Home

Foto & video

Appeltelers bezorgd over effect vorst

Marknesse – Appeltelers in de Noordoostpolder zijn bezorgd over het effect van de strenge vorst. Nu is nog lastig te bepalen of er vorstschade is. In Marknesse is een temperatuur van min 22,8 graden gemeten. Bepalend is of de bomen in winterrust zijn.

Fruitteler Cees Masteling uit Marknesse zag na de warme maanden december en januari een enkele knop in de boomgaard. ”Het is afwachten. Ik denk dat ik wat takken afsnij en binnen leg om te kijken of ze bruinverkleuren.”

In 2005 leidde de vorstschade in Flevoland tot een miljoenenuitkering van de overheid. Dat was eenmalig en op voorwaarde dat telers zich zouden verzekeren.

Masteling: ”We zijn verzekerd ja. De meeste collega’s hier zijn verzekerd voor vorstschade. Dat is dan nog een geluk.” Mogelijk wordt pas tijdens de bloei duidelijk of er schade is en hoe groot die daadwerkelijk is. Foto Vidiphoto

Schapen kunnen beter tegen de huidige kou dan tegen langdurige regen, stelt schapenhouder Peter van der Heijden in het Zuid-Limburgse Bemelen. Een deel van zijn Mergellanders lammert zelfs probleemloos buiten af bij min 15 graden. Hij scant zijn dieren. Eenlingen laat hij buiten ter wereld komen, tweelingen binnen. Direct contact met de moeder is belangrijk en dat lukt dan niet altijd. Foto Twan Wiermans

Steenderen – Enkele tientallen vakbondsleden hebben maandag bij Aviko in Steenderen actie gevoerd tegen de behandeling van Poolse vrachtwagenchauffeurs. Foto Vidiphoto

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.