Home

Foto & video 2533 x bekeken

Tulpenpluktuin goede aanvulling voor akkerbouwer

Sander en Jose Daniels hebben een pluktuin voor tulpen op ruim een halve hectare bij Marknesse. De tulpenpluktuin is een succesnummer. De variatie blijft verrassen.

Foto

 • Sander en Jose Daniels hebben een pluktuin voor tulpen op ruim een halve hectare bij Marknesse. Je kunt je afvragen hoe dat kan. Tulpen bloeien maar enkele weken in het voorjaar. Om in zo’n korte tijd de kost te verdienen kan toch niet? Foto’s: Sytze Bakker, tekst: Robert Prins

 • Goed gemutst vertelt Sander (58) dat deze pluktuin toch deel uitmaakt van het akkerbouw-, aardappelen-, granen- en tulpencontractteeltbedrijf. Ze verkopen rechtstreeks aan de consument. Afwisseling van aanbod en werkzaamheden blijkt voor het bedrijf prima te werken. Het bedrijf heeft 30 hectare grond, een deel daarvan wordt jaarlijks verhuurd.

 • De afwisseling is in de tulpenpluktuin direct te zien. Verschillende rassen en kleuren staan door elkaar heen. Voor een tulpenkweker zijn gemengde partijen een ‘doodzonde’ maar voor de consument werkt het uitstekend.

 • Sander wijst op de voordelen. Sommige tulpen staan volop te bloeien terwijl andere soorten nog in de knop zitten. Ook zijn er blauwe druifjes aanwezig van een eerdere teelt. Zo’n 300.000 bollen worden in het najaar in de grond gedrukt en zo’n 50.000 bloeiende tulpen worden het volgende voorjaar door de consument geplukt. Het verkochte deel moet de kost dus wel van de overgrote restpartij verdienen.

 • Voor vele bezoekers is het een kennismaking met de tulpenteelt. Daarom heeft Daniels verschillende borden in de pluktuin gezet met achtergrondinformatie. Over de teelt, het land en de verschillende tulpenrassen. Want de consument weet heel goed hoe lang een bosje tulpen op de vaas staat maar dat er grote verschillen zitten tussen het ‘vaasleven’ daar wordt nauwelijks bij stilgestaan.

 • Op het perceel met de tulpenpluk staat een uitkijktoren. Links staat de boerderij en de boerenshop. Op het nu nog zwarte land komt een maisdoolhof en aan de rechterzijde onder het plastic een (verhuurd) perceel met vroege bloemkool. Weer is de keuze voor variatie zichtbaar.

 • Bij mooi weer kunnen bezoekers een goed gevulde picknickmand kopen in de boerderijwinkel en de inhoud hiervan consumeren aan de tafel midden in de pluktuin. Een bijzondere belevenis om in zo’n grote bloemenzee lekkers naar binnen te werken.

 • De boerenshop is de vaste waarde in deze serieuze tweede tak van het bedrijf. Naast een aanzienlijk deel van het inkomen draagt het zeker ook bij in arbeidsvreugde. Als winkelier moet je de omgang met veel verschillende mensen waarderen. De familie Daniels doet dat.

 • In het voorjaar wordt de wagenschuur omgebouwd met marktkraampjes. Bezoekers die met een emmer binnenkomen, laten de vers geplukte tulpen daar inpakken. Maar tevens staat daar ook andere koopwaar uitgestald.

 • De verkoop van houten tulpen, vazen en andere snuisterijen levert ook nog een bijdrage. Want met slechts de pluktulpen is de basis te smal. Voor een goed lopende tweede tak moeten meer producten aangeboden en verkocht worden. De pluktuin met de boerenshop blijkt nu toch al ruim vijf jaar zeer succesvol. De inkomsten van de pluktuin, boerderijwinkel en andere directe verkoop kan tot 50% van het inkomen beslaan. Dat percentage is natuurlijk afhankelijk van de opbrengsten van de akkerbouwgewassen. Of de aardappelen nu 5 of 25 cent zijn, dat maakt een verschil.

 • Bij het ondernemen worden ook nieuwe ideeën bedacht. De winterpluktuin, waar mensen vanaf begin januari tot april in de kas tulpen konden plukken, bleek geen succes. De belangstelling viel tegen door te weinig beleving en behoefte van de consument. De daarvoor opgezette kas wordt nu gebruikt als expositie en creatieve ruimte voor cursisten. Daarbij is de kas een heerlijke plek om te zitten. Veel licht en warmte en een prachtig uitzicht over de pluktuin.

 • Voor de bezoekers, die individueel komen maar ook in groepen, is er naast de winkel ook een horecaruimte. Daniels hoopt dit voorjaar zo’n vierduizend bezoekers te mogen verwelkomen.

 • Aan een volgende publiekstrekker wordt al gewerkt. De tekening van het maisdoolhof is klaar. Als de maisplanten zo’n 12 cm hoog zijn komt de gazonmaaier in actie en na het plukseizoen en de tulpenoogst is half juli het maisdoolhof weer op hoogte.

 • Na het afscheid wordt er nog even over de tulppluktuin gekeken. Opnieuw komt er een verrassend aspect boven water. Het bewolkte en mild koude voorjaar heeft een voordeel. De pluktuin is nu circa vijf weekeinden open, waarschijnlijk tot begin mei. Terwijl vorig jaar door de warme aprilmaand na twee weken de bloei al over was. Dit jaar is er dus meer kans op verkoop en hoeven minder bollen gerooid te worden om volgend jaar opnieuw in de pluktuin te verschijnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.