Home

Foto & video 4281 x bekeken 12 reacties

Kamer debatteert over derogatie

De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het mestbeleid. Na de brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken leek de Kamer weinig speelruimte meer te hebben. Brussel eiste instemming met behoud van de dierrechten, voordat het voorstel voor een nieuwe derogatie wordt voorgelegd aan het nitraatcomité op 23 april. De nieuwe derogatie houdt in dat melkveebedrijven met minimaal 80 procent grasland op klei en noordelijke zandgronden tot 250 kilo stikstof uit graasdiermest mogen benutten. Voor zandgronden in Centraal- en Zuid-Nederland geldt een derogatie van 230 kilo stikstof.

Foto

 • Onder toeziend oog van directeur generaal Agro, Hans Hoogeveen, geeft Dijksma uitleg over het moeizame onderhandelingsproces voor de derogatie in Brussel. Dijksma is teleurgesteld in de kritische reactie van de sector op het onderhandelingsresultaat. Ze benadrukt dat het resultaat echt het maximaal haalbare was.

  Onder toeziend oog van directeur generaal Agro, Hans Hoogeveen, geeft Dijksma uitleg over het moeizame onderhandelingsproces voor de derogatie in Brussel. Dijksma is teleurgesteld in de kritische reactie van de sector op het onderhandelingsresultaat. Ze benadrukt dat het resultaat echt het maximaal haalbare was.

  Foto: Roel Dijkstra
 • De tegenstanders van dierrechten, VVD, CDA en SGP, zorgden dat ze als eersten aan het woord kwamen tijdens het debat. D66, PVV en Groenlinks waren niet aanwezig bij het debat.

  De tegenstanders van dierrechten, VVD, CDA en SGP, zorgden dat ze als eersten aan het woord kwamen tijdens het debat. D66, PVV en Groenlinks waren niet aanwezig bij het debat.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Bestuurders van LTO volgen vanaf de eerste rij van de publieke tribune de uitleg van staatssecretaris Dijksma over de derogatie.

  Bestuurders van LTO volgen vanaf de eerste rij van de publieke tribune de uitleg van staatssecretaris Dijksma over de derogatie.

  Foto: Roel Dijkstra
 • VVD-Kamerlid Helma Lodders zit in een lastig parket. Ze was altijd fel tegenstander van het behoud van dierrechten. Met het huidige deorgatievoorstel lijkt ze in te moeten stemmen met de dierrechten om de derogatie binnen te halen. “Zonder dierrechten krijgen we geen derogatie”, benadrukt het ministerie.

  VVD-Kamerlid Helma Lodders zit in een lastig parket. Ze was altijd fel tegenstander van het behoud van dierrechten. Met het huidige deorgatievoorstel lijkt ze in te moeten stemmen met de dierrechten om de derogatie binnen te halen. “Zonder dierrechten krijgen we geen derogatie”, benadrukt het ministerie.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is het niet eens met de derogatie. “De enige oplossing is minder dieren, minder mest en minder problemen.” Ouwehand begon haar betoog met de stelling dat het nooit genoeg is. Dijksma gaf toe dat haar dit gevoel ook bekroop toen ze de reacties vanuit de sector hoorde op de uitkomst van de derogatieonderhandelingen.

  Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren is het niet eens met de derogatie. “De enige oplossing is minder dieren, minder mest en minder problemen.” Ouwehand begon haar betoog met de stelling dat het nooit genoeg is. Dijksma gaf toe dat haar dit gevoel ook bekroop toen ze de reacties vanuit de sector hoorde op de uitkomst van de derogatieonderhandelingen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Jaco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Eric Smaling (SP) luisteren kritisch naar de staatssecretaris. CDA en SGP probeerden tijdens het debat ruimte te vinden om de aanscherping van het beleid af te zwakken. Hierin gaf Dijksma wat ruimte. Ze gaat kijken naar de mogelijkheid voor het herinvoeren van de POR-regeling, waarbij intensieve sectoren op voorwaarde van mestverwerking kunnen uitbreiden zonder aanschaf van dierrechten.

  Jaco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP) en Eric Smaling (SP) luisteren kritisch naar de staatssecretaris. CDA en SGP probeerden tijdens het debat ruimte te vinden om de aanscherping van het beleid af te zwakken. Hierin gaf Dijksma wat ruimte. Ze gaat kijken naar de mogelijkheid voor het herinvoeren van de POR-regeling, waarbij intensieve sectoren op voorwaarde van mestverwerking kunnen uitbreiden zonder aanschaf van dierrechten.

  Foto: Roel Dijkstra
 • In de Tweede Kamer was veel belangstelling van lobbyisten en bestuurders om het mestdebat te volgen.

  In de Tweede Kamer was veel belangstelling van lobbyisten en bestuurders om het mestdebat te volgen.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Bezorgdheid is van de gezichten van Jaco Geurts en Elbert Dijkgraaf af te lezen. Ondertussen hebben Eric Smaling en Sjoera Dikkers (PvdA) een onderonsje. Dikkers is heel tevreden met het onderhandelingsresultaat van partijgenote Dijksma. “Andere landen kregen allemaal minder derogatie”, aldus Dikkers.

  Bezorgdheid is van de gezichten van Jaco Geurts en Elbert Dijkgraaf af te lezen. Ondertussen hebben Eric Smaling en Sjoera Dikkers (PvdA) een onderonsje. Dikkers is heel tevreden met het onderhandelingsresultaat van partijgenote Dijksma. “Andere landen kregen allemaal minder derogatie”, aldus Dikkers.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Kamerleden houden tijdens het debat hun Twitter-tijdlijn nauwgezet in de gaten.

