Home

Foto & video 47 reacties

Franse boeren de straat op

Vele duizenden Franse boeren hebben woensdag in tientallen steden actie gevoerd. Wegen werden geblokkeerd, aardappelen, graan, groente en fruit gedumpt, evenals mest. De nationale manifestatie was georganiseerd door de boerenbond FNSEA, zijn jongerentak Jeunes Agriculteurs en de Kamers voor de Landbouw. De boeren protesteerden met name tegen aanscherping van de mestregels en de nitraatrichtlijn. De acties waren ook gericht tegen de vele administratieve lasten, de lage prijzen én toevloed aan groente, fruit, vlees uit het buitenland.

Foto

 • Boeren zetten kalveren voor een overheidsgebouw in La Rochelle. Politieagenten bewaken het gebouw.

  Boeren zetten kalveren voor een overheidsgebouw in La Rochelle. Politieagenten bewaken het gebouw.

  Foto: ANP
 • Een boer zwaait met een Franse vlag en draagt een pak met daarop afkortingen van Europese regels voor een overheidsgebouw in het West-Franse Le Mans.

  Een boer zwaait met een Franse vlag en draagt een pak met daarop afkortingen van Europese regels voor een overheidsgebouw in het West-Franse Le Mans.

  Foto: ANP
 • Boeren kijken toe hoe met een trekker mest gelost wordt tijdens een protest in Toulouse.

  Boeren kijken toe hoe met een trekker mest gelost wordt tijdens een protest in Toulouse.

  Foto: ANP
 • Een man rapt aardappelen die boeren hebben gedumpt op een plein in Parijs.

  Een man rapt aardappelen die boeren hebben gedumpt op een plein in Parijs.

  Foto: ANP
 • Tijdens een protest bij een overheidsgebouw in het Oost-Franse Straatsburg draagt een boer een varken met zich mee.

  Tijdens een protest bij een overheidsgebouw in het Oost-Franse Straatsburg draagt een boer een varken met zich mee.

  Foto: ANP
 • Boeren hebben een muur gemetseld voor de ingang van een overheidsgebouw in Dijon.

  Boeren hebben een muur gemetseld voor de ingang van een overheidsgebouw in Dijon.

  Foto: ANP
 • Schapenhouders hebben hun dieren meegebracht bij een protest in Valence.

  Schapenhouders hebben hun dieren meegebracht bij een protest in Valence.

  Foto: ANP
 • Een man protesteert tussen de op straat gedumpte mest en trekkers voor de deur van een overheidsgebouw in het Oost-Franse Straatsburg.

  Een man protesteert tussen de op straat gedumpte mest en trekkers voor de deur van een overheidsgebouw in het Oost-Franse Straatsburg.

  Foto: ANP
 • Een mesthoop rookt en brandt tijdens een protest in Toulouse.

  Een mesthoop rookt en brandt tijdens een protest in Toulouse.

  Foto: ANP
 • In Tour hebben boeren appels op straat gestort.

  In Tour hebben boeren appels op straat gestort.

  Foto: ANP
 • Demonstranten gooien appels naar de anti-oproerpolitie in Marseille.

  Demonstranten gooien appels naar de anti-oproerpolitie in Marseille.

  Foto: ANP
 • De anti-oproerpolitie verschuilt zich achter schilden omdat ze bekogeld worden met appels.

  De anti-oproerpolitie verschuilt zich achter schilden omdat ze bekogeld worden met appels.

  Foto: ANP
 • Een man gooit aardappelen naar de politie in Dijon.

  Een man gooit aardappelen naar de politie in Dijon.

  Foto: ANP
 • Een auto brandt uit bij een protest in Chalon-en-Champagne.

  Een auto brandt uit bij een protest in Chalon-en-Champagne.

  Foto: ANP
 • Boeren versperren met eggen de snelweg A31 bij Saint Avold.

  Boeren versperren met eggen de snelweg A31 bij Saint Avold.

  Foto: ANP
 • Boeren halen een Portugese vrachtwagen leeg op de snelweg A10 in het centraal gelegen Sorigny.

  Boeren halen een Portugese vrachtwagen leeg op de snelweg A10 in het centraal gelegen Sorigny.

