Home

Foto & video laatste update:24 mei 2012

Vuurwerk en champagne voor de Agrarisch Ondernemer 2012

Vuurwerk knalde en champagne vloeide toen Henk Bleker afgelopen maandag in het Figi-theater in Zeist de naam bekendmaakte van de Agrarisch Ondernemer 2012. Jos Borst (46) bloembollenvermeerderaar uit Obdam (NH) kreeg de prestigieuze prijs en de bijbehorende cheque van €12.500. De overige vier genomineerden, familie en vrienden beklommen het podium om hem te feliciteren.

Foto

 • Astrid Joosten presenteerde zoals de voorgaande edities de prijsuitreiking. Voorafgaand aan de bekendmaking, werden de vijf genomineerden een voor een op het podium door haar geïnterviewd. Na potplantentelers van The Green Innovator uit Pijnacker en knolselderijteler Luc Berden uit Venlo, was Jos Borst aan de beurt om zijn nominatie toe te lichten op de bank bij Joosten. Zijn partner Sabine zit naast hem.
  Foto’s: William Hoogteyling. Tekst: Esther de Snoo

 • Jos Looije, tomatenteler uit Maasdijk en bekend van het merk Honingtomaat, gaf eveneens tekst en uitleg over zijn bedrijf op het podium. Zijn vrouw vergezelde hem op de bank bij Astrid Joosten. Voorafgaand aan het interview werd een filmpje van de ondernemer op zijn bedrijf getoond.

 • Als laatsten werden de varkenshouders Twan en Ludo Poels uit Mierlo geïnterviewd door Astrid Joosten. Zij las bij iedere genomineerde voor uit het juryrapport: “De gebroeders Poels zijn een schoolvoorbeeld van ondernemende varkenshouders.”

 • Nadat de genomineerden waren de voorgesteld, volgde de bekendmaking van de winnaar van de publiekprijs Agrarisch Ondernemer 2012. Jos Looije kreeg de prijs uitgereikt door de winnaar van vorig jaar: eveneens een tomatenteler. Jos van Mil, een van de telers van teeltbedrijf Greenco overhandigde de prijs aan Looije.

 • Looije kreeg een cheque van 2.500 euro. Hij wist 40 procent van de stemmen binnen te halen. In totaal kreeg hij bijna 7.000 stemmen.

 • De tomatenteler toonde zich trots: “Ik wil iedereen bedanken die op mij heeft gestemd. Voor mij is dit de hoofdprijs. De binding met je publiek is het belangrijkste wat een ondernemer kan hebben.”

 • Toen was het tijd voor de bekendmaking van de uitreiking van de hoofdprijs. Astrid Joosten roept Henk Bleker en Aalt Dijkhuizen (r) op het podium. Dijkhuizen is voorzitter van de jury. “Het was een close-finish. De kwaliteit van de genomineerde bedrijven was dit jaar uitzonderlijk hoog. Toch heeft de jury unaniem een winnaar gekozen”, licht Dijkhuizen voorafgaande aan de bekendmaking toe. De grote enveloppe met daarin de winnaar overhandigt hij aan Henk Bleker. Aan hem de eer de winnaar bekend te maken.

 • ....Jos Borst na de bekendmaking direct op het podium samen met zijn vrouw Sabine om de prijs en cheque in ontvangst te nemen.

 • Terwijl Astrid Joosten het speldje met de titel probeert vast te zetten op het colbert van Borst, stelt Henk Bleker Sabine nog enkele vragen.

 • Jos en Sabine tonen trots aan het publiek de prijs.

 • De aanwezigen tonen hun waardering voor de kersverse winnaar met een staande ovatie.

 • De ander vier genomineerden feliciteren Borst op het podium.

 • De meegereisde familie, vrienden en medewerkers feliciteren de winnaars.

 • Na afloop van het officiële gedeelte bleef het nog lang onrustig in het Figo-theater in Zeist. Er werd nog lang nagepraat en geborreld op de 17e editie van prijsuitreiking van de Agrarisch Ondernemer.

Of registreer je om te kunnen reageren.