Home

Foto & video 4 reacties

Russisch embargo drukt zwaar op Franse export

Parijs – Het overschot op de Franse betalingsbelang voor agrarische- en voedingsproducten is in augustus bijna een kwart lager uitgekomen dan een jaar eerder. Dat komt grotendeels door het wegvallen van de export naar Rusland, terwijl ook de export naar andere Europese landen indirect onder dat Russische embargo te lijden heeft.

Frankrijk boekte in augustus een overschot van €639 miljoen op de zogenaamde agroalimentaire handelsbalans, dat is €224 miljoen minder dan een jaar eerder. Bij de handel met derde landen, waaronder Rusland, liep het overschot terug met €126 miljoen naar €475 miljoen. Dat komt vooral door een afname van de export van ruim €4,5 miljard naar net €4,1 miljard. ''In die maand werd het Russische embargo op Europese landbouwproducten van kracht. Dat leidt bovendien tot een verschuiving van de in- en uitvoerstromen binnen de interne markt in de EU zelf. Het is veel moeilijker Franse producten elders in de EU te verkopen terwijl de druk van producten uit de EU op de Franse markt een stuk groter is geworden. De werkelijke gevolgen daarvan zijn op dit moment nog niet in cijfers uit te drukken'', aldus de agrarische infodienst Agreste.

Aan de exportkant komen vooral de inkomsten van graan, alcoholische dranken, vlees en suiker lager uit dan vorig jaar. Zo namen met name Saoedi-Arabië en Algerije de laatste maanden minder Frans graan af, wat zwaar in de handelscijfers meetelt. Bij slachtvlees en vleesproducten ligt de uitvoer behalve naar Rusland ook naar Italië en Saoedi-Arabië op een lager niveau. Wat drank betreft noemt Agreste onder meer de lagere export van cognac naar China en Singapore terwijl suiker te kampen heeft met het dubbele effect van een kleiner volume en lagere prijzen.

Laatste reacties

 • Fermer

  De Franse socialistische regering wordt in z'n milieubeleid bijgestaan door oa Nederlandse 'deskundigen' om toch maar vooral de Europese richtlijnen qua nitraat ed. te halen. Een gevolg hiervan is de minimale mogelijkheid om oa tarwe nog naar behoefte te bemesten. Met als gevolg dalende opbrengsten met daarbij ook nog slechte kwaliteit vwb protainegehalte. De boer in z'n vak belemmeren en dan klagen over een dalende export?

 • farmerbn

  Jammer dat zo'n bericht gewoon overgenomen wordt zonder enig rekenwerk vooraf door de journalist. Als een overheidsinstelling wat beweert dan zou ik graag controleren of het ook zo is. Mij lijkt het onmogelijk dat Frankrijk zo getroffen wordt door de embargo. De Franse export is ruim 400 mio euro gedaald in augustus dit jaar tov augustus vorig jaar en dat zal niet door de Russen komen. Hoeveel euro omzet gaat er in een maand naar Rusland?
  Nee, de stikstofnormen zijn te laag en daardoor is de tarwekwaliteit onder de maat. De overheid wil dat niet toegeven en geeft de Russen de schuld.

 • ed12345

  Emmerei en Farmerbn hebben Julie ooit een politicus gezien die zich zelf de schult geeft?????

 • koestal

  Dat wordt weer een warme winter in Frankrijk !

Of registreer je om te kunnen reageren.