Home

Foto & video 5 reacties

Brandveilige melkveestal

De Stuurgroep Stalbranden zocht voor de presentatie (eind mei) van een tussenstand van het Actieplan Stalbranden 2012-2016, niet zómaar een locatie uit. De keuze viel op de gloednieuwe melkveestal van Peter de Wit uit Werkhoven (Utr.). De Wit bouwde een stal die volledig voldoet aan de meest recente brandveiligheidseisen.

Foto

 • Melkveehouder De Wit is in 2013 begonnen met de bouw van zijn melkveestal. Hij bouwde een stal die volledig voldoet aan de meest recente brandveiligheidseisen.

  Melkveehouder De Wit is in 2013 begonnen met de bouw van zijn melkveestal. Hij bouwde een stal die volledig voldoet aan de meest recente brandveiligheidseisen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Wat meteen opvalt zijn de extra grote staldeuren van 3 bij 3 meter. Die dienen als royale vluchtweg voor het vee, mocht onverhoopt ooit brand uitbreken.

  Wat meteen opvalt zijn de extra grote staldeuren van 3 bij 3 meter. Die dienen als royale vluchtweg voor het vee, mocht onverhoopt ooit brand uitbreken.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Ook binnen is goed te zien hoe groot de staldeuren zijn. Op dit moment lopen er zo’n 85 melkkoeien in de stal. De capaciteit is 140 stuks, en op niet al te lange termijn denkt De Wit naar dat aantal te groeien. De Werkhovense melkveehouder werkte zo veel mogelijk met niet-brandbare materialen als betonnen vloeren, en verbeterde PIR-platen tegen het dak.

  Ook binnen is goed te zien hoe groot de staldeuren zijn. Op dit moment lopen er zo’n 85 melkkoeien in de stal. De capaciteit is 140 stuks, en op niet al te lange termijn denkt De Wit naar dat aantal te groeien. De Werkhovense melkveehouder werkte zo veel mogelijk met niet-brandbare materialen als betonnen vloeren, en verbeterde PIR-platen tegen het dak.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Vanuit het midden van de stal is, behalve de betonnen vloer, ook het strak afgewerkte plafond goed zichtbaar. Daarnaast valt de breedte van het middenpad op. Dit maakt het ontruimen van de stal bij een eventuele brand een stuk gemakkelijker.

  Vanuit het midden van de stal is, behalve de betonnen vloer, ook het strak afgewerkte plafond goed zichtbaar. Daarnaast valt de breedte van het middenpad op. Dit maakt het ontruimen van de stal bij een eventuele brand een stuk gemakkelijker.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De circa 3.000 PIR-platen in het plafond hebben een sterk brandwerend effect. Ze stoten geen blauwzuurgas uit, mochten ze uiteindelijk toch ontbranden.

  De circa 3.000 PIR-platen in het plafond hebben een sterk brandwerend effect. Ze stoten geen blauwzuurgas uit, mochten ze uiteindelijk toch ontbranden.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Naast de grote deuren aan de kopse kanten van de melkveestal, beschikt deze ook aan beide zijkanten over deuren die bij brand als ontsnappingsroute dienen.

  Naast de grote deuren aan de kopse kanten van de melkveestal, beschikt deze ook aan beide zijkanten over deuren die bij brand als ontsnappingsroute dienen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Buitenaanzicht van een staldeur aan de zijkant van de stal.

  Buitenaanzicht van een staldeur aan de zijkant van de stal.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Alle technische en elektrische apparatuur is in aparte ruimtes buiten de eigenlijke stal geplaatst. Dit voorkomt vervuiling van de installaties; vervuiling die tot kortsluiting en brand kan leiden.

  Alle technische en elektrische apparatuur is in aparte ruimtes buiten de eigenlijke stal geplaatst. Dit voorkomt vervuiling van de installaties; vervuiling die tot kortsluiting en brand kan leiden.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Elektrische voorzieningen die echt nodig zijn ín de stal, zijn zó uitgevoerd dat de kans op brand minimaal is. Zo hing Peter de Wit alle lampen aan kettingen in plaats van direct aan het plafond zitten. Bij extreme hitte-ontwikkeling door een kapotte lamp gaat dan niet meteen het dak in brand.

  Elektrische voorzieningen die echt nodig zijn ín de stal, zijn zó uitgevoerd dat de kans op brand minimaal is. Zo hing Peter de Wit alle lampen aan kettingen in plaats van direct aan het plafond zitten. Bij extreme hitte-ontwikkeling door een kapotte lamp gaat dan niet meteen het dak in brand.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Op de foto met de technische ruimtes was het ook al enigszins te zien, maar op deze foto is het nog duidelijker: De Wit werkte ook bij vloeren van de boven in de stal gevestigde ruimtes met beton. Dit alles in het kader van zo min mogelijk brandbare materialen in zijn stal.

  Op de foto met de technische ruimtes was het ook al enigszins te zien, maar op deze foto is het nog duidelijker: De Wit werkte ook bij vloeren van de boven in de stal gevestigde ruimtes met beton. Dit alles in het kader van zo min mogelijk brandbare materialen in zijn stal.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Bij risicocompartimenten – zoals de brandweer dat noemt – liet de melkveehouder schuimblussers ophangen.

  Bij risicocompartimenten – zoals de brandweer dat noemt – liet de melkveehouder schuimblussers ophangen.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De bluswatervoorziening is geregeld door een aantal waterputten te slaan op geringe afstand van de stal; royaal binnen de door de brandweer gestelde maximale afstand van 80 meter.

  De bluswatervoorziening is geregeld door een aantal waterputten te slaan op geringe afstand van de stal; royaal binnen de door de brandweer gestelde maximale afstand van 80 meter.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • Een opgeruimde stal levert ook een bijdrage aan het voorkomen van brand. Laat zo min mogelijk brandbaar materiaal rondslingeren.

  Een opgeruimde stal levert ook een bijdrage aan het voorkomen van brand. Laat zo min mogelijk brandbaar materiaal rondslingeren.

  Foto: Herbert Wiggerman
 • De stro-opslag ver buiten de stal plaatsen, verkleint het risico op het ontstaan van brand in de stal verder.

  De stro-opslag ver buiten de stal plaatsen, verkleint het risico op het ontstaan van brand in de stal verder.

  Foto: Herbert Wiggerman

Laatste reacties

 • Burnetti

  Knap gedaan. Kost wat maar dan heb je ook wat.
  Complimenten.

 • Demeter Griend

  Lijkt wel erg donker

 • josrodenburg

  brand er wel eens een nieuwe koeien stal af?? er is toch niks in zo n stal wat vuur verspreid?

 • auto35

  Ik erger me steeds aan het weergeven van het aantal koeien. Nu ook weer: 'op dit moment lopen er ZO'N 85 melkkoeien'. Het lijkt wel of het niet zo erg is als je er een paar kwijt bent. Je weet, zeker bij dit aantal, toch wel hoeveel koeien je hebt.

 • M.harmsen

  dat weet je zeker. Jij suggereert weer dat dat bij een groter aantal niet het geval is???

  Mooie stal, met wat extra aanpassing toch voldoen aan de eisen. knap werk.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.