  Foto: ANP

Laatste reacties

 • pb1974

  moesten we in nederland ook is gaan doen

 • pinkeltje

  Alsof dat gaat helpen.

 • pieter p

  Alleen maar ja knikken en meegaan dat heeft zin

 • l coumans

  #1 scheiters dat zijn we hier in de nl

 • agneaux

  Die Franse boeren krijgen meer voor elkaar dan de brave boertjes uit Holland. Ja Dijksma, Nee Dijksma. En de NVWA waant zich God op aarde.

 • alco1

  Ludieke acties zullen kunnen scoren.
  Zoals bovenstaande foto's laat zien, zal dit alleen maar een averechts effect hebben.

 • pieter p

  toevloed aan groente, fruit, vlees uit het buitenland.Wordt er even vergeten bij te zetten dat het vooral produkten die uit landen komen waar hele andere voorwaarden gelden(bv.spuitmiddellen die hier allang verboden zijn)

 • BoB de Bakker

  Waarom een averechts effect. De Franse boeren krijgen doorgaans hun zin wel.

 • Ferm

  @alco1, averechts weet ik niet, valt nog wel mee wat ik zo om me heen hoor. Onder de Franse bevolking is nog veel begrip voor de boeren, bijna iedereen heeft wel een boer in de familie. Het is goed om van je te laten horen zodat men weet waar de knelpunten zitten, waarom de boeren ontevreden zijn. Dat wordt op deze manier wel gehoord door de bevolking. Tevens is het een goede dag om de moraal onder de boeren weer wat op te krikken, door met collega-boeren, gelijkgestemden onder elkaar te zijn en om zo ook een uitlaatklep te hebben om frustraties te uiten. Alleen daarvoor is het al belangrijk om op deze manier van je te laten horen.

 • Zuperboer

  Demonstreren zit al eeuwen in het Franse bloed (Franse Revolutie). Of het helpt is de vraag, maar het lucht in ieder geval op. Wel weten de franse boeren/vrachtwagenchauffeurs de aandacht van de internationale pers te trekken. Of het een voorteken is weet ik niet, maar ik dacht al lange tijd niets van de fransen te hebben vernomen. Zou er wereldwijd weer een vorm van revolte nodig zijn om de agrarisch wereld/belangen weer in de schijnwerpers te krijgen. Het ongestoord invoeren van produkten die elders onder beduidend andere voorwaarden (lees: goedkoper en minder gereguleerd) zijn geproduceerd is een ontwikkeling die niet nog jaren kan doorgaan. Bijvoorbeeld de legbatterijen-kwestie is ongehoord en er zijn maar weinig beroepsgroepen die zo met zich laten sollen. Level Playing field is de Europese Norm en dient dan ook voor alle import te gelden.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Wim Toornstra

  In NL hebben we alleen maar jaknikkers. Die zich van alles op de mouw laten spelden,zoals de ammoniakwetgeving en doorgeslagen mestwet.
  En we laten ons tot net onder de lippen financieren om al die onzin te betalen.

 • XB

  Als je het goed leest willen de Fransen een afgeschermde markt voor Franse producten met een goede prijs. Laten we dus maar snel onze mond houden als groot exporteur van landbouwproducten, en het gedrag sowieso niet kopiëren naar Nederland.

 • Mozes

  Precies @XB, en de Franse boeren begrijpen blijkbaar niet dat zijzelf veel meer naar andere landen exporteren dan anderen naar hun.

  Dat restaurants of cateringbedrijven sommige producten liever uit het buitenland kopen dan uit Frankrijk zelf moet voor de boeren en voedselindustrie een signaal zijn om eens na te denken hoe zij het Franse product aantrekkelijker kunnen maken en de concurrentie beter aankunnen. Inplaats van zelf verantwoordelijkheid te nemen en ondernemerschap te tonen eisen ze een oplossing van de politiek.
  Dat is typisch Frans.

 • Mozes

  Als Franse boeren geen import willen van buitenlandse producten waarom kopen ze dan zelf de duurste buitenlandse trekkers?

