Home

Foto & video 37 reacties

Strengere wet- en regelgeving ongediertebestrijding

Muizen en (zwarte) ratten kunnen veel problemen geven op boerenbedrijven. Per 1 juli is buitengebruik van giftig lokaas verboden. Boeren die in hun stallen zelf rattengif willen blijven gebruiken, moeten hier per 1 juli 2015 een licentie voor hebben. Boerderij ging op pad met Peter Matter. Deze ongediertebestrijder laat zien hoe hij te werk gaat en vertelt over de aangepaste wet- en regelgeving.

Laatste reacties

 • Trot

  waar kun je die halen

 • gijcro

  boeren mogen geen gif, burgers wel?

 • producent

  een natuurlijke bestrijding mag dat ook, wij moeten toch zo min mogelijk gif gebruiken want dat is slecht voor het milieu zegt de overheid.

 • Jan-Zonderland

  Wat is nu het verschil tussen rattengif binnen of buiten, in goede lokkisten wel te verstaan ? De methode met het niet giftige lokaas icm vallen zal wel werken maar dan moet de kist wel elke dag gecontroleerd worden anders wordt het ook een lekkere stinkbende.

 • wbakker

  Ik denk dat de autoriteiten in Nederland de ratten e muizen een kans willen geven. Ja natuurlijk, lekker laten reproduceren, waarom niet meer ratten en muizen als mensen op de wereld?

 • Mels

  Dit land is gek,of aan het worden.....Gelukkig kan ik weer aftellen tot ik dit soort onzin achter me kan laten.

 • masmas

  Ben ik blij dat ik niet in holland woon. De overheid is gek geworden. Hoeveel les moeten jullie volgen alvorens een rat te mogen doden?

 • pinkeltje

  Volkert van der Graaf had daar in zijn tijd op de kinderboerderij in Middelburg een nog mooiere methode voor. Een emmer ingraven waar ze in vallen. Dan vang je ze levend en kun je ze een eind verderop weer buiten uitzetten. Je moet de dieren immers een eerlijke kans geven. Zij kunnen er tenslotte ook niks aan doen dat wij ze niet leuk vinden.Of om met mevrouw Thieme te spreken, 'de kinderen begrijpen het wel'.

 • vandenbrand

  natuurlijke bestrijding kan deels door middel van boerderijkatten

 • l coumans

  ja v/d Brand dacht ik 15 jaar geleden ook maar moest me wel tot 2 keer toe verantwoorden bij het tuchtrecht met uiteindelijk een boete van 1500 gulden

 • GerardBlom

  Is dit een soort onderzoek om te kijken of de pest nog een kans heeft om zich in Nederland te ontwikkelen? Je moet er maar willen wonen...

 • jp.bierema

  Is dit ingegeven vanuit 'Brussel', of hebben wij dat nationaal bedacht?
  Goed hoor, dieren binnen opvangen! Vooral als de stoppels straks vrijkomen, eerst in de schuren en daar vergiftigen. Nou, dan krijg je ze wel met al die voorraden stro en graan. Ongelooflijk wat voor krachten tegenwoordig in Nederland de dienst uitmaken. Walgelijk. Als ik controleur was zou ik er niet eens op WILLEN controleren. Helaas lopen die mensen er wel rond.
  Het enige positieve is de cursus, waar je waarschijnlijk leert hoe te werken met de middelen die beschikbaar zijn en regelmatig wisselen. Dus niet aanvullen of bijvullen met een ander middel maar echt het ene wegnemen en vervangen door één met een andere werkzame stof.
  Maar de rest is gewoonweg belachelijk, oerdom.
  En wat betreft boerderijkatten: Die horen absoluut niet in een bewaring of vleeskuikenstal. Daar hoor je het ongedierte buiten te pakken en op geen enkele andere manier. Maar ja, dat mag over 4 weken niet meer. Nee, dan wordt je gepakt op je toeslagrechten!!!!
  LTO, Laat eens iets van u horen want de regelmakers hebben een tik van de molenwiek gehad.

 • Wim Toornstra

  Nederland regeltjes land. betuttelende flauwekul.

 • pieter p

  In Frankrijk moet je juist kunnen aantonen (faktuur) bij een kkm controle dat je ratten en muizen gif gebruikt voor ongediertebestrijding.

