Home

Foto & video 3 reactieslaatste update:27 mrt 2013

Op stage in Tanzania

Rundvee, varkens en akkerbouw op gemengde missieboerderij met beperkte mechanisatie.

Foto

 • Marc Schilderink, student aan de CAH Vilentum Dronten, liep eind vorig jaar zeven weken stage in Tanzania. Voor stichting SOLKO werkte hij op de missiepost Kilangala om te helpen met het verbeteren van de lokale landbouw.

Tekst en foto’s: Marc Schilderink

  Marc Schilderink, student aan de CAH Vilentum Dronten, liep eind vorig jaar zeven weken stage in Tanzania. Voor stichting SOLKO werkte hij op de missiepost Kilangala om te helpen met het verbeteren van de lokale landbouw. Tekst en foto’s: Marc Schilderink

 • 
Tanzania ligt in het zuidoosten van Afrika. Het land is bijna 25 keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 47 miljoen inwoners. De officiële hoofdstad is Dodoma, maar de belangrijkste handelsstad is Dar es Salaam.

  Tanzania ligt in het zuidoosten van Afrika. Het land is bijna 25 keer groter dan Nederland en er wonen ongeveer 47 miljoen inwoners. De officiële hoofdstad is Dodoma, maar de belangrijkste handelsstad is Dar es Salaam.

 • 
De Kilangala missiepost ligt in het zuidoosten van Tanzania in het Rukwagebied. De missiepost is in 1966 opgericht door Tryntsje Beimers en wordt sinds 1977 geleid door de lokale bevolking. Op de achtergrond staat een gedenkteken voor de in 2006 overleden Tryntsje.

  De Kilangala missiepost ligt in het zuidoosten van Tanzania in het Rukwagebied. De missiepost is in 1966 opgericht door Tryntsje Beimers en wordt sinds 1977 geleid door de lokale bevolking. Op de achtergrond staat een gedenkteken voor de in 2006 overleden Tryntsje.

 • 
Links op de foto is ongeveer de helft van de missiepost te zien. Het dorp heeft dankzij giften uit Nederland en Canada veel voorzieningen. Eén daarvan is de Secundairy School in het midden van de foto, op kleine afstand van het dorp. De missiepost heeft ongeveer 200 hectare als eigendom; 35 hectare is dit jaar in gebruik voor de boerderij, de andere hectares wordt door lokale boeren gebruikt.

  Links op de foto is ongeveer de helft van de missiepost te zien. Het dorp heeft dankzij giften uit Nederland en Canada veel voorzieningen. Eén daarvan is de Secundairy School in het midden van de foto, op kleine afstand van het dorp. De missiepost heeft ongeveer 200 hectare als eigendom; 35 hectare is dit jaar in gebruik voor de boerderij, de andere hectares wordt door lokale boeren gebruikt.

 • 
Andere voorzieningen zijn een vakwerkschool (links op de foto), een kleuterschool (in het midden) en een dit jaar geopende lagere school (rechts op de foto). Verder is er nog een weeshuis, ziekenhuis, kerk, maalderij en in de nabije stad Sumbawanga een drukkerij.

  Andere voorzieningen zijn een vakwerkschool (links op de foto), een kleuterschool (in het midden) en een dit jaar geopende lagere school (rechts op de foto). Verder is er nog een weeshuis, ziekenhuis, kerk, maalderij en in de nabije stad Sumbawanga een drukkerij.

 • Dit is de garage van de missie. Hier parkeren de twee auto’s van het dorp, en ook de nog beperkte mechanisatie van de boerderij. In maart 2013 moet er een container uit Nederland arriveren met meer machines voor de boerderij. De garage zal dan niet meer voldoen, er wordt daarom gekeken of er financiën beschikbaar zijn voor de bouw van een nieuwe, grotere garage speciaal voor de boerderij.

  Dit is de garage van de missie. Hier parkeren de twee auto’s van het dorp, en ook de nog beperkte mechanisatie van de boerderij. In maart 2013 moet er een container uit Nederland arriveren met meer machines voor de boerderij. De garage zal dan niet meer voldoen, er wordt daarom gekeken of er financiën beschikbaar zijn voor de bouw van een nieuwe, grotere garage speciaal voor de boerderij.