 • pinkeltje

  Wie de Franse cultuur een beetje kent die kan het snappen. Maar in de realiteit van de wereld zoals die op dit moment is bereik je er op termijn in ieder geval niet al te veel meer mee. Het heeft geen zin om de muren rond de vesting op te trekken. Zouden ze even verder kijken dan hun Franse neus lang is dan zouden ze zich nog wel een paar keer bedenken. Maar dat zal voorlopig wel niet gaan gebeuren. Zoals dat ook met de Franse vakbonden - zie recent het geneuzel van de piloten van AirFrance - het geval is. Helpen ook meer om zeep dan dat ze wat weten te redden en past exact bij dezelfde mentaliteit die de Franse boeren weer eens voor ze zoveelste keer tentoon spreiden.

 • Ferm

  @Mozes, Het ligt bij de Franse boeren niet aan gebrek aan ondernemerschap. Ook is het niet nodig het product aantrekkelijker te maken, want het wordt goed verkocht en ligt ook voor een hoge prijs in de winkel, alleen in Frankrijk is 70 % van de melk in handen van particuliere fabrieken, die topmerken verkopen. De fabrieken beconcurreren elkaar niet met het aannemen van producenten. Hun fabrieken zijn goed gevuld en zoeken niet naar meer afzet. Zij bepalen met de supers de marges en de boer wordt afgescheept met een minimale melkprijs. Zie hier maar eens als individuele boer tegenin te gaan.

 • Ferm

  @Mozes, het gaat er niet zozeer om dat er niet geïmporteerd mag worden, maar dat dit gebeurt met producten die aan dezelfde eisen moeten voldoen als het Franse product, want. Dan creëer je een gelijk speelveld. Dit probleem doet zich toch ook voor bij jullie in Nederland. Dat is waar de Franse boer tegen ageert.

 • Demeter Griend

  Kan me nog herrineren dat de Franse boeren het vlees uit de vrachtauto s van Brada in Leeuwarden op de weg gooiden vanuit de koelauto s. Ze wilden dat vlees uit Nederland niet.

 • Mozes

  @Paysanne #16, dan moeten ze niet demonstreren tegen de staat maar tegen de particuliere melkfabrieken. Waarom beginnen melkveehouders geen kleinschalige zuivelcoöperaties om een streekproduct te produceren en in plaatselijke supermarkten te verkopen?
  Dat de Franse melkveehouders uitgezogen worden door particuliere zuivelproducenten is toch hun eigen schuld? Dan hadden ze vroegere jaren maar moeten investeren in eigen coöperaties.
  In Frankrijk vindt iedereen het blijkbaar normaal om van de politiek een oplossing te eisen en nooit zelf verantwoordelijkheid te nemen. Het is deze mentaliteit die ook door @pinkeltje in reactie #15 beschreven wordt die mij verbaast.

 • Ferm

  @Mozes, de politiek is er wel degelijk schuldig aan, die heeft de contracten met een particuliere fabriek verplicht gesteld, waarna de fabrieken dit misbruikt hebben om al het risico bij de boeren te leggen. De politiek doet net of er niets aan de hand is voor de boeren, maar ze zijn wel degelijk op de hoogte. Komt ze goed uit, melk is in de toekomst verzekerd. Wil je dit niet als individuele boer, kun je stoppen of inderdaad zelf iets oprichten of huisverkoop doen . Wordt ook wel gedaan, maar is niet voor iedereen weggelegd. Het probleem is dat de fabrieken de vrijheid krijgen van de politiek om dit op deze manier te doen.

 • Mozes

  De Franse boeren doen niets anders dan zichzelf wijs maken dat hun product beter is dan dat uit andere landen.
  Mijn zuster werkte vroeger bij Frieslandfoods in de kindervoeding, later is ze nog een tijdlang product-manager Europa geweest. Zij vertelde wel eens dat in Frankrijk de melk dubbel gepasteuriseerd wordt vanwege de hoge kiemgetallen. In Nederland wordt de lichte pasteurisatie ter wereld toegepast vanwege de hoge melkkwaliteit. Dat is ook de reden dat Nederlandse kindervoeding minder darmstoornissen veroorzaakt.
  Maar de Fransen blijven geloven dat hun voedsel altijd de beste is. Laten ze eens een keer de realiteit onder ogen zien dat het Franse product niets beter is dan dat uit andere landen.