 • farmer135

  we zullen de rattenvanger van Hamelen in moeten huren

 • varkentjeeee

  @jp Bierema, ik heb cursus al gevolgd en je leert juist dat je niet moet wisselen met andere middelen

 • jp.bierema

  O, kijk dan is de cursus voor mij al zinvol. Heb dus ook nik op de cursus tegen, sterker ik heb me enige tijd geleden al opgegeven. Ik heb moeite met de moderne ideeën van binnen bestrijding. Vroeger had ik trouwens een ongediertebestrijdingsbedrijf en die had het altijd over afwisselen, vandaar. Het verbod buiten is volgens mij alleen maar ingegeven door mensen die de roofvogeltjes en de vosjes een warm hart toedragen maar misschien sla ik de plank mis.

 • drikhend

  We kunnen hier niets meer aan veranderen . De enigste mogelijkheid om in de toekomst buiten vergif te mogen gebruiken is . Het hebben van een goed bestrijdingsplan . En bestrijding begint al bij voorkomen en weren van ongedierte . Dus het is zaak om een plan van aanpak te maken en dit uit te voeren en op papier vast te leggen . In dit plan staan zaken die betrekking hebben op de gebouwen en hun omgeving . Denk aan ruig en lang gras naast gebouwen waar ratten en muizen zich schuil kunnen houden . Voer en resten van eten die ze aan kunnen .gaten en kieren in gebouwen waar ze door kunnen kruipen enz. Als aan deze zaken gewerkt is om plaag te voorkomen zal er in de toekomst er wel in nood situatie gif buiten gebruikt mogen worden . De eerste gedachten gaan hier overal om een soort certificering hier voor in te voeren voor bestrijders . Deze zullen dan moeten toetsen of aan alle voorwaarden ter voorkoming en bestrijding zijn voldaan . Zij zullen hier op streng gecontroleerd worden door NVWA . Het is dus geen vrijbrief om maar niets te doen . Want dan kan het veel geld gaan kosten .

 • ongedierte

  klink wel mooi buiten geen vergif gebruiken lokdoos met vergif naar binnen
  maar ook met vergif naar binnen geld dat er allleen vergiftigd (TOX) gebruik worden als er aantoonbaar knaagdieren in deze ruimte aanwezig is en dit moet middels logboek geregestristeerd staan plus de datum`s van controle en opname .geen opname dan weer overgang naar onvergiftigd lokaas (NON TOX) . bij controle nvwa oneigenlijk gebruik rodenticide (vergif voor knaagdieren) moet je rekenen op boete`s van rond de 1800 euro per overtreding. tevens als men de rat naar binnen laat komen . je in principe de deur openzet voor mogelijke insleep van ziekte en parasieten
  t.g .m stevens
  stevens bestrijdingen
  tonden

 • ongedierte

  tevens is de nieuwe cursus bedoeld voor gebruik op eigen bedrijf met deze diploma mag dus geen bestrijding bij derden worden uitgevoerd. en af wisselen van vergif heb ik altijd al een fabeltje gevonden omdat je rodenticide in verschillende klassen hebt en als het beestje van een hogere klasse immuum is deze dat automatisch ook voor de lagere klasse is en ik altijd voor stander ben in lagere klasse te beginnen en de versheid en de opname en smakelijkheid belangrijker vind. zodat ze voldoende binnen krijgen voor de letale dosis en als je denk dat het onvoldoende effect heeft een klasse hoger zoekt . de opname bepalend soms hebben bepaalde muizen voorkeur voor blokken en andere voor graankorrels dit is uit te vissen door verschillende soorten onvergiftigde lokaas te gebruiken en de vergifde lokazen welke overeenkomen met de meest opgenomen onvergiftigde lokazen. trouwens mag men ook pas vergiftigd lokaas gebruiken als men in het logboek hebt vermeld welke weringsmaatregel men heeft getroffen om ratten en muizen buiten de deur hebt gehouden en dit ook daadwerkelijk heb uitgevoerd

 • ACB

  Waar gaat dit heen? is dit de toekomst, ze zijn helemaal van het padje af in dit land. Maar let op, dit houdt geen stand.Door deze achterlijke regelgevingen zorgt men ervoor dat alles kapot gaat en eens zullen ze erachter komen waar ze nu mee bezig zijn, en toch niet zo slim is. KWESTIE VAN TIJD. Maar ja we kiezen zelf de politieke partijen hè.
  Waar is het nuchtere verstand???????

