Home

Foto & video 1216 x bekeken

Cultivator was de strenge vorst net voor

Hagenstein - De gebroeders Van der Lee waren de strenge vorst maandag net voor om met de cultivator nog fatsoenlijk het land te kunnen bewerken.

Hagenstein - De gebroeders Van der Lee waren de strenge vorst maandag net voor om met de cultivator nog fatsoenlijk het land te kunnen bewerken. “Dinsdag was de grond te hard, maar gelukkig was de klus binnen een dag geklaard”, zegt Rien van der Lee. Het land was erg nat door de regenachtige nazomer. Door de toplaag met de cultivator te doorbreken kan het water worden afgevoerd.


Foto William Hoogteyling

Vorst komt nog op tijd voor bemesting aardappelperceel

Westerlee – Akkerbouwer Wieger Bosker rijdt in het Groningse Westerlee kalium uit op zijn aardappelpercelen. De vorst komt deze winter nog op tijd. ”Normaal probeer ik dit altijd in de eerste weken van januari te doen, maar dit kan ook. Het zou alleen niet twee weken langer moeten duren.” In twee werkgangen brengt de Groningse akkerbouwer de kalium en magnesium op de aardappelpercelen. ”Dat is twee keer 20 hectare, daar zijn we wel een dag mee bezig.” Op het perceel heeft Bosker zetmeelaardappelen gepland.


Foto Koos van der Spek

Bemmel – Ook in de groenten- en fruitsector is de schaatskoorts uitgebroken. Paprikateler Van der Kleij-Tas uit Bemmel (Gelderland) heeft een deel van de parkeerplaats omgetoverd tot ijsbaan. Woensdagmiddag kon er voor het eerst geschaatst worden op de 180 vierkante meter grote schaatsbaan. ”Er is nu weinig vrachtverkeer op ons bedrijf. De eerste paprika’s worden eind maart pas geoogst. Een enkele vrachtauto die er komt kan nog net keren langs de ijsbaan”, aldus Marieke Tas. Het preparen van een ijsbaan kost wel een paar uurtjes werk per avond. Marieke en haar man Ad sproeien iedere avond water op de baan. Tot wel 6 laagjes per avond. ”Het kost wat moeite maar we hebben er ontzettend veel plezier van”. Op de foto staat Marieke met haar drie zoons.


Foto VidiPhoto

Doezum – Bedrijfsverzorger Sjoerd Kazimier van Abiant Bedum nummert pinken met een blauwe stift voordat ze door middel van vriesbranden een driecijferig koudmerk krijgen. Ongeveer 90 pinken van maatschap de Jong uit het Groningse Doezum krijgen een koudmerk van Kazimier. Per 1 juli 2011 zou het aanbrengen van nummers op een koe via deze wijze worden verboden. Omdat er nog geen goed alternatief is, is dit verbod uitgesteld. Voor hoe lang is nog niet bekend.


Foto Koos van der Spek

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.