Home

Foto & video 10 reacties

Kamer in debat over de landbouw

De Tweede kamer debatteert deze week over de landbouw- en natuurbegroting van het ministerie van Economische Zaken. Dinsdagavond was er de eerste inbreng van de zijde van de Tweede Kamer. Donderdag gaf Dijksma haar eerste antwoorden, waarop het parlement in tweede termijn reageert. De stemmingen over de begroting volgen een week later. Het debat was soms fel, soms gemoedelijk. Een fotografische sfeerimpressie.

Foto

 • Jaco Geurts (CDA) over staatssecretaris Sharon Dijksma (rechts): “Ik had lof voor de inzet van de staatssecretaris bij de steun aan door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders. Inmiddels zijn we echter een ervaring rijker en een illusie armer. We dachten allemaal dat het kabinet de landbouw niet door het ijs zou laten zakken. In de praktijk heeft de chef boycot de zaak echter laten versloffen. Ze stond erbij en keek ernaar.” Foto's: Roel Dijkstra

  Jaco Geurts (CDA) over staatssecretaris Sharon Dijksma (rechts): “Ik had lof voor de inzet van de staatssecretaris bij de steun aan door de Russische boycot getroffen boeren en tuinders. Inmiddels zijn we echter een ervaring rijker en een illusie armer. We dachten allemaal dat het kabinet de landbouw niet door het ijs zou laten zakken. In de praktijk heeft de chef boycot de zaak echter laten versloffen. Ze stond erbij en keek ernaar.” Foto's: Roel Dijkstra

 • Helma Lodders (VVD) interrumpeert Jaco Geurts (CDA): “Als het CDA het echt zo goed voorheeft met de Nederlandse land- en tuinbouw, dan zou ik op zijn minst verwachten dat in de tegenbegroting van het CDA het begrip land- en tuinbouw wellicht één keer zou voorkomen. Dat is volgens mij niet het geval. De fractievoorzitter van het CDA stelt voor om de Nederlandse land- en tuinbouw achter de dijken te laten terugtrekken.” Geurts in reactie: “Ik vraag me oprecht af waar mevrouw Lodders dat vandaan haalt. Wij hebben het over voedselveiligheid en voedselzekerheid, die door de internationale onzekerheid een grote uitdaging vormen.”

  Helma Lodders (VVD) interrumpeert Jaco Geurts (CDA): “Als het CDA het echt zo goed voorheeft met de Nederlandse land- en tuinbouw, dan zou ik op zijn minst verwachten dat in de tegenbegroting van het CDA het begrip land- en tuinbouw wellicht één keer zou voorkomen. Dat is volgens mij niet het geval. De fractievoorzitter van het CDA stelt voor om de Nederlandse land- en tuinbouw achter de dijken te laten terugtrekken.” Geurts in reactie: “Ik vraag me oprecht af waar mevrouw Lodders dat vandaan haalt. Wij hebben het over voedselveiligheid en voedselzekerheid, die door de internationale onzekerheid een grote uitdaging vormen.”

 • Henk Leenders (PvdA) interrumpeert: “De heer Geurts maakt zich zorgen om de toekomst van de jonge boeren. Maar hoe zit het met de toekomst van al die burgers die last hebben van de uitstoot van de intensieve veehouderij?” Geurts in reactie: “Het CDA staat voor een landbouw waarin ruimte is voor jonge boeren en voor burgers. Jonge boeren moeten zich kunnen ontwikkelen. Ze moeten het bedrijf van hun ouders kunnen overnemen.”

  Henk Leenders (PvdA) interrumpeert: “De heer Geurts maakt zich zorgen om de toekomst van de jonge boeren. Maar hoe zit het met de toekomst van al die burgers die last hebben van de uitstoot van de intensieve veehouderij?” Geurts in reactie: “Het CDA staat voor een landbouw waarin ruimte is voor jonge boeren en voor burgers. Jonge boeren moeten zich kunnen ontwikkelen. Ze moeten het bedrijf van hun ouders kunnen overnemen.”

