Home

Foto & video 9078 x bekeken 24 reacties

Controle NVWA komt altijd ‘ongelegen’

Veehouder Cornelis Boer in Sommelsdijk (Z.-H.) krijgt een onaangekondigde controle van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op naleving van de randvoorwaarden. Eén procent van de ontvangers van EU-steun krijgt hiermee te maken

Foto

 • Veehouder Cornelis Boer in Sommelsdijk (Z.-H.) krijgt een onaangekondigde controle van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op naleving van de randvoorwaarden. Eén procent van de ontvangers van EU-steun krijgt hiermee te maken.

  Veehouder Cornelis Boer in Sommelsdijk (Z.-H.) krijgt een onaangekondigde controle van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) op naleving van de randvoorwaarden. Eén procent van de ontvangers van EU-steun krijgt hiermee te maken.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Net voordat Cornelis Boer gras wil gaan maaien rijdt NVWA-inspecteur Wim van der Meer het erf op. Boers planning van die dag kan in de prullenbak. Voor aanvang van de fysieke controle legt de inspecteur aan de keukentafel uit wat zijn werkwijze is. Het is iets voor 11 uur.

  Net voordat Cornelis Boer gras wil gaan maaien rijdt NVWA-inspecteur Wim van der Meer het erf op. Boers planning van die dag kan in de prullenbak. Voor aanvang van de fysieke controle legt de inspecteur aan de keukentafel uit wat zijn werkwijze is. Het is iets voor 11 uur.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Een check bij alle aanwezige runderen op het bedrijf of ze oormerken in hebben. De inspecteur kijkt ook of de dieren er gezond uitzien en voldoende water en voer hebben.

  Een check bij alle aanwezige runderen op het bedrijf of ze oormerken in hebben. De inspecteur kijkt ook of de dieren er gezond uitzien en voldoende water en voer hebben.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Inspectie van de aanwezige diergeneesmiddelen is onderdeel van de controle op de randvoorwaarden. De potjes en etiketten worden allemaal bekeken. Wie verboden middelen heeft, kan een korting op de EU-steun krijgen.

  Inspectie van de aanwezige diergeneesmiddelen is onderdeel van de controle op de randvoorwaarden. De potjes en etiketten worden allemaal bekeken. Wie verboden middelen heeft, kan een korting op de EU-steun krijgen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Illegale bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. NVWA-inspecteur Van der Meer bekijkt de voorraad. Opslag in een oude vrieskist is akkoord, mits de kist waterdicht is. De EU schrijft niet voor dat deze middelen achter slot en grendel moeten staan.

  Illegale bestrijdingsmiddelen zijn niet toegestaan. NVWA-inspecteur Van der Meer bekijkt de voorraad. Opslag in een oude vrieskist is akkoord, mits de kist waterdicht is. De EU schrijft niet voor dat deze middelen achter slot en grendel moeten staan.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Alle potten met bestrijdingsmiddelen ondergaan een nauwkeurige blik. Tijdens de fysieke controle laat de NVWA’er niet weten of iets goed of fout is.

  Alle potten met bestrijdingsmiddelen ondergaan een nauwkeurige blik. Tijdens de fysieke controle laat de NVWA’er niet weten of iets goed of fout is.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Inspecteur Van der Meer heeft een lijst bij zich met daarop alle toegestane bestrijdingsmiddelen. Hij checkt de aanwezige middelen met deze lijst.

  Inspecteur Van der Meer heeft een lijst bij zich met daarop alle toegestane bestrijdingsmiddelen. Hij checkt de aanwezige middelen met deze lijst.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Ook is er controle van de percelen. Hier kijkt de inspecteur of de spuitvrije zone voldoende breed is. Er hoeft geen meetlint aan te pas te komen: deze zone is prima.

