Home

Foto & video 12 reacties

Sojastaat Mato Grosso

Mato Grosso is de belangrijkste sojaproducerende deelstaat van Brazilië. Jaarlijks wordt circa 25 miljoen ton soja geoogst. Een groot gedeelte wordt verkocht aan de Europese veevoerindustrie. Het Braziliaanse familiebedrijf Grupo André Amaggi is één van de grootste verwerkers van soja. Drie familieleden werden met een waar soja-imperium miljardair.

Foto

 • Grupo André Amaggi investeerde in 2006 46 miljoen dollar in een sojacrusher in Lucas do Rio Verde, in het hart van Mato Grosso.

  Grupo André Amaggi investeerde in 2006 46 miljoen dollar in een sojacrusher in Lucas do Rio Verde, in het hart van Mato Grosso.

 • Een vrachtauto soja wordt voor het lossen met inhoud gewogen.

  Een vrachtauto soja wordt voor het lossen met inhoud gewogen.

 • Het losstation van Amaggi. Dagelijks kan Amaggi op deze locatie 3.000 ton soja worden verwerkt.

  Het losstation van Amaggi. Dagelijks kan Amaggi op deze locatie 3.000 ton soja worden verwerkt.

 • Een vrachtauto soja wordt leeggekiept.

  Een vrachtauto soja wordt leeggekiept.

 • Na het lossen worden vrachtwagens opnieuw gewogen om de hoeveelheid soja te bepalen. Vrachtwagens vervoeren doorgaans 40 ton.

  Na het lossen worden vrachtwagens opnieuw gewogen om de hoeveelheid soja te bepalen. Vrachtwagens vervoeren doorgaans 40 ton.

 • Een deel van de soja moet worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 13 procent.

  Een deel van de soja moet worden teruggedroogd tot een vochtpercentage van 13 procent.

 • Voor het droogproces wekt Amaggi zelf energie op.

  Voor het droogproces wekt Amaggi zelf energie op.

 • Sojabonen worden in Lucas do Rio Verde verwerkt tot sojameel voor met name lokale mengvoerproductie.

  Sojabonen worden in Lucas do Rio Verde verwerkt tot sojameel voor met name lokale mengvoerproductie.

 • De olie die door Amaggi uit soja wordt gewonnen, wordt gebruikt voor de productie van biodiesel. Via een pijplijn gaat de olie naar een naastgelegen fabriek. Brazilië is na Argentinië de belangrijkste producent van biodiesel op basis van soja.

  De olie die door Amaggi uit soja wordt gewonnen, wordt gebruikt voor de productie van biodiesel. Via een pijplijn gaat de olie naar een naastgelegen fabriek. Brazilië is na Argentinië de belangrijkste producent van biodiesel op basis van soja.

 • Lucas do Rio Verde ligt in het hart van Mato Grosso. De plaats is in 1982 opgericht en groeit de laatste jaren snel door de uitdijende sojateelt. Op de foto een lang geleden met pensioen gestuurde door Brazilianen zelf ontwikkelde trekker.

  Lucas do Rio Verde ligt in het hart van Mato Grosso. De plaats is in 1982 opgericht en groeit de laatste jaren snel door de uitdijende sojateelt. Op de foto een lang geleden met pensioen gestuurde door Brazilianen zelf ontwikkelde trekker.

 • De gehele economie van Lucas do Rio Verde draait om mais, soja en katoen. In en rond de plaats zijn overal opslagen van ADM, Bunge, Cargill en Amaggi.

  De gehele economie van Lucas do Rio Verde draait om mais, soja en katoen. In en rond de plaats zijn overal opslagen van ADM, Bunge, Cargill en Amaggi.

 • Mato Grosso is 22 keer zo groot als Nederland. De staat kent drie ecosystemen: de “wetlands” van Pantanal, de goeddeels door boeren in akkers omgetoverde savanne en het regenwoud. Sojateelt groeit snel en maakt dat met name veehouders toenemend ontbossen. Later wordt het ontboste land vaak doorverkocht.

  Mato Grosso is 22 keer zo groot als Nederland. De staat kent drie ecosystemen: de “wetlands” van Pantanal, de goeddeels door boeren in akkers omgetoverde savanne en het regenwoud. Sojateelt groeit snel en maakt dat met name veehouders toenemend ontbossen. Later wordt het ontboste land vaak doorverkocht.

 • Twintig jaar geleden stond hier bos, nu heeft een boer het land in cultuur gebracht. Viskweek is in de regio een opkomende economische activiteit.

