Home

Foto & video 1766 x bekeken

Prachtige Opa-praalwagen in Friese optocht

Een prachtige Opa-praalwagen was één van de blikvangers van de feestoptocht in het Friese dorp Hallum. Anja Anema stuurde enkele foto’s in.

Foto

 • De inwoners van het Friese dorp Hallum leefden maandenlang toe naar het jaarlijkse dorpsfeest, dat in het weekend van 8 en 9 juni werd georganiseerd. Er stond ook een optocht op het programma. Het thema hiervan was stripfiguren. De inwoners van het buitengebied van Hallum hoefden niet lang na te denken over de stripfiguur op hun praalwagen: Opa natuurlijk. Foto’s: Anja Anema, tekst: Bouke Poelsma

 • De voorbereidingen op de optocht begonnen al in maart. Op een vaste avond kwamen de buurtbewoners wekelijks bijeen om aan de praalwagen te werken. Ook enkele kinderen droegen hun steentje bij. Hier zijn zij in actie met papier-maché.

 • „De wagen stond in de schuur van buurman Tijseling. Deze gestopte melkveehouder wilde het gros van het timmerwerk wel doen”, vertelt Anja Anema.

 • De buurtbewoners zetten Opa al eerder in voor het dorpfeest. Vorig jaar was de straatversiering van het buitengebied gebaseerd op de avonturen van de stripheld van Boerderij. Niet zonder succes. De buurt won er de derde prijs mee!

 • De buurtbewoners besteedden veel tijd aan de strips op de zijkant van de praalwagen. Ze gebruikten bestaande plaatjes en bedachten zelf nieuwe teksten, die te maken hadden met actuele ontwikkelingen in Hallum.

 • Dit is de achterzijde van de praalwagen. Aan de beide zijkanten zijn de Opa-strips met originele teksten geplaatst. „De teksten zijn bedacht door buurvrouw Aedske, die als kleuterjuf erg creatief is”, vertelt Anema.

 • Alle buurtbewoners hielpen mee aan de realisatie van de Opa-praalwagen. „Het kostte de nodige tijd om Opa te maken. Hij is in elkaar gelast door een andere handige buurman. Het hoofd van Opa is goed gelukt, maar zijn armen en vingers waren aan de lange kant”, vertelt Anema met een glimlach.

 • Hendrik en Anja Anema hebben zelf een melkveebedrijf in Hallum. Anja’s vader is in het bezit van twee oude Massey Fergusons. Eén ervan werd gebruikt om de praalwagen door het dorp te rijden.

 • Hier is te zien hoe de Opa-praalwagen door het dorp rijdt. Er deden 14 wagens mee aan de optocht.

 • Opa is het stralende middelpunt van de praalwagen.

 • De praalwagen telt naast Opa liefst 17 boerderijdieren. „We hadden vijf kippen, drie lammetjes, drie varkens, vier koeien en een hond en een kat”, vertelt Anema. De kinderen van zes gezinnen uit het buitengebied figureerden op de praalwagen.

 • Vriendelijk zwaait Opa naar de aandachtig toekijkende dorpsbewoners. Naast de praalwagen lopen twee vrije-uitloopkippen.

 • De praalwagen trekt veel bekijks.

 • De bewerkte Opa-strips gaan over actuele thema’s in het Hallumer dorpsleven. „Er was een tijdlang sprake van dat het plaatselijke zwembad zou sluiten. Wij hadden bedacht dat het zwembad zich misschien moest richten op een nieuwe doelgroep: koeien. In één van onze strips zie je enkele koeien een bommetje maken in het Hallumer zwembad”, vertelt Anema.

 • De bestuurder van de Massey Ferguson heeft voor de gelegenheid bijpassende kledij aangetrokken.

 • Close-up van de kat en een lam op de praalwagen. Opa houdt een oogje in het zeil.

 • De optocht zit er op. De Opa-praalwagen maakte indruk op de jury en werd beloond met een derde prijs. Namens Boerderij van harte gefeliciteerd!

Of registreer je om te kunnen reageren.