 • Ferm

  @Mozes, ik heb het er niet over of onze Franse melk beter is dan jullie Nederlandse melk, dat kan ik niet beoordelen, die kennis heb ik niet. Dat is ook niet mijn punt. Dat er nu producten in de supers liggen uit landen die niet aan de Franse/Europese productieeisen ( zeg ik niets over kwaliteit) voldoen en daardoor goedkoper te produceren zijn en waar de supers de Franse producenten mee wil laten concurreren, dat is mijn punt. Ook de Franse consument is gevoelig voor prijs blijkt steeds meer, ten koste van het Franse product en zijn producenten, vanwege het ongelijke speelveld.

 • Giels

  Gaan ze binnenkort die trailers vol met levende Limousins die naar Nederland rijden ook tegenhouden dan? Of mag dat dan weer wel? Lijkt mij meten met twee maten.

 • november1966

  de nederlanders zeuren en klagen allemaal maar doen helemaal weg niks, neem een voorbeeld aan de franse boeren, die klagen ook maar doen er ook iets aan

 • josrodenburg

  ''franse boeren doen er wat aan'' ze vervuilen en vernielen de binnenstad dat brengt toch geen oplossing? het zelfde als in een oorlog alle gebouwen slopen dat heeft toch geen zin. de franse boeren kunnen wel organisren daar kan nederland nog wat van leren.

 • somporn

  Staken mag je zoveel als je wilt,maar blijf wel van andermans eigendommen af.
  Dat je het niet eens bent met de regelgeving,dan moet men ervoor zorgen dat er bv via belangenorganisaties er dingen veranderen.
  Staken is geen vrijbrief om criminele activiteiten goed te praten,zoals een Portugese vrachtwagen leeg halen en zijn leiding vernietigen.

 • somporn

  lading

 • pieter p

  Deze actie's waren niet alleen voor de 'buitenlandse' produkten, er speelde meer mee. Zoals minder controle's en de burocratie verminderen en minder belasting en zeker niet vergeten sociale lasten(MSA). En dat er weer gesleuteld word aan de mestwet.

 • gertke

  28 reacties en 30 meningen.Als wij het met elkaar eens n keertje eens waren was alles anders.

 • boeren

  Het is erg goed dat iedereen een mening heeft als je er mee eens bent is ten tweede. Hier in frankrijk is er tenminste wat meer begrip en samenwerking onder de boeren. Als je in Nederland zit dan vechten 2 boeren om het land van de 3e. Ze hebben allemaal een mening en die zal je nooit een keer allemaal gelijk krijgen want LTO en consorten die kunnen niet voor een grote groep meer spreken zie maar wat nu actueel is, fosfaat en weidegang. Als ze met een groep meegaan dan zal de andere groep misschien wel het lidmaatschap opzeggen en ja dat kan natuurlijk ook weer niet.

 • boerke brabant

  die fransen willen dus dat de producten die geimporteerd worden aan de zelfde eisen voldoen en onder de zelfde voorwaarden zijn geproduceerd.
  Ik zal ze er aan herinneren bij de eerst volgende dierziekte uitbraak waar tegen niet geent mag worden....

 • biouge

  vind het vooral erg kortzichtig van jullie allemaal om zo negatief te doen over de franse boer in het algemeen, als ik zomers in de supermarkt loop en de nederlanders boodschappen zie doen met opgehaalde neus voor de vitrines staan want wat ons niet kent............, en dan vooral heel sociaal hardop in t nederlands de fransman staan af te kraken dan schaam ik mezelf voor t feit dat ik nog nederlander ben, we proberen hier gewoon het familiebedrijf te beschermen, een goed produkt af te leveren maar door de europese regelgeving en de bureaucratie wordt dit onmogelijk, je kunt nou eenmaal niet de zelfde milieuwetten in nederland hebben als in frankrijk en omgekeerd

 • boerke brabant

  @biouge , één europa, één en dezelfde wetten ! (oja, ze plunderen en vernietigen een wagen met spullen uit buitenland want die zijn niet volgens dezelfde regels geproduceerd, dus wat zeur je nou ?)