  Twintig jaar geleden stond hier bos, nu heeft een boer het land in cultuur gebracht. Viskweek is in de regio een opkomende economische activiteit.

 • Inheemse gemeenschappen zien hun natuurlijke leefomgeving langzaam plaats maken voor de agribusiness.

  Inheemse gemeenschappen zien hun natuurlijke leefomgeving langzaam plaats maken voor de agribusiness.

 • Vrachtauto’s die vanuit Mato Grosso soja naar exporthavens in Santos en Paranaguá brengen zijn dagen onderweg over bonkige, stoffige wegen. Er is maar één verbindingsweg van de sojateelt naar het zuiden: de beruchte BR-163.

  Vrachtauto’s die vanuit Mato Grosso soja naar exporthavens in Santos en Paranaguá brengen zijn dagen onderweg over bonkige, stoffige wegen. Er is maar één verbindingsweg van de sojateelt naar het zuiden: de beruchte BR-163.

 • De hoofdstad van Mato Grosso is Cuiabá, door de miljoenen die de agribusiness binnenbrengt een ware “boomtown”. Moderne flatgebouwen en armoedige achterbuurten wisselen elkaar af. Amaggi verplaatste relatief recent haar hoofdkantoor van Rondonópolis naar Cuiabá.

  De hoofdstad van Mato Grosso is Cuiabá, door de miljoenen die de agribusiness binnenbrengt een ware “boomtown”. Moderne flatgebouwen en armoedige achterbuurten wisselen elkaar af. Amaggi verplaatste relatief recent haar hoofdkantoor van Rondonópolis naar Cuiabá.

 • Boer en burgemeester José Vigolo poseert voor zijn Fazenda Vitória, waarvan de dagelijkse leiding bij een manager ligt. Hij bezit meer dan 3000 hectare waarvan 1400 in productie is. Zoals veel lokale boeren komt zijn familie uit het Zuiden. Ze zien zichzelf als pioniers.

  Boer en burgemeester José Vigolo poseert voor zijn Fazenda Vitória, waarvan de dagelijkse leiding bij een manager ligt. Hij bezit meer dan 3000 hectare waarvan 1400 in productie is. Zoals veel lokale boeren komt zijn familie uit het Zuiden. Ze zien zichzelf als pioniers.

 • Met twee zaaimachines van in totaal 28 rijen gaan de 6 man personeel van Vigolo het land op. De soja is twee maanden geleden geoogst, nu bereidt het bedrijf zich voor op de maisteelt.

  Met twee zaaimachines van in totaal 28 rijen gaan de 6 man personeel van Vigolo het land op. De soja is twee maanden geleden geoogst, nu bereidt het bedrijf zich voor op de maisteelt.

 • De weg naar Fazenda Vitoria; een illustratie van hoe groot de afstanden in het onherbergzame gebied kunnen zijn.

  De weg naar Fazenda Vitoria; een illustratie van hoe groot de afstanden in het onherbergzame gebied kunnen zijn.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  De trekker die met pensioen is gestuurd is een CBT: Companhia Brasileira de Tratores. Zo te zien lijkt het een 2100 te zijn en die is min of meer als een van hun eerste eigen trekkers te beschouwen, hoewel nog steeds sterk gebaseerd op de Olivers die ze vanaf 1959 in licentie bouwden (met Perkins motoren). Later werden er ook Mercedes motoren gemonteerd.

 • Jan Cees Bron

  Dag Pinkeltje,

  Kijk, dat is nog eens relevante informatie. Een Nederlander die opgroeide in Brazilië vertelde me inderdaad ook dat later Mercedes-motoren hun intrede deden. Blijft jammer dat het land momenteel geen grote eigen merken heeft.

 • ed12345

  Pinkeltje je verbaast mij meer dan eens door je zeer uitgebreide kennis van tractoren .Jammer dat CBT niet wat beters kon vinden om in licentie te bouwen andersom heeft Oliver hier lang David Brown (880 of 850) en Fiat in de kleuren van Oliver groen met een gril in oliver en later white style verkocht Er hebben er hier heel veel gelopen maar zijn van het land verdwenen hun tijdgenoten Inter en JD hebben het langer vol gehouden

 • ed12345

  Jan Cees Bron als ik het goed heb begrepen wordt er nu een spoorweg gebouwd om het vervoerprobleem op te lossen
  Het dagen onderweg zijn met vrachtwagens op niet al te beste wegen is natuurlijk erg kostbaar .
  Kun je hier iets meer over vertellen?

