie

Op bezoek bij voormalig ‘slachthuis van de wereld’

De Union Stock Yards in Chicago vormden decennialang het kloppende hart van de Amerikaanse vleessector. Meer dan een miljard dieren werden er naar de slachtbank geleid. Nu is er nog één slachthuis over.

Foto

 • Poort naar het Stockyards Industrial Park, het industrieterrein op de locatie van het oude vleesdistrict. In het gebouw met de torenklok huisde een Stock Yards-bank. 
“Varkens en koeien in open hokken zover je kon zien. En een drukte van jewelste.” Chuck Bloomberg, een 70-jarige vee-inkoper, weet nog als de dag van gisteren hoe het was om als ‘boerenjongen’ voor het eerst in Chicago te zijn.

  Poort naar het Stockyards Industrial Park, het industrieterrein op de locatie van het oude vleesdistrict. In het gebouw met de torenklok huisde een Stock Yards-bank. “Varkens en koeien in open hokken zover je kon zien. En een drukte van jewelste.” Chuck Bloomberg, een 70-jarige vee-inkoper, weet nog als de dag van gisteren hoe het was om als ‘boerenjongen’ voor het eerst in Chicago te zijn.

  Foto: Luc van Kemenade
 • De Old Stone Gate, een kalkstenen poort uit 1879 die toegang gaf tot de veehokken, is een van de laatste tastbare herinneringen aan de Stock Yards. De Union Stock Yards in Chicago, een terrein van 475 acres (ruim 192 hectare) met veehokken, slachthuizen, looierijen en alle andere denkbare aan vleesverwerking verwante bedrijvigheid. Mannen op paarden joegen het slachtvee over straat de stad door naar de slachterij.

  De Old Stone Gate, een kalkstenen poort uit 1879 die toegang gaf tot de veehokken, is een van de laatste tastbare herinneringen aan de Stock Yards. De Union Stock Yards in Chicago, een terrein van 475 acres (ruim 192 hectare) met veehokken, slachthuizen, looierijen en alle andere denkbare aan vleesverwerking verwante bedrijvigheid. Mannen op paarden joegen het slachtvee over straat de stad door naar de slachterij.

  Foto: Luc van Kemenade
 • De Old Stone Gate, een kalkstenen poort uit 1879 die toegang gaf tot de veehokken, is een van de laatste tastbare herinneringen aan de Stock Yards. De Union Stock Yard & Transit Company (USY&T) opende de deuren van ‘de Yards’ op kerstdag 1865 en groeide in korte tijd uit tot een verzamelpunt van levend slachtvee uit alle hoeken van de Verenigde Staten

  De Old Stone Gate, een kalkstenen poort uit 1879 die toegang gaf tot de veehokken, is een van de laatste tastbare herinneringen aan de Stock Yards. De Union Stock Yard & Transit Company (USY&T) opende de deuren van ‘de Yards’ op kerstdag 1865 en groeide in korte tijd uit tot een verzamelpunt van levend slachtvee uit alle hoeken van de Verenigde Staten

  Foto: Luc van Kemenade
 • Poort naar het Stockyards Industrial Park, het moderne industrieterrein op de locatie van het oude vleesdistrict.

  Poort naar het Stockyards Industrial Park, het moderne industrieterrein op de locatie van het oude vleesdistrict.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Het slachthuis en hoofdkwartier van Chiappetti Meats aan Halsted Street. Dit is nu nog de enige werkende slachterij in het gebied.

  Het slachthuis en hoofdkwartier van Chiappetti Meats aan Halsted Street. Dit is nu nog de enige werkende slachterij in het gebied.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Het slachthuis en hoofdkwartier van Chiappetti Meats aan Halsted Street. Het is een Italiaans-Amerikaans familiebedrijf dat zich specialiseert in schapenvlees. Fiore Chiappetti uit Calabria (ten zuiden van Napels) kwam in 1920 naar Chicago.

