Home

Foto & video 13816 x bekeken 21 reacties

Beslag NVWA op eigendommen mesthandelaar

Dinsdag 25 september 2012 heeft de Inlichtingen- en Opsporingdienst van NVWA om 09.00 uur een inval gedaan bij mesthandel Van den Broek aan de Lungendonk in Lierop. De eigenaar van het bedrijf en enkele familieleden worden verdacht van het witwassen van geld, valsheid in geschrifte en het leiden van een criminele organisatie. De fraude zou gepleegd zijn met de handel in mest. Een kleine 200 man zijn betrokken geweest bij de inval op vier locaties in Nederland, Zwitserland, Duitsland, Polen en België. Er is niemand aangehouden, maar wel zijn er administratie, computers en andere spullen als auto’s en motoren in beslag genomen.

Foto

 • Een medewerker van de Inlichtingen- en Opsporingsdienst NVWA loopt met een mestmonster van de stallen naar zijn auto. De mestmonsters worden nader onderzocht op samenstelling en fosfaatgehaltes. Foto’s: NVWA, tekst: Esther de Snoo

 • Medewerkers bekijken tijdens het onderzoek een mobiele mestscheider. Deze wagen is uiteindelijk in beslag genomen door justitie.

 • Op het hoofdkantoor van Van den Broek aan de Lungendonk in Lierop worden de digitale en papieren administratie gecontroleerd en meegenomen. Vijftig tot honderd dozen boekhouding zijn in beslag genomen voor nader onderzoek.

 • Ook de vrachtwagens worden onderworpen aan een inspectie. De digitale tachograaf in de wagens zijn uitgelezen door inspecteurs van Inspectie Leefomgeving en Transport. De Poolse chauffeurs zijn kort verhoord.

 • Bij de inval zijn behalve administratie, ook bezittingen in beslag genomen die een waarde vertegenwoordigen van €5.000 of meer.

 • De NVWA doet dit om eventuele ontneming van illegaal verdiende gelden te kunnen borgen.

 • Deze voertuigen trof NVWA aan op een van de locaties en zijn ook in beslag genomen. Tevens is er beslag gelegd op het onroerend goed van de verdachten.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  Is Boerderij de nieuwe 'Privè' geworden met deze foto`s ?????

 • varkenshouder1

  Is Boerderij de nieuwe 'Privè' geworden met deze foto`s ?????

 • martensDLD

  wat een overdreven gedoe,hoop voor van de Broek dat hij hier een oplossing voor heeft!
  200 man voor een mesthandelaar,dat heeft Holleeder nog niet op zn dak gehad geloof ik!

 • martensDLD

  voor 5000 euro neem ik de handel wel over die ze daar in beslag hebben genomen,zijn ze niet helemaal goed daar,snap ook niet dat de Boerderij fotos plaatst van deze actie!!
  Daar maak je Van de Broek mooi mee kapot,voordat er ook maar iets bewezen is hangt die nu al aan de schandpaal!

  Niet netjes redactie van de Boerderij

 • schoenmakers1

  als je iets met mest doet ben je in de ogen van de overheid al meteen verdacht, hoe kan het dat mest met gps en weet ik wat niet al voor toestanden vervoerd moet worden, ik denk dat zelfs radioactief spul minder controle heeft

 • ikkethuis

  ze vinden natuurlijk altijd iets, ...dat moet wel als je aan zo veel regels moet voldoen. maar het lijkt wel een moordzaak.
  famillie vd broek, veel sterkte gewenst.

 • minasblunders1

  Van den Broek is slim genoeg om er onderuit te draaien. Als zelfs een jochie van 15 (Niels Lentjes) de hoge ambtenaren op het ministerie al de baas is...Die maken zelfs met 200 man nog niets klaar!

