Home

Foto & video 18 reacties

Vakantiesouvenir: boerderij in Nepal

Tegen betaling van €8.500 werd Marvin Bérénos eigenaar van een boerderij in Nepal. Behalve een buffel, wat geiten en een rijstveld heeft hij er ook een familie bij.

Foto

 • Dit is Marvin Bérénos (34). Na het afronden van zijn studie Industrial ecology gaf hij zijn huis in Leiden op en trok de wijde wereld in. Industrial ecology wil zeggen: het schoner maken van processen (industrie, energieopwekking et cetera). Doel is een schoner milieu en een industrie die schoner produceert en slimmer omgaat met afval en afvalstoffen. Oktober 2011 vertrok Bérénos voor een vakantie naar Nepal.
Foto’s: Marvin Bérénos, tekst: Vera Wijnveen

  Dit is Marvin Bérénos (34). Na het afronden van zijn studie Industrial ecology gaf hij zijn huis in Leiden op en trok de wijde wereld in. Industrial ecology wil zeggen: het schoner maken van processen (industrie, energieopwekking et cetera). Doel is een schoner milieu en een industrie die schoner produceert en slimmer omgaat met afval en afvalstoffen. Oktober 2011 vertrok Bérénos voor een vakantie naar Nepal. Foto’s: Marvin Bérénos, tekst: Vera Wijnveen

 • Nepal is vier keer zo groot als Nederland en telt ruim 28,5 miljoen inwoners. Het wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden. Het gros van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft een inkomen van ongeveer €260 per jaar (cijfers 2007). Het is er bergachtig; van de tien hoogste bergen wereldwijd, liggen er acht in Nepal. De meeste mensen wonen in de lager gelegen gebieden langs de grens met India en rond hoofdstad Kathmandu.

  Nepal is vier keer zo groot als Nederland en telt ruim 28,5 miljoen inwoners. Het wordt gerekend tot de ontwikkelingslanden. Het gros van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft een inkomen van ongeveer €260 per jaar (cijfers 2007). Het is er bergachtig; van de tien hoogste bergen wereldwijd, liggen er acht in Nepal. De meeste mensen wonen in de lager gelegen gebieden langs de grens met India en rond hoofdstad Kathmandu.

 • Door de grote hoogteverschillen kent Nepal veel uiteenlopende klimaten; van een subtropisch klimaat langs de grens met India tot een hooggebergteklimaat in de Himalaya. In het oosten van Nepal valt jaarlijks ongeveer 2.500 millimeter regen, in het midden rond Kathmandu 1.420 millimeter en in het Westen 1.000 millimeter.

  Door de grote hoogteverschillen kent Nepal veel uiteenlopende klimaten; van een subtropisch klimaat langs de grens met India tot een hooggebergteklimaat in de Himalaya. In het oosten van Nepal valt jaarlijks ongeveer 2.500 millimeter regen, in het midden rond Kathmandu 1.420 millimeter en in het Westen 1.000 millimeter.

 • Het land drijft voornamelijk op de landbouw, 80 procent van de bevolking is werkzaam in die sector. De industrie verwerkt vooral landbouwproducten als jute, suikerriet, tabak en graan. Ook belangrijk is de productie van textiel en tapijt. Op de foto: mensen aan het werk op de rijstterrassen.

  Het land drijft voornamelijk op de landbouw, 80 procent van de bevolking is werkzaam in die sector. De industrie verwerkt vooral landbouwproducten als jute, suikerriet, tabak en graan. Ook belangrijk is de productie van textiel en tapijt. Op de foto: mensen aan het werk op de rijstterrassen.

 • Een andere belangrijke inkomstenbron is het toerisme. Marvin Bérénos trok twee maanden met Sanu (rechts), een porter (drager) die dit werk al vijftien jaar doet, door Nepal. Aan het eind van de vakantie werd Bérénos uitgenodigd mee te gaan naar Sanu’s dorp. Die logeerpartij liep een beetje uit. Uiteindelijk verbleef Bérénos er vier maanden, dus tot eind maart dit jaar.