  Ook is er controle van de percelen. Hier kijkt de inspecteur of de spuitvrije zone voldoende breed is. Er hoeft geen meetlint aan te pas te komen: deze zone is prima.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Op het bedrijf van Boer zijn ruim 500 schapen aanwezig. Volgens EU-voorschriften moet de NVWA tijdens deze controle minstens 60 schapen scannen. De veehouder moet alle schapen die op de dijk lopen verzamelen.

  Op het bedrijf van Boer zijn ruim 500 schapen aanwezig. Volgens EU-voorschriften moet de NVWA tijdens deze controle minstens 60 schapen scannen. De veehouder moet alle schapen die op de dijk lopen verzamelen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Cornelis Boer helpt de NVWA-inspecteur met het klaarzetten van de hekken, zodat hij de dieren straks één voor één kan scannen.

  Cornelis Boer helpt de NVWA-inspecteur met het klaarzetten van de hekken, zodat hij de dieren straks één voor één kan scannen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Wim van der Meer scant de schapen. Op kantoor gaat hij de nummers vergelijken met de stallijst van het bedrijf, zodat duidelijk wordt of de administratie in orde is.

  Wim van der Meer scant de schapen. Op kantoor gaat hij de nummers vergelijken met de stallijst van het bedrijf, zodat duidelijk wordt of de administratie in orde is.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Het scannen kost veel tijd. De inspecteur is een klein uurtje bezig.

  Het scannen kost veel tijd. De inspecteur is een klein uurtje bezig.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Op steenworp afstand van het veebedrijf van Boer lopen ook lammeren in de wei. De inspecteur bekijkt deze groep eveneens.

  Op steenworp afstand van het veebedrijf van Boer lopen ook lammeren in de wei. De inspecteur bekijkt deze groep eveneens.

  Foto: Martijn ter Horst
 • In de schuur lopen eveneens enkele lammeren. Geen enkel dier ontkomt aan de controle. Van der Meer geef tijdens zijn werk telkens uitleg wat hij doet. Boer heeft begrip, maar zegt telkens dat de controle hem wel heel slecht uitkomt.

  In de schuur lopen eveneens enkele lammeren. Geen enkel dier ontkomt aan de controle. Van der Meer geef tijdens zijn werk telkens uitleg wat hij doet. Boer heeft begrip, maar zegt telkens dat de controle hem wel heel slecht uitkomt.

  Foto: Martijn ter Horst
 • De NVWA moet in het kader van de cross compliance ook controleren of veevoer niet vervuild kan raken met bijvoorbeeld dieselolie.

  De NVWA moet in het kader van de cross compliance ook controleren of veevoer niet vervuild kan raken met bijvoorbeeld dieselolie.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Een kort rondje over het erf. Lekken trekkers geen olie, liggen er nergens bijvoorbeeld accu’s die het grondwater kunnen vervuilen? Ook de mestopslag komt aan de beurt. Een korting op de Europese steun dreigt als er mest in het oppervlaktewater terecht blijkt te komen.

  Een kort rondje over het erf. Lekken trekkers geen olie, liggen er nergens bijvoorbeeld accu’s die het grondwater kunnen vervuilen? Ook de mestopslag komt aan de beurt. Een korting op de Europese steun dreigt als er mest in het oppervlaktewater terecht blijkt te komen.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Bijna vier uur nadat de NVWA het erf op kwam rijden voor de onaangekondigde controle, start de inspecteur aan de keukentafel met de administratieve controle.

  Bijna vier uur nadat de NVWA het erf op kwam rijden voor de onaangekondigde controle, start de inspecteur aan de keukentafel met de administratieve controle.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Facturen van veevoerleveranciers worden bekeken, alsmede andere administratie, zoals het diergeneesmiddelengebruik en gewasbeschermingsplan.

  Facturen van veevoerleveranciers worden bekeken, alsmede andere administratie, zoals het diergeneesmiddelengebruik en gewasbeschermingsplan.