 • 
Bij de boerderij horen ook een 20 koeien. Overdag worden de koeien meegenomen de bergen in om te grazen, en ’s nachts staan ze in deze stalling.

  Bij de boerderij horen ook een 20 koeien. Overdag worden de koeien meegenomen de bergen in om te grazen, en ’s nachts staan ze in deze stalling.

 • 
Tanzania is ongeveer tweederde christelijk en eenderde Islamitisch. Varkens worden dan ook overal wel gehouden. Doorgaans lopen de varkens vrij rond. Maar aan het begin van het regenseizoen, als ook het planten begint, worden de varkens in provisorische hokken vastgezet om te voorkomen dat het zaaigoed wordt opgegeten.

  Tanzania is ongeveer tweederde christelijk en eenderde Islamitisch. Varkens worden dan ook overal wel gehouden. Doorgaans lopen de varkens vrij rond. Maar aan het begin van het regenseizoen, als ook het planten begint, worden de varkens in provisorische hokken vastgezet om te voorkomen dat het zaaigoed wordt opgegeten.

 • 

De boerderij werkt met drie vaste medewerkers. V.l.n.r. Deus, Vitus (arbeiders) en Muksin, de toenmalig manager. De huidige manager is Charles, hij is nu aangenomen omdat Muksin ook boeren in de buurt moest adviseren en daarom niet altijd op de boerderij aanwezig kon zijn. De trekker is een TAFE 8502 van Indiase makelij. Deze wordt vervangen door een MF 399.

  De boerderij werkt met drie vaste medewerkers. V.l.n.r. Deus, Vitus (arbeiders) en Muksin, de toenmalig manager. De huidige manager is Charles, hij is nu aangenomen omdat Muksin ook boeren in de buurt moest adviseren en daarom niet altijd op de boerderij aanwezig kon zijn. De trekker is een TAFE 8502 van Indiase makelij. Deze wordt vervangen door een MF 399.

 • 

De mechanisatie bestaat uit een schijvenploeg, schijveneg, eg, Baldan mechanische planter, en een éénrij kolvenplukker. Deze stoppelploeg stond al een paar jaar ongebruikt in de schuur. Omdat er dieper geploegd moest worden (20 – 25 cm, i.p.v. 15 cm) en de schijvenploeg veel te zwaar is voor de trekker om dat te doen, heeft Marc een tweeschaar van de stoppelploeg gemaakt zodat deze dieper kon ploegen.

  De mechanisatie bestaat uit een schijvenploeg, schijveneg, eg, Baldan mechanische planter, en een éénrij kolvenplukker. Deze stoppelploeg stond al een paar jaar ongebruikt in de schuur. Omdat er dieper geploegd moest worden (20 – 25 cm, i.p.v. 15 cm) en de schijvenploeg veel te zwaar is voor de trekker om dat te doen, heeft Marc een tweeschaar van de stoppelploeg gemaakt zodat deze dieper kon ploegen.

 • Op percelen die al een aantal jaar in gebruik zijn, geeft dit een mooi resultaat. Op een aantal nieuwe percelen, die altijd met de hand of os werden geploegd, is de ondergrond zo hard dat 15 tot 20 cm het maximaal haalbare is. De grond bestaat tussen de 34 en 40% uit klei en is uitermate vruchtbaar.

  Op percelen die al een aantal jaar in gebruik zijn, geeft dit een mooi resultaat. Op een aantal nieuwe percelen, die altijd met de hand of os werden geploegd, is de ondergrond zo hard dat 15 tot 20 cm het maximaal haalbare is. De grond bestaat tussen de 34 en 40% uit klei en is uitermate vruchtbaar.

 • 
Een gemiddeld bedrijf heeft tussen de 1 en 3 hectare grond, het meeste werk wordt door vrouwen gedaan, voornamelijk handwerk. Slechts 10% van het totale areaal in Tanzania word door machines gedaan. Hier wordt mais gezaaid, het bouwplan bestaat uit 12,5 ha mais, 6 ha zonnebloemen en 7 ha bonen.

  Een gemiddeld bedrijf heeft tussen de 1 en 3 hectare grond, het meeste werk wordt door vrouwen gedaan, voornamelijk handwerk. Slechts 10% van het totale areaal in Tanzania word door machines gedaan. Hier wordt mais gezaaid, het bouwplan bestaat uit 12,5 ha mais, 6 ha zonnebloemen en 7 ha bonen.