 • joannes

  Natuurlijk vinden ze iets! Dat is heel eenvoudig met complexe regels die ook nog eens jong zijn en voor experimenteren met nieuwe technologie uitnodigen. Het typeert de overheid en hun directies hoe ze denken met de boeren om te moeten gaan. Zij willen de sector graag criminaliseren blijkt. Terwijl het niet meer of minder is dan een ¨ontvangst¨controle. Bij AH controleren ze ook de kwaliteit en transport temperatuur voordat er gelost wordt. Wanneer die niet voldoet wordt de handel terug gestuurd maar de chauffeur is geen crimineel. De regels zijn jong en daarmee worden ze persoonlijk verschillend geinterpreteerd. Persoonlijk heb ik in de jaren 60 asbest gezaagd met een handzaag en geen mens die daar toen een punt van maakte. Nu worden hele buurten ontruimd wanneer er een stofje gevonden wordt. Met mest is het niet anders. Vroeger was er een te kort. Nu is er overvloed. De directies van die NVWA moet de zaken wel in verhouding zien en een mesthandel niet vergelijken met een drugshandel waarvan iedereen al jaren weet dat drugshandel crimineel is. Criminaliseren van een bedrijf is niet de methode en ik verdenk de directies te veel met de uitvoering en te weinig met de moraal bezig te zijn.

 • jinkehes

  Deze meneer vervoert jaarlijks meer dan een miljard kilo mest, lees ik in NRC Handelsblad. In totaal produceren de Nederlandse boeren 71 miljard kilo mest. Ze hebben dus nog maar een topje van de mestberg te pakken. Ik hoop dat deze inval te zijner tijd duidelijk zal maken hoeveel boeren de hand lichten met de mestregels en welk deel van de sector hierbij betrokken is.

 • ronaldvernooy1

  @jinkehes we hebben het hier over mest!, niet over radioactief afval.

 • vannoord

  stront is business, volgens mij zit er een luchtje aan..

 • Weerkundige

  kan beter in druks handelen verdiend beter en de straffen zijn of boetes zijn lagger ??''

 • bankivahoen

  Cumela heeft tevreden gereageerd lees ik net elders op internet?

 • Koeienboer

  Boerderij: hiermee gaan jullie een stap te ver. Bezittingen van een ander worden ontvreemd en dat publiceren jullie? Ik vind het trouwens vreemd dat de NVWA fotograven en journalisten uitnodigd om bij zoiets aanwezig te zijn. Het lijkt wel of ze er trots op zijn dat ze dit soort werk doen. In WOII waren we helemaal niet trots op dit soort mensen....

  @#9 De boeren produceren 71 miljard kilo? Wat zullen de burgers dan wel niet produceren. AUB iets nauwkeuriger formuleren als je dit soort uitspraken doet. Wat er door de Nederlandse veestapel geproduceerd wordt, kan grotendeels in Nederland geplaatst worden. Dus van die 71 miljoen ton wordt slechts een gedeelte 'vervoerd'.

 • v.d.Velden

  ik lees net in agr dagblad dat cumela tevreden is met de aanhouding van van de Broek omdat hij onder de prijs werkte dus met andere woorden: wij leden van de cumela maken prijsafspraken om veel te kunnen verdienen. Kan de NMA nu niet beter bij de leden van de cumela invallen doen om die afspraken te onderzoeken

 • boerkebrabant

  ik ga de de gahaltes van mijn mest aanvechten. 1 kg p voor dikke varkensdrijfmest, dit lijkt wel crimineel gedrag, raar dat ik daar cumela niet over hoor!

 • sikke

  Zet hem op van den Broek, uit de kunst, mooi werk!!!!

 • Info35

  lees artikel van cumela maar eens van meneer hans van kerk.
  www.agriholland.nl/nieuws/artikel.htm id no 141831
  ja ik ben bij cumela uit het leden bestand gezet.
  vrgr anthony van den broek

 • joannes

  Wie weet zit de Rabo bank wel achter deze NVWA razzia om hun investeringen te beschermen? Die waren natuurlijk niet blij met al die dure projecten!

 • karstkooistra

  kut met peren

 • poldes

  doet van de broek nou in de broek?

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.