  Het slachthuis en hoofdkwartier van Chiappetti Meats aan Halsted Street. Het is een Italiaans-Amerikaans familiebedrijf dat zich specialiseert in schapenvlees. Fiore Chiappetti uit Calabria (ten zuiden van Napels) kwam in 1920 naar Chicago.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Steeds meer stadslandbouwinitiatieven duiken op, zoals deze door klaver omringde bijenkasten van de Chicago Honey Co-op op een verlaten veldje.

  Steeds meer stadslandbouwinitiatieven duiken op, zoals deze door klaver omringde bijenkasten van de Chicago Honey Co-op op een verlaten veldje.

  Foto: Luc van Kemenade
 • The Plant is een vooruitstrevende ‘verticale boerderij’ in een voormalige varkensslachterij.

  The Plant is een vooruitstrevende ‘verticale boerderij’ in een voormalige varkensslachterij.

  Foto: Luc van Kemenade
 • Chiappetti houdt nog enkele honderden schapen in Chicago in hokken gebouwd van overblijfselen van de Stock Yards.

  Chiappetti houdt nog enkele honderden schapen in Chicago in hokken gebouwd van overblijfselen van de Stock Yards.

  Foto: Luc van Kemenade
 • In The Plant is onder meer een bedrijf dat groente en vissen kweekt met behulp van een aquaponicssysteem. (Bron: Plant Chicago, NFP/Rachel Swenie).

  In The Plant is onder meer een bedrijf dat groente en vissen kweekt met behulp van een aquaponicssysteem. (Bron: Plant Chicago, NFP/Rachel Swenie).

  Foto: Luc van Kemenade
 • Een Chiappetti-truck in de tijd van de Stock Yards.

  Een Chiappetti-truck in de tijd van de Stock Yards.

  Foto: Chiappetti familiearchief
 • Eens per jaar werd een internationale veetentoonstelling gehouden. Hier Mike Chiappetti met zijn aanwinst.

  Eens per jaar werd een internationale veetentoonstelling gehouden. Hier Mike Chiappetti met zijn aanwinst.

  Foto: Chiappetti familiearchief
 • Dennis Chiappetti, 63, derde generatie in het bedrijf, is tegenwoordig het gezicht van Chiappetti Meats.

  Dennis Chiappetti, 63, derde generatie in het bedrijf, is tegenwoordig het gezicht van Chiappetti Meats.

  Foto: Chiappetti Meats
 • Dennis’ vader Mike Chiappetti, tweede generatie in het bedrijf, weigerde Chicago te verlaten toen het volume op de Stock Yards daalde en het district in 1971 werd gesloten.

  Dennis’ vader Mike Chiappetti, tweede generatie in het bedrijf, weigerde Chicago te verlaten toen het volume op de Stock Yards daalde en het district in 1971 werd gesloten.

  Foto: Chiappetti Meats
 • Mike (rechts) en een jonge Dennis Chiappetti (midden) met familie in de slachterij aan Halsted Street.

  Mike (rechts) en een jonge Dennis Chiappetti (midden) met familie in de slachterij aan Halsted Street.

  Foto: Chiappetti Meats
 • Schapen van Chiappetti in een hok op de Stock Yards. In de jaren 1950 slachtten Chiappetti zo'n 10.000 schapen per week.

  Schapen van Chiappetti in een hok op de Stock Yards. In de jaren 1950 slachtten Chiappetti zo'n 10.000 schapen per week.

  Foto: Chiappetti Meats
 • Mike en Dennis (rechts) en Franco (tweede van links) in het pakhuis van de Chiappetti-slachterij.

  Mike en Dennis (rechts) en Franco (tweede van links) in het pakhuis van de Chiappetti-slachterij.

  Foto: Chiappetti Meats

Luc van Kemenade

Eén reactie

 • ed12345

  Ja onvoorstelbaar wat Chicago betekende in die tijd, niet voor niets is de de landbouw gewassen en vee beurs de CBOT daar gevestigt het was het hart van agrarisch noord gedeelte van de USA

Of registreer je om te kunnen reageren.