 • drikhend

  Beste ACB u en ieder die muizen en ratten wil bestrijden zal aan wering en voorkomen van deze beesten moeten voldoen . Het inzetten van gif is zo ie zo volgens de wet niet toegestaan als er geen muizen en of ratten zijn. Dus geen sporen of uitwerpselen of opname van de niet giftig lokaas . Want dat is enige wat er in lokaasdoos mag zitten bij geen aanwezigheid of opname .Als er opname of sporen zijn dan mag er giftig lokaas gebruikt worden .Maar ongedierte bestrijding is bij velen een sluitpost geweest . En mag natuurlijk niet te veel kosten .Wat er toe heeft geleid dat als er gif uitgezet werd door bestrijders dat deze wettelijk verplicht zijn volgens voorschrift binnen drie dagen weer bedrijf te bezoeken voor controle werd afgewezen door klant vanwege kosten . Hierdoor waren lokaasdozen lang leeg tussen volgende controle . En dus ongedierte niet dood maar wordt naar vermoeden resistentie in de hand gewerkt .Het is verplicht een soort plan van aanpak te hebben . Waarin beschreven is wat en hoe men ongedierte weert .Zie #20 van ongedierte.Heeft men aan deze voorwaarden voldaan dan zal in noodsituatie door nog te certificeren ongedierte bestrijders op aanvraag bij bevoegde instantie waarschijnlijk tijdelijk op zulke locatie buiten gif gebruik mogen worden . Maar als de overheid signalen opvangt uit de praktijk dat er niet volgens deze procedures gewerkt wordt . Dan zal certificering voor nood buiten gebruik in de ijskast blijven .De geiten wollen lobby is veel te sterk .

 • Jan-Zonderland

  Kan iemand hier de zin aangeven van deze m.i. belachelijke regelneverij ?
  Wat is er op tegen om lokdozen met giftig voer buiten te hebben staan ? al dan niet in aanwezigheid van ratten of muizen ? Hoeveel mensen en of dieren gaan daar jaarlijks aan dood ? Hoeveel schade wordt er aan het milieu berokkend ? Hoeveel ambtenaren zijn er weer ingehuurd om deze waanzin te contoleren ? Antwoorden graag!

 • Gullef

  Om maar niet over het aantal stalbranden te klagen die door geknaag van ongedierte aan de elektrische installatie worden veroorzaakt

 • ongedierte

  de regel is in werking gesteld wegens doorvergiftiging van roofdieren die zich met knaagdieren voeden . in duitsland werd vorig jaar dezelfde gifkorrels met een ganulaat strooier over het land heen gestrooid omdat ze anders de muizenplaag daar niet meer beheersbaar was. en ook nu proberen men hier alweer met vriendjes polititiek bepaalde bestrijdingsbedrijven
  ontheffing te geven maar hierbij komt een hoop centjes op de proppen en bij deze heren vergiftigd er dan ineens niks door
  als concurentie vervalsing

 • el

  Roofdieren laten die dooie muis wel liggen, ze hebben liever een verse!

 • Mozes

  Als je geen bestrijdingsmiddelen tegen muizen of ratten buiten mag gebruiken hoe bestrijdt je dan muizen of ratten bij een maïskuil? Muizen kunnen enorme schade aanrichten door het plastic stuk te vreten.

 • Jan-Zonderland

  De maiskuil dan maar binnen maken Mozes.

 • drikhend

  Mensen het zijn toch zaken die we serieus moeten nemen .Wij als in de landbouw zijn de enigste bedrijven die op eigen bedrijf giftig lokaas mogen gebruiken . Andere bedrijven moeten dit door gediplomeerde personen laten doen . In tweede helft van 2015 moet boeren hun spuitlicentie aanvullen met dagdeel van minimaal 3 uur knaagdier agr bedrijven in de 5 jaar . Of korte cursus volgen en deze elke 5 jaar verlengen met dagdeel minimaal 3 uur .Dit is allemaal te overzien .