 • pinkeltje

  Nou, ik meende dat die Olivers met hun drie cilinder tweetakt Detroit motoren op zich toch degelijke trekkers waren? Althans om lekker te sleuren voor de schijveneg etc.

 • agratax2

  Dankzij gentech is de mato Grosso omgetoverd in Monsanto Grosso. We horen hier nog wel meer over in de toekomst en of dat dan nog zulke Hoera verhalen zijn, ik heb mijn twijfels.

 • GlySol

  Niet dankzij gentech maar dankzij gewone veredeling hoor, Agratax1. Het dominante bloeigen E6 is hier verantwoordelijk voor, welke de bloei met een aantal weken uitstelt zodat soja niet gelijk gaat bloeien en afrijpen als het boven de grond staat ;) Wel een enkel gen dus dat verantwoordelijk is voor teelt aldaar, maar geen gentech resultaat:P

 • ed12345

  Pinkeltje die Detroits waren niet zo slecht hadden zelfs een erg lange levensduur waren goedkoop te reparen of reviseren dreven vaak van de olie en waren erg lawaaerig met het 2 tact systeem maar ja in die tijd zaten ze letterlijk overall op en in van de landingsvaartuigen met D day tot en met kleine 2 cyl op de koelwagons van het spoor er is zelfs nog een kleine JD geweest met zo'n 2cyl janker er in.Dat heft tot de 70er jaren geduurd toen begon Detroit echt serieus met 4tact Maar het is de constructie van de Oliver die ik nogal twijfelachtig vind b.v. een kettingkoppeling tussen motor en bak is wel erg goedkoop ook de vooras als het 2wd was is erg cheap de hefinrigting met de uitwendige bedienings stangen was ook niet bepaalt indrukwekkend
  maar ze hadden als een van de eerste een degelijke voorwielaandrijving en de perkins diesel in de middelgrote modellen was een goede keuze ook de Under Direct Over ,multipower bleek niet onbreekbaar te zijn

 • Jan Cees Bron

  Ed, agriconcerns Amaggi, Bunge, Cargill en (Louis) Dreyfus hebben bij de regering een voorkeur hebben uitgesproken voor 3 nieuwe railtrajecten. De belangrijkste zou parallel aan de belangrijkste sojaweg BR-163 lopen en een connectie krijgen met de haven Miritituba aan de Tapajos-rivier. Van daar moeten soja en graan dan nog 700 km per schuiten worden vervoerd naar een exporthaven vlakbij Belém.
  De BR-163 zelf wordt momenteel geasfalteerd, waar NGO's zenuwachtig van worden omdat dit mogelijk meer sojateelt aantrekkelijk maakt en dus mogelijk meer ontbossing. Tegelijk kun je je afvragen of de huidige weg houdbaar is. In een rit van Cuiabá naar Lucas do Rio Verde twee omgevallen vrachtwagens tegengekomen, en veel kruisjes langs de weg.
  Al in de jaren '80 is begonnen met een spoorlijn van Sao Paulo naar Cuiabá, de hoofdstad van Mato Grosso. Deze is echter door een tussentijds faillissement van de opdrachtgever lang nog niet af. Momenteel wordt gewerkt aan het 250 km lange traject tussen Alto Araguaia en Rondonopolis.


 • Jan Cees Bron

  Ps. Belém is dus het Noordoosten in plaats van het Zuidoosten, waar de meeste exporthavens liggen (Paranagua en Santos met name). Het is geen makkelijke reis maar voorkomt dat het graan of soja na een grote oogst in dagenlange files voor de havens komt te staan, zoals vorig jaar. Bovendien zijn de gronstoffen dan een stuk dichter bij Europa wat dus vaarkilometers bespaart. Het Panama-kanaal richting de Stille Oceaan is ook dichterbij. Bunge heeft al geïnvesteerd in terminals.

 • ed12345

  Jan Cees Bron bedankt voor de toelichting :Wat het vervoer per schip over de rivier Tapajos betreft ,ik weet niet hoe het er daar uitziet maar als die voldoende breedt en diep is kan dat waarschijnlijk met duw eenheden en dan kunnen de bakken ook als opvang opslag dienen met een beetje duw eenheid praat je al gauw over 10 tot 15.000 ton dat is toch 375 vrachtwagencombinaties van 40ton Het is interssant te zien hoe het daar toegaat

 • denBoer87

  Goh, wat knap van die lui op die arme gronden daar.
  Vraag me af of het op de lange termijn duurzame groei kan blijven laten zien.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.