 • pieter p

  boerke brabant, het is wel duidelijk dat jij niet veel weet van wetten in het buitenland, zeker dat je denkt dat ze overal in Europa hetzelfde zijn.

 • somporn

  1 munt ,1 europa ,vrije handel tussen de lidstaten maar als het niet uitkomt dan niet volgens dezelfde regels?

 • Ferm

  @boerkebrabant, vind u het dan wel goed dat producten die je in je eigen land met verplichte, vaak kostprijsverhogende productie eisen moet produceren, deze dan moeten concurreren met producten die niet aan deze eisen hoeven te voldoen? Ik denk aan de eieren uit Oekraïne als voorbeeld. Maar ook dat Nederland straks verplicht lijkt te worden om als enige EU land, melk mag produceren van enkel koeien die weiden.

 • Mozes

  @Paysanne, aan welke hogere eisen moet het Franse product voldoen in vergelijking met het Nederlandse, Duitse of Belgische product? Ik heb de indruk dat de eisen in Europa niet ver uiteen lopen. Op gebied van dierwelzijn denk ik dat de Britse, Deense, Duitse en Nederlandse eisen zelf beduidend hoger zijn dan de Franse.

 • Ferm

  @Mozes, ik heb het niet over de Franse eisen in vergelijking met die van Nederland, Duitse of Belgische eisen, want ik denk ook dat die inderdaad niet ver uiteenlopen binnen Europa. Dan heb ik het alleen over de melk, want op de rest van de sectoren heb ik weinig zicht.
  De FSNEA ( de Franse LTO), haar jongerenclub en de Franse landbouwkamer hebben deze acties op touw gezet voor alle landbouwsectoren. Ook Frankrijk stelt strengere eisen voor haar producenten dan Brussel, net als Nederland dit doet. Daarom stelde ik mijn vraag aan @ boerka brabant in #36. Ik kan hem ook aan jou stellen @Mozes, wat vindt jij daarvan? Staat nog los van het feit dat de de Franse boeren, itt de politiek en particuliere melkfabrieken, ook liever vrij gemolken zouden willen hebben ipv van nu met contracten met een min-max quotum daarin.

 • pieter p

  De franse melk heeft al met celgetal hogere eisen, de boeren worden al gekort boven de 250.000 cellen.
  Verder zijn de sociale lasten zeer hoog, 43% van het inkomen. Zelfs als er geen inkomen is moet er wel afgedragen worden(MSA)
  Daarbovenop komt natuurlijk de inkomsten belasting, er waren in het verleden wel wat voordeeltjes maar die zijn onder de vlag van meneer Hollande snel verdwenen.
  Dit jaar heeft de franse melkveehouder gem. 70€/1000kg melk minder gekregen dan de nederlandse boer. Oke nu kunnen we in frankrijk iets goedkoper produceren dan in Nederland maar voor mij is dit verschil wel 38500€. Een van de redenen onder de melkveehouders om in opstand te komen dus.

 • abtje

  Pieter p Die celgetal is hier ook al. Onder de 250 krijg je kwaliteitspremie, dus klinkt alleen wat vriendelijker dan boete boven 250.

 • Mozes

  @pieter p, in Frankrijk is veel mis, zowel in de landbouw als algemeen. Een slecht werkende economie waardoor er veel werklozen zijn met als gevolg hoge sociale lasten. Een enorm overschot aan ambtenaren; per bevolkingsaantal naar ik meen drie tot vier maal hoger dan in Nederland of Duitsland. Hervormingen die niet doorgevoerd worden omdat vakbonden overal voor gaan liggen MET STEUN VAN HET VOLK!! In Nederland of Duitsland keert het volk zich meteen tegen de vakbonden, in Frankrijk niet. Een volksmentaliteit die zich zeer afhankelijk toont van de overheid met als gevolg weinig eigen verantwoordelijkheid.
  In de landbouw zien wij weinig kostprijs bewustzijn. Mijn neef heeft 20 jaar geleden stage gelopen in Frankrijk en kwam toen al terug met verhalen over de buitensporig dure mechanisatie. Als ze dan met de opbrengstprijs niet uitkunnen omdat de kosten te hoog zijn wordt er weer verhaal gemaakt bij de overheid.