 • 

De machines maken het werk makkelijk, maar soms ook moeilijk. Reserveonderdelen zijn moeilijk te krijgen, omdat er nog geen goede mechanisatiebedrijven in de buurt zijn. Om toch verder te kunnen is de dichtstbijzijnde eigenaar van een lasapparaat en slijptol vaak de enige redding.

  De machines maken het werk makkelijk, maar soms ook moeilijk. Reserveonderdelen zijn moeilijk te krijgen, omdat er nog geen goede mechanisatiebedrijven in de buurt zijn. Om toch verder te kunnen is de dichtstbijzijnde eigenaar van een lasapparaat en slijptol vaak de enige redding.

 • 
De lokale markt in de dichtstbijzijnde stad Sumbawanga, 35 km ten zuiden van Kilangala. Hier verkopen veel kleine boeren hun groente, fruit, noten, vis en vlees.

  De lokale markt in de dichtstbijzijnde stad Sumbawanga, 35 km ten zuiden van Kilangala. Hier verkopen veel kleine boeren hun groente, fruit, noten, vis en vlees.

 • 
Alle landbouwbenodigdheden, als kunstmest, zaaizaad en chemicaliën, komen uit Sumbawanga. Hier het laden van kunstmest, de vrachtwagen is eigendom van de missie. Vanwege veel achterstallig onderhoud door geldgebrek, duurde de terugreis bijna drie uur.

  Alle landbouwbenodigdheden, als kunstmest, zaaizaad en chemicaliën, komen uit Sumbawanga. Hier het laden van kunstmest, de vrachtwagen is eigendom van de missie. Vanwege veel achterstallig onderhoud door geldgebrek, duurde de terugreis bijna drie uur.

 • De helft van alle groentezaden komt uit Nederland. Hier aubergines van Bakker Brothers uit Noord Scharwoude. Een ander bedrijf is Pop Vriend uit Andijk, dat al sinds 1958 actief is Tanzania.

  De helft van alle groentezaden komt uit Nederland. Hier aubergines van Bakker Brothers uit Noord Scharwoude. Een ander bedrijf is Pop Vriend uit Andijk, dat al sinds 1958 actief is Tanzania.

 • 
Niet alles word lokaal verkocht, bijna alle mais wordt aan handelaren verkocht. Hier komt een handelaar mais ophalen bij een boer uit het dorp. De zakken wegen 100 kg en de 14 zakken werden door slechts één drager opgeladen.

  Niet alles word lokaal verkocht, bijna alle mais wordt aan handelaren verkocht. Hier komt een handelaar mais ophalen bij een boer uit het dorp. De zakken wegen 100 kg en de 14 zakken werden door slechts één drager opgeladen.

 • 
Om de landbouw hogerop te krijgen is nog veel medewerking en kennis uit Nederland nodig. Stagiairs en anderszins geïnteresseerden zijn dan ook altijd welkom voor ondersteuning. Meer informatie is te vinden op www.solko.nl. Op deze site worden regelmatig nieuwe ontwikkelingen en het verloop van het groeiseizoen gepubliceerd.

  Om de landbouw hogerop te krijgen is nog veel medewerking en kennis uit Nederland nodig. Stagiairs en anderszins geïnteresseerden zijn dan ook altijd welkom voor ondersteuning. Meer informatie is te vinden op www.solko.nl. Op deze site worden regelmatig nieuwe ontwikkelingen en het verloop van het groeiseizoen gepubliceerd.

Marc Schilderink

Laatste reacties

 • Bison

  100 kg zakken!
  Dacht dat koelies uit de tijd was..heb me vergist zeker!

 • abtje

  Ze zijn te lui om twee of vier keer te lopen:-)
  Maar het is een heel mooi project. Zijn ook een van de weinige ontwikkelingshulp projecten die helpen/effect hebben. Gewone kleinschalige niet door bobo's geregelde hulp.

 • ed12345

  Dit zijn tenminste nog kerels 100kg zakken .De jeugd weet het niet meer maar in nederland was achter de dorsmachine de mudzak (70 kg)de gangbare maat

Of registreer je om te kunnen reageren.