 • drikhend

  En als het goed is dan zal in de verlengingen en cursussen heel veel aandacht aan weren en voorkomen van ongedierte worden besteed . Is dit niet het geval dan hebben ze weinig of geen waarde . Want bij geen buiten gebruik zal wering en voorkoming aan belang alleen maar toenemen . En het is juist de bedoeling om minder gif te gaan gebruiken . Dus beste Mozes leg ze deze vraag maar voor bij een verlenging of cursus . En u zult zien dat er discussie zal ontstaan en wie weet ook goede tips . Alleen als de een wel weert en voorkomt en de ander in de buurt niet is het niet mogelijk om zaak vrij te houden . Zwakste schakel bepaald de sterkte van de ketting.

 • jaap69

  wat is er mis met een paar goede boerderij katten en de troep rond de maishoop netjes houden. hier geen muizen of rattenplaag rond de maishoop. sinds ik de kat af en toe een middag opsluit in de kalverstal ook geen muis meer in mijn klemmen en/of kalverstal gehad. als er geen gif ligt hoef ik ook niet op te passen of de kleine jongen niet aan die troep zit.

 • drikhend

  Beste jaap69 een heel goed voorbeeld en zo zijn er veel kleine dingen die goede wering of voorkoming zijn .

 • dutch kiwi

  nou nl blinkt weer uit met zijn bureaucratie. Nog meer papieren winkel. Hoe werken bijv gemeentes of andere instanties, bedrijven mogen die ook niks buiten doen aan pest bestrijding?
  Waarom pikken de mensen dat ? Goed voor de werkgelegenheid maar alweer meer kosten voor de boer en tijd verknoeien.

 • drikhend

  Beste dutch kiwi Papier winkel hoeft er niet meer om te worden . Men moet nu al een logboek bijhouden . Waarin beschreven is welke problemen aangepakt moeten worden en hoe . En aangeven waar gif geplaatst is en waarom . De lobby van milieu en geitenwollen sokken mensen is groot . En in het verhaal van door vergiftiging zal best een kern van waarheid inzitten en kan ook mogelijk van ongedierte wat giftig lokaas binnen heeft opgenomen en dan buiten doodgaat .Dus we kunnen allemaal kop in zand steken en niet meewerken . En zo de lobby nog meer redenen geven om de regels strenger gaan voorstellen bij hun lobby in Den Haag . Want gif of bestrijdingsmiddelen of net hoe je ze noemt gaan steeds meer aan banden gelegd worden . Denk aan beperkingen in gebruik van middelen kg of grammen per ha ,spuitvrij zones die men liefst heel breed zou maken enz. Het beste is als lobby vanuit de boeren kant niet meer lukt . Mee te werken en proberen met bewijzen aan te tonen dat zo niet kan . Meestal komen er dan wel oplossingen die de beperkingen soepeler maken .

 • drikhend

  Verder denk maar niet dat alleen de agrarische sector met het probleem van geen giftig lokaas buiten niet meer mogen gebruiken . In de steden en grotere dorpen zitten veel meer ratten dan op het platteland . En dit neemt alleen maar toe nu er overal meer water en groen in de wijken komt . Mensen laten hier afval en etensresten in vallen . En de ratten hebben zo voeding .En denk aan afval resten bij terrasjes en parkeerplaatsen , vogeltjes voeren in de tuin de ratten vinden dat ook wel lekker . Nu kunnen gemeenten nog zelf of bedrijven buiten laten bestrijden . Maar als dit niet meer mag zal de populatie ratten alleen maar toenemen als gedrag van burgers hetzelfde blijft . En de overlast niet meer beheersbaar en de burger zal ontevreden worden en druk gaan uitoefenen om de ratten te bestrijden . Want een ander is de schuld van dat er ratten zitten . Ook al hebben ze zelf het voer voor het grijpen staan . Hier zal hetzelfde toezicht op los gelaten moeten worden als bij boeren . Burgers die niet aan weren en voorkomen doen zullen ook aangesproken moeten worden . Dit is en blijft volgens mij een groot probleem . Wat het gebruik van giftig lokaas buiten niet helemaal kan uitsluiten . En daarom wordt er nu achter de schermen al gesproken over certificering van bestrijders die onder bepaalde voorwaarden tijdelijk op een locatie buiten giftig lokaas uit mogen zetten . En dit moet dan ook gelden voor bedrijven in alle sectoren als ze verder de zaak goed voor elkaar hebben .

 • koestal

  zorg maar dat je voor 1 juli nog wat voorraad opbouwt

 • aarthamstra1

  Boeren hebben een belang .Rattenvangers hebben nog een tweede belang.

Laad alle reacties (33)

Of registreer je om te kunnen reageren.