Home

Foto & video 9884 x bekeken 12 reacties

Friese boeren hard getroffen door muizenplaag

Muizen veroorzaken dit jaar veel schade aan grasland in Zuidwest-Friesland. Stoffel Visser in Ypecolsga is een van de gedupeerden. “Het is een ramp”, aldus de melkveehouder, die zijn 40 hectare grasland moet bewerken om de ravage te herstellen. Alleen al bij hem loopt het schadebedrag op tot vele duizenden euro’s.

Laatste reacties

 • ACB

  Zie je wel mijn opa was zo stom nog niet, gewoon mest met ketsplaat of ruigemest in het najaar en met regen opkomst. En geen problemen. Nu nu komen de heldere lichten met zoden bemesters en zie hier het resultaat van wat de ondernemer hier boven zegt. Een berg schade hij moet extra spuiten , meer diesel verstoken om zijn land te laten egaliseren enz enz . Dus slimmeriken die van alles verzinnen om die boer maar op kosten te jagen . Door jullie uitvindingen worden boeren
  op kosten gejaagd en het milieu extra belast. Weet niet of dat nou zo slim is. Nee heren jullie moeten de boer weer boer laten zijn en jullie moeten je daar niet mee bemoeien. Nee mijn oude opa wist wel beter.

 • alco1

  @ACB. Jammer toch dat op het eind vertelt wordt dat er in '90 ook al een muizenplaag geweest was!

 • snip

  dat deze muizenplaag erg is hoeven we niet te twisten. dat t door zodebemesten komt is idd onzin. er zijn waarschijnlijk te weinig natuurlijke vijanden. zeer jammer en erg voor de boer maar dat is het risico van het vak.

 • koestal

  nu komen ook nog de ganzen

 • boerke brabant

  onderzoeken of er niet iets anders in de grond zit waar die muizen op af komen ?
  Dat dit komt door zodebemesten is onzin.

 • jrboer

  Misschien wat intensiever beweiden? Daar hebben de muizen ook een hekel aan.

 • trijnie

  Wij hadden veel muizen dit jaar maar zo erg als bij deze boer gelukkig niet. Maar wij hebben wel veel roofvogels. Die boer moet zien dat hij een uil in zijn boerderij krijgt.
  En het is wel vreemd dat hij eerder al een vergoeding van het faunafonds heeft gekregen. Je kunt toch niemand in de schoenen schuiven dat er een muizenplaag is?
  Die dingen gebeuren gewoon, net als die mollen die nu bij ons de boel om spitten.

 • Jan_Buys

  (Veld)muizenplagen zijn zo oud als de weg naar Rome en toen hadden ze nog geen zodebemesters. In de vorige eeuw was het met de regelmaat van de klok iedere drie jaar raak. Gewoon de biologie van het beestje, net als bij veel andere knaagdieren. Met de intensivering van het graslandbeheer zijn de plagen grotendeels verdwenen, met uitzonderingen als dit jaar. Er zijn gewoon overal veel veldmuizen dit jaar, ook op plekken waar nog nooit een zodebemester geweest is zoals natuurgebieden en erven. Onze katten hebben er de kaluwen vol aan. En je ziet weer eens een wezel,die profiteren van het vele voedsel.

 • leo,s vriend

  muizen hebben beurtjaren, 1 natte winter in ze zijn weg.
  Weide deze maand doorzaaien en rollen.

 • Jan van het Zand

  We moeten in Nederland weer olifanten toelaten. Dat zijn de natuurlijke vijanden van de muis. Bovendien stampen die de zode weer goed aan.

 • Mollenvanger

  http://www.defugelhelling.nl/index.asp?id=1 Dit is een website van een opvang voor allerlei inheemse vogels waaronder ook de uil .misschien bestaat de mogelijkheid om bij hen aan te vragen een uilen paar bij deze boer uit te zetten ? en voor de mollen kan ik een oplossing bieden mocht dat nodig zijn.

 • Khalid en zijn maten

  Pasgeleden in Friesland geweest,het viel me op dat bij 8 van de 10 boerenbedrijven nogal een rommeltje was rondom de gebouwen/ op het erf,bij sommige héél extreem....misschien trekt die 'rommel' ook muizen aan?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.