  Kamerleden houden tijdens het debat hun Twitter-tijdlijn nauwgezet in de gaten.

  Foto: Roel Dijkstra
 • Carla Dik-Faber (Christenunie) bevraagde Dijksma kritisch over het afschaffen van de dierrechten. Met de Tweede Kamer is besloten dat zodra de mestverwerking op orde is, de dierrechten worden afgeschaft. Dijksma gaf aan dat nu de dierrechten onderdeel zijn van de derogatie, deze voor deze periode tot 2018 niet tussentijds geschrapt kunnen worden.

  Carla Dik-Faber (Christenunie) bevraagde Dijksma kritisch over het afschaffen van de dierrechten. Met de Tweede Kamer is besloten dat zodra de mestverwerking op orde is, de dierrechten worden afgeschaft. Dijksma gaf aan dat nu de dierrechten onderdeel zijn van de derogatie, deze voor deze periode tot 2018 niet tussentijds geschrapt kunnen worden.

  Foto: Roel Dijkstra

Laatste reacties

 • alco1

  Zelfs de redactie is onder de indruk van de dictatoriale toestanden, gezien het steeds verspringen van foto's en tekst.

 • pinkeltje

  Ja, inderdaad, een eersteklas ergernis dat steeds verspringen van de foto's, ook als je de bolletjes aanklikt. Je zou toch denken dat ze daar eens een keer wat aan gaan doen. Maar blijkbaar vinden ze het wel een mooi systeem zo. Wat een gedoe steeds over dat mestdebat. PvdD wil natuurlijk minder minder minder. Als je daar naar moet luisten kun je overal mee ophouden. Ben je ook meteen klaar met eten. Scheelt ook weer milieubelasting. Verder lijkt het erop dat boeren voorlopig van de politiek weinig goed hoeven te verwachten. Maar dat wisten we eigenlijk ook al.

 • alco1

  Het landbouwbeleid begint steeds meer te lijken op de kolchozen in Rusland. Mensen met titel hebben de leiding, zonder enige kennis van zaken.

 • somporn

  ” Ouwehand begon haar betoog met de stelling dat het nooit genoeg is.
  Ook dat mens moet begrijpen dat zelfs de rotzooi die in een vega burger zitten niet meer wil groeien op arme schrale grond,tenzij het van onkruid gemaakt wordt!
  Kun je zien dat zulke stumpers zonder enige kennis moeten oordelen over zaken waar ze geen enkel benul van hebben.
  Politieke-onkunde.

 • simpel boerke

  @Sompen, het ergste is de reactie van Dijksma dat ze meegaat in het gevoel van ouwehand dat het nooit genoeg is. Hieruit blijkt toch wel dat er weinig gevoel met de sector is. Als ze eens wist wat voor stortvloed aan regels we de afgelopen10-20 jaar hebben gekregen, en nog belangrijker hoe dat voelt, zou je wel anders reageren. Maar ik ben bang dat het inderdaad nooit genoeg zal zijn en dat die stortvloed aan alleen maar erger wordt. Maar we mogen blij zijn dat we als melkveesector door mogen ontwikkelen, maar ik ben bang dat het door alle extra regelgeving het een dode mus zal blijken te zijn.

 • Zuperboer

  Dat het nooit genoeg is, dat ben ik dan eindelijk eens met mevrouw Ouweland eens. Maar dan wel wat het aantal regeltjes in de EU betreft. Het gevoel is steeds duidelijker dat er regel op regel wordt toegepast, terwijl men totaal niet beseft hoe het voelt als je op de werkvloer staat. Op onze vruchtbare (klei-)gronden mogen we gedwongen steeds minder bemesten, terwijl de gewasopbrengsten nog steeds toenemen door het vakmanschap dat aanwezig is binnen de sector. Als je daarentegen de verwende koppen van (met name de dames) politici ziet die ons wel eens even willen vertellen hoe het moet, dan geneer je je kapot. Totaal gebrek aan technisch inhoudelijke kennis in combinatie met het veel te laat aanvragen van derogatie door onze eigen minister leidt tot meer en meer regeltjes. Over 25 jaar zitten we met uitgemergelde gronden en leveren de chinezen/russen ons tegen forse betaling het voedsel.

 • minasblunders1

  Zo te horen spreekt hier een zeer intensieve boer.

 • Rebbie

  Zijn meestal wel de vakmannetjes!

 • minasblunders1

  Nee Rebbie, die kunnen gewoon veel meer mest op eigen land uitrijden. Heeft niets met vakmanschap te maken.

 • Gullef

  Even een reactie op de eerste 2 reacties, op een tablet heb je geen last dat de foto telkens verspringt

 • magele

  Die rode heks maakt de hele landbouw kapot.

 • veldzicht

  Nou magele # 11,laat ik het dan maar weer voor Charon Dijksma opnemen,zo beroert doet ze het nu ook weer niet,vergeet niet dat ze met ,n eu te maken heeft die met argusogen naar het veerijke N.L. kijkt
  en met een 2e kamer die ook niet bepaalt boervriendelijk is, er zijn veel tegen krachten die iets anders willen als dat boeren willen,op je eigen bedrijf gaat het veel makkelijker om wat te beslissen hooguit dat je vrouw een beetje tegen sputtert.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.