 • alco1

  @pieter p. Je zegt: 'Eén van de redenen om in opstand te komen'.
  Ergens anders lees ik dat de Fransen altijd al veel bereidwilliger zijn om te demonstreren. Dan kun je toch concluderen, gezien de omstandigheden nu, dat het nooit veel geholpen heeft.

 • Ferm

  @Mozes, waarom ga je niet in op mijn vraag in # 38? Je stelt alleen maar meer dingen ter discussie. Wat betreft de mechanisatie 20 jaar geleden, die je aan de orde stelt: in Frankrijk werkt zo'n beetje elke boer met een CUMA, dat is een werktuigenvereniging. Meerdere boeren hebben zo samen een machinepark, dus geen eigen bezit. Samen gebruiken is zeer economischer. Daarnaast bewerken ze veel meer hectares als individuele boer, dat vergt ook aangepaste mechanisatie.
  Wat betreft de hoge werkeloosheid; tel in Nederland ook eens de WAO-res, wajongers en mensen in de bijstand mee, dan is de vergelijking heel anders. Wat betreft de hoogte van de ambtenaren: in Frankrijk is veel minder geprivatiseerd. In Nederland waar veel geprivatiseerd is werkt het ook niet allemaal naar wens, veel staatsbedrijven zijn nog afhankelijk van veel staatssteun.
  In Frankrijk, alsook in Nederland wordt de boerenpraktijk steeds moeilijker. Hogere belastingen, aanscherpingen normen en opener grenzen (TIPP), Waarom zou je je eigen Franse of Nederlandse agrarische sector door je eigen overheid om zeep willen laten helpen. De stikstof norm is hier 210 kilogram N per hectare totaal en bij klaver in je gras kom je op 170 N per hectare, dit is inclusief je kunstmest. Vinden ze het ook nog raar dat het graan zo'n' laag proteïne gehalte heeft. Dus geheel niet werkbaar. Zonde.

 • pieter p

  Het ambtenaren geval in Frankrijk is er nog geen politieke partij die zijn vingers daar aan wil branden. Dat zal in de toekomst wel moeten, als je eenmaal ambtenaar bent, dan ben je dat voorje leven. Ontslag is bijna niet mogelijk.
  Over het materieel komt ook wat Paysanne zegt over de CUMA en ook tot een jaar of twee terug kon je een regeling treffen met de MSA(sociale lasten). Een boer kon zijn/haar sociale lasten tot de helft terug dringen als je de andere helft ging investeren in materieel. Dit kon je laten oplopen met een max. van 5 jaar, maar dat materieel kon niet worden afgeschreven.
  Pas in het volgende boekjaar kon je dit materieel verkopen en een nieuwe weer kopen met een iets andere capiciteit.
  Zodoende waren er veel trekkers op de markt met weinig uren, maar deze truck is niet meer mogelijk.

 • Henk j

  Zo lang de boeren maar een goedkoop voedselpakket leveren en de mond maar houden en luisteren naar de amptenaren en flink doorwerken is alles goed maar owee als je tegengas geeft dan weet iedereen wel wat goed of slecht is

 • boerke brabant

  ik reageerde op Biouge, die geeft aan dat in europa niet overal dezelfde regels kunnen gelden, maar ondertussen vernietigen de fransen boeren wel producten uit het buitenland omdat die volgens hun onder andere omstandigheden zijn geproduceerd. Dat is krom

  @iedereen, ik ben absoluut voorstander van dezelfde regels als je voor de zelfde markt produceert. Het is van de zotte dat we spreken van 1 europa maar dat we bij regels ineens verschillende wetten hanteren ?!

  Ik zou zeggen , beginnen met 1 mestwet...

 • pieter p

  1 de mestwet, hier in Bretagne is het 170kg org.N/ha. en mag je aanvullen tot 210N met kunstmest.
  Als dit in de rest Europa ook zo wordt, hoe zal dat dan in Nederland verlopen?????

Laad alle reacties (43)

Of registreer je om te kunnen reageren.