 • Jesse Klaver (Groen Links) interrumpeert Helma Lodders (VVD): “Een handjevol inkooporganisaties in Europa hebben de totale macht over onze voedselproductie. Zij kunnen de boeren onder druk zetten om de prijs zo laag mogelijk te krijgen. Ik ben blij dat de VVD nu regels wil stellen om te zorgen dat de marktmacht van die organisaties wordt ingeperkt ten gunste van het boerenbedrijf.” Antwoord van Lodders: “Zover was ik niet. Ik heb verwezen naar een debat dat daarover is gevoerd.”

  Jesse Klaver (Groen Links) interrumpeert Helma Lodders (VVD): “Een handjevol inkooporganisaties in Europa hebben de totale macht over onze voedselproductie. Zij kunnen de boeren onder druk zetten om de prijs zo laag mogelijk te krijgen. Ik ben blij dat de VVD nu regels wil stellen om te zorgen dat de marktmacht van die organisaties wordt ingeperkt ten gunste van het boerenbedrijf.” Antwoord van Lodders: “Zover was ik niet. Ik heb verwezen naar een debat dat daarover is gevoerd.”

 • Dion Graus (PVV): “Ik heb in een motie gevraagd om onze nationale belangen boven die van de invoering van EU-voorstellen en EU-richtlijnen te stellen. Die moties worden nooit door iemand ondersteund. Iedereen heeft hier altijd grote woorden en trekt een grote broek aan, maar je merkt er niets van in het stemgedrag als er geen mensen op de tribune zitten.”

  Dion Graus (PVV): “Ik heb in een motie gevraagd om onze nationale belangen boven die van de invoering van EU-voorstellen en EU-richtlijnen te stellen. Die moties worden nooit door iemand ondersteund. Iedereen heeft hier altijd grote woorden en trekt een grote broek aan, maar je merkt er niets van in het stemgedrag als er geen mensen op de tribune zitten.”

 • Bart de Liefde (VVD): “Vlees, groenten, fruit en zuivelproducten versterken niet alleen onze welvaart, maar worden ook steeds belangrijker voor onze veiligheid. Daarom moet voedsel worden toegevoegd aan de geopolitieke agenda.”

  Bart de Liefde (VVD): “Vlees, groenten, fruit en zuivelproducten versterken niet alleen onze welvaart, maar worden ook steeds belangrijker voor onze veiligheid. Daarom moet voedsel worden toegevoegd aan de geopolitieke agenda.”

 • Henk Leenders (PvdA): “De PvdA en de VVD verschillen op gebied van landbouw behoorlijk van inzicht. Onder andere verschillen wij van mening over het rapport over voedsel van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Volgens de WRR zijn er grote opgaven op het gebied van ecologische houdbaarheid, volksgezondheid en robuustheid van de voedselvoorziening. De raad vindt het tijd voor een expliciet voedselbeleid. Wij zijn blij met dat rapport.”

  Henk Leenders (PvdA): “De PvdA en de VVD verschillen op gebied van landbouw behoorlijk van inzicht. Onder andere verschillen wij van mening over het rapport over voedsel van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Volgens de WRR zijn er grote opgaven op het gebied van ecologische houdbaarheid, volksgezondheid en robuustheid van de voedselvoorziening. De raad vindt het tijd voor een expliciet voedselbeleid. Wij zijn blij met dat rapport.”

 • Gerard Schouw (D66): “Onze landbouw is toonaangevend, daar zijn we trots op. Maar tegelijk is de landbouw ook kwetsbaar. We moeten een transitie doormaken naar duurzaamheid en meer aandacht voor dierenwelzijn, een transitie eigenlijk naar ecologische landbouw in 2025.”

  Gerard Schouw (D66): “Onze landbouw is toonaangevend, daar zijn we trots op. Maar tegelijk is de landbouw ook kwetsbaar. We moeten een transitie doormaken naar duurzaamheid en meer aandacht voor dierenwelzijn, een transitie eigenlijk naar ecologische landbouw in 2025.”

 • Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “In het rapport van de WRR staat dat het een goed ding zou zijn als wij meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten zouden eten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid. Ik denk dat die route onvermijdelijk is.”

  Carla Dik-Faber (ChristenUnie): “In het rapport van de WRR staat dat het een goed ding zou zijn als wij meer plantaardige eiwitten en minder dierlijke eiwitten zouden eten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor onze eigen gezondheid. Ik denk dat die route onvermijdelijk is.”