  Foto: Martijn ter Horst
 • Laatste onderdeel van de randvoorwaardencontrole is een vragenlijst. Rond de klok van half vier is de controle afgerond. De inspecteur maakt van deze controle een rapport. Uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bepaalt of Boer wel of geen korting krijgt op de Europese steun. Inspecteur Van der Meer doet daar geen uitspraak over.

  Laatste onderdeel van de randvoorwaardencontrole is een vragenlijst. Rond de klok van half vier is de controle afgerond. De inspecteur maakt van deze controle een rapport. Uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) bepaalt of Boer wel of geen korting krijgt op de Europese steun. Inspecteur Van der Meer doet daar geen uitspraak over.

  Foto: Martijn ter Horst

Laatste reacties

 • groot7731

  Ik weet dat dergelijke controles nodig zijn maar is er bij de NVWA geen begrip dat een boer ook werkzaamheden heeft die geen uitstel kunnen lijden?

 • ...............

  Mijn vader heeft de oorlog nog meegemaakt met de razzia's, daar begint dit ook op te kijken.
  Dat de man van nvwa alleen durfde te komen, slachtoffer had zeker geen vinkje achter z'n naam.

 • Snel

  laat hem gewoon een afspraak maken op een later tijdstip als `t werk er niet naar is. gras moet gemaaid en `t weer heb je niet in de hand.

 • famtillemans1

  Is toch ook belachelijk wij moeten ook alles afspreken en plannen ..we zijn geen boeven .gewoon netjes melden dat moet iedereen en dan krijgt een boer ook respect zomaar invallen doe je bij zware criminaliteit enz enz . Wij zijn eerlijke voedsel producenten die proberen een boterham te verdienen

 • joannes

  Zouden alle bedrijven in de EU zo´n controle steekproef gewijs ondergaan? Of..... is NL weer het braafste jongetje van de klas. De ideeën van regulering gaan met een principe dat iedereen die deelneemt aan het economisch verkeer gecontroleerd dient te kunnen worden. Op zich niet verkeerd maar ik vraag me af of dat in elk EU land zo gebeurd!

 • pinkeltje

  Nou, niet alleen boeren krijgen onverwacht controle van een of andere controlerende instantie. Er worden ook 'onschuldige burgers' midden in de nacht van de weg geplukt voor een groots opgezette verkeerscontrole. Garagebedrijven krijgen ook steeksproefsgewijs controle op de APK keuringen etc etc. Niemand wordt graag gecontroleerd. Het voelt inderdaad alsof je verdacht wordt en ook als je weet dat er niks aan de hand is dan is het nog steeds vervelend. Anderzijds, als er geen controles zijn of alle controles ruim van te voren worden aangekondigd, dan weten we allemaal ook wel hoe het gaat.

 • W Geverink

  Jullie moeten niet zo klagen. Wij krijgen helemaal geen geld en moeten alles zelf controleren.

 • jan van den broek

  stel dat er een controle zou zijn ,die controleert ,of ambtenaren werken.en dit in gemeente-provincie huizen etc. dan is er te weinig werk voor de te controleren ambtenaren.valt het kwartje,controleer en bezuinig op 3/4 deel van deze door automatisering ,overbodig geworden beambte.
  Dan ook nog minder regels aan de burgers en 4/5 wordt overbodig.
  Wat er kan moeilijk bezuinigt worden, niet door ambtenaren die de asielzoekers moeten opvangen , echter deze kunnen wel snel aangevuld worden. De arme asielzoekers moeten toch goed en veilig opgevangen worden. Wel GOED controleren,ongevraagt natuurlijk

 • somporn

  De boer is geen boer meer,hij is meer boekhouder.
  Het wordt een dagtaak om te kijken of je wel aan alle regels voldoet.