 • Helma Lodders (VVD) en Jesse Klaver (Groen Links) hebben tijdens het debat een onderonsje. De Kamerleden gebruiken het debat ook om tussen de bedrijven door steun te zoeken voor moties en amendementen.

  Helma Lodders (VVD) en Jesse Klaver (Groen Links) hebben tijdens het debat een onderonsje. De Kamerleden gebruiken het debat ook om tussen de bedrijven door steun te zoeken voor moties en amendementen.

 • Dion Graus (PVV), links, peilt bij Kamerlid Henk van Gerven (SP) of hij steun kan krijgen voor een motie.

  Dion Graus (PVV), links, peilt bij Kamerlid Henk van Gerven (SP) of hij steun kan krijgen voor een motie.

 • Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): tegen SGP’er Elbert Dijkgraaf: “Sommige mensen zeggen dat wij de aarde leefbaar moeten houden en dat wij het niet kunnen maken om haar te vernietigen ten koste van toekomstige generaties. Andere mensen zeggen: het is niet aan ons om de schepping kapot te maken. Maar moeten we dan de conclusie trekken dat de SGP duurzaamheid best belangrijk vindt maar eigenlijk zegt: wij kunnen de schepping of de aarde pas bewaren als we alle andere dingen hebben geregeld?”

  Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren): tegen SGP’er Elbert Dijkgraaf: “Sommige mensen zeggen dat wij de aarde leefbaar moeten houden en dat wij het niet kunnen maken om haar te vernietigen ten koste van toekomstige generaties. Andere mensen zeggen: het is niet aan ons om de schepping kapot te maken. Maar moeten we dan de conclusie trekken dat de SGP duurzaamheid best belangrijk vindt maar eigenlijk zegt: wij kunnen de schepping of de aarde pas bewaren als we alle andere dingen hebben geregeld?”

 • Elbert Dijkgraaf (SGP) (in reactie op Esther Ouwehand): “Mevrouw Ouwehand zoekt spijkers op laag water. Ik zeg niet doe het een of het ander, dat verdeelt ons namelijk. De producent moet de marktprijs terugverdienen. De uitdaging die ik hier in de kamer wil leggen is dat we eisen stellen, dat het duurzaam wordt en dat de boer dat gewoon kan terugverdienen in de prijs.”

  Elbert Dijkgraaf (SGP) (in reactie op Esther Ouwehand): “Mevrouw Ouwehand zoekt spijkers op laag water. Ik zeg niet doe het een of het ander, dat verdeelt ons namelijk. De producent moet de marktprijs terugverdienen. De uitdaging die ik hier in de kamer wil leggen is dat we eisen stellen, dat het duurzaam wordt en dat de boer dat gewoon kan terugverdienen in de prijs.”

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Blablablablablabla.............bla!

 • Ferm

  Boeren zijn totaal niet onwillend om aan allerlei eisen te voldoen, die de maatschappij of politiek vandaaruit aan hen stelt. Mits het een inkomen oplevert,dus kostendekkend is. Zoniet, dan is het op termijn einde verhaal voor de Nederlandse landbouw. Zo simpel is het.

 • boeren

  sommigen zien het liever vandaag nog verdwijnen dan morgen.

 • A1967

  #1, een pakkende samenvatting, blabla......

 • somporn

  Al die linkse rakkers zijn overal op tegen,als ze zo door gaan verdwijnt de landbouw vanzelf.
  Dan kunnen ze lekker beginnen aan hun Tsjernobyl kippie.
  Veel lekkerdeeeer dan veilig NL geproduceerd voedsel.

 • remi123

  Die PvdA gast praat poep. Straks geen landbouw meer en dan? Weg uitstoot, maar ook geen geld, banen en geen voedsel. Moeten we ineens gaan importeren. En dat zit in de kamer....

 • Burnetti

  @somporn, veehouders stoppen vnl. om economische en opvolgingsredenen.

 • koestal

  goed gezegd Jaco Geurts ,Dijksma praat met 2 monden.

 • koestal

  Dijksma gaat alleen maar voor de natuur en doet alsof de landbouw de vijand is van de natuur,ze maakt er een hetze van,daar zitten we in Nederland niet op te wachten

 • Gullef

  @koestal, Dijksma praat niet alleen met 2 monden ze eet ook met 2 monden

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.