 • Gullef

  Ben het wel met Jan van de Broek eens, er blijven teveel ambtenaren, per dag stoppen er vier agrariers, dus het aantal ambtenaren per agrarier wordt alleen maar meer.
  Hier in de regio is de brandweer ook samen gegaan, eerst was het per gemeente en nu is het de regio. Als ze samen gaan zou je denken dat het allemaal efficienter kan, maar daar op kantoor blijft iedereen wel zitten hoor. Die houden elkaar het handje wel boven het hoofd. Wat heeft het dan voor zit om samen te gaan werken?

 • Gullef

  En trouwens dat er gecontroleerd wordt is helemaal niet verkeerd, op die manier haal je de rotte appels eruit, maar laat ze dan bliksembezoeken doen en niet in een keer het hele bedrijf op de kop zetten. De ene keer bijvoorbeeld de i&r en de andere keer bijvoorbeeld de huisvesting. Dat scheelt ons als agrariers ook weer veel meer tijd.

 • Demeter Griend

  Ik krijg mijn bedrijfstoeslag en SNl ook onaangekondigd op de rekening.

  Wat zijn jullie een zeurpieten, een bak met geld en sporadisch controle.
  Als je geen controle wilt moet je bij je gecombineerde opgave geen vinkje invullen bij uitbetalen toeslagen en SNL.
  Een echte ondernemer kan ook zonder.

 • flyinghollander

  Het laffe is dat er achteraf word gemeld wat fout en goed is, doe dat dan ook tegelijk.

 • Khalid en zijn maten

  Wat een huilie huilie reacties allemaal,als je subsidies krijgt is het normaal dat er controles plaats kunnen vinden,zolang je je bedrijf runt met 'vreemd' geld dat je niet allemaal verdient met werken word er gecontroleerd wat je met dat geld doet ,vrij logisch.

 • Tinus B

  W Geverink, in welk Canada boeren Julie, Maar hier in Ontario Zijn toch een hele hoop ondersteunende maatregelen zoals Agristability, crop insurance , Rmp, agriinvest, waar we de laatste 24 jaar toch regelmatig een mooi graantje van meegekregen hebben, gemiddeld per jaar meer dan een bijstanduitkering, dit is met varkens en akkerbouw

 • koestal

  Ik dacht dat de NVWA van te voren even een telefoontje zou doen,anders is de boer misschien wel achter in het land aan het werk,dan moet hij maar met de boerin praten

 • gjh

  wat een lullig werk heeft deze controleur !!!

 • jd rijder

  Uit ervaring van vorig jaar Nee de nvwa rijd je gewoon klem Zo dat je niet verder komt. Met een omweg instinkers van vragen stellen, en dan kost het je zo 1 tot 5 % van de al de subsidies.
  totaal geen begrip voor de werkende. Wie dat werk wil doen, zijn zielige ambtenaren.

 • sexbom

  Wat een zielige vertoning.

 • Demeter Griend

  Databank EU-subsidiegegevens van de landbouw en de visserij 2012

  Naam Regeling Bedrag Datum Betaalorgaan
  BOER A EN T J
  3245 LX GOEREE-OVERFLAKKEE
  Totaal 31.416,07 26-01-2012 DR en/of DLG

  Per maand 2618 euries

 • Khalid en zijn maten

  Maar eens kijken of er bij de EU ook een subsidie potje bestaat voor 1-mans bedrijven in de agrarische sector,met zulke bedragen als demeter Griend hierboven plaatst kan ik voor de hobby 1 bedrijf per maand schoonmaken,zodat het lijkt dat ik ook af en toe nog werk...

 • hm

  net als die boer in slochteren direct op de balg sloan
  dat werk moet niemand meer durven doen.

 • Koeienboer

  Demeter Griend, ik vind het een beetje laf om een ander zijn compensatie gelden, want dat zijn het nog altijd, zomaar te vermelden op deze site. Toon uw eigen bedrag als u een vent wil wezen!

 • k.tiggelen

  ze mogen van mij alle bedrijfstoeslagen houden als ik op mijn manier mijn bedrijfsvoering mag doen. Net zoals ik in 1982 begonnen ben

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.