  Een andere belangrijke inkomstenbron is het toerisme. Marvin Bérénos trok twee maanden met Sanu (rechts), een porter (drager) die dit werk al vijftien jaar doet, door Nepal. Aan het eind van de vakantie werd Bérénos uitgenodigd mee te gaan naar Sanu’s dorp. Die logeerpartij liep een beetje uit. Uiteindelijk verbleef Bérénos er vier maanden, dus tot eind maart dit jaar.

 • Het dorpje heet Galane (gemeente Burathum) en is op de kaart niet te vinden. Het ligt in het Dhading-district tussen Pokhara en Kathmandu op een dag reizen van de hoofdstad. Er wonen ongeveer 100 gezinnen, in totaal zo’n 500 mensen.

  Het dorpje heet Galane (gemeente Burathum) en is op de kaart niet te vinden. Het ligt in het Dhading-district tussen Pokhara en Kathmandu op een dag reizen van de hoofdstad. Er wonen ongeveer 100 gezinnen, in totaal zo’n 500 mensen.

 • Bérénos met voor hem Sanu, diens vrouw Kolpana en hun drie kinderen (v.l.n.r.) Rosan, Regina en Rashmi. Oma, die ook bij het gezin woont, staat niet op deze foto. Wat Engels betreft zit het gezin op het beginnersniveau. Bérénos heeft tijdens zijn verblijf wat woorden Nepalees geleerd.

  Bérénos met voor hem Sanu, diens vrouw Kolpana en hun drie kinderen (v.l.n.r.) Rosan, Regina en Rashmi. Oma, die ook bij het gezin woont, staat niet op deze foto. Wat Engels betreft zit het gezin op het beginnersniveau. Bérénos heeft tijdens zijn verblijf wat woorden Nepalees geleerd.

 • Nepalezen zijn erg gastvrij. Ook al is er maar één bed, dan is dat voor de gast. Dit betekende dat de hele familie op de grond sliep; oma en haar kleinzoon op de veranda, de rest van het gezin in dezelfde ruimte als de geit. Toen Bérénos hier achter kwam, schrok hij erg. Dat wilde hij niet op zijn geweten hebben. De familie vertelde hem graag een groter huis te willen hebben, maar niet over genoeg financiële middelen beschikt. Zo ging het balletje rollen…

  Nepalezen zijn erg gastvrij. Ook al is er maar één bed, dan is dat voor de gast. Dit betekende dat de hele familie op de grond sliep; oma en haar kleinzoon op de veranda, de rest van het gezin in dezelfde ruimte als de geit. Toen Bérénos hier achter kwam, schrok hij erg. Dat wilde hij niet op zijn geweten hebben. De familie vertelde hem graag een groter huis te willen hebben, maar niet over genoeg financiële middelen beschikt. Zo ging het balletje rollen…

 • Bérénos kocht voor €8.500 een boerderij. Als buitenlander kun je in Nepal geen onroerend goed kopen, dus op papier is de familie van Sanu eigenaar. De prijs is inclusief een buffel ter waarde van €500 en een rijstveld dat jaarlijks 600 kilo oplevert. De familie verhuisde naar de boerderij, voor het arme gezin een enorme sprong voorwaarts.

  Bérénos kocht voor €8.500 een boerderij. Als buitenlander kun je in Nepal geen onroerend goed kopen, dus op papier is de familie van Sanu eigenaar. De prijs is inclusief een buffel ter waarde van €500 en een rijstveld dat jaarlijks 600 kilo oplevert. De familie verhuisde naar de boerderij, voor het arme gezin een enorme sprong voorwaarts.

 • Dat Bérénos de boerderij kocht, was voor meerdere partijen gunstig. In de kleine gemeenschap Galane ontstonden geen scheve gezichten. De oude eigenaren van de boerderij hadden nu genoeg geld om naar Kathmandu te verhuizen, waar ze al grond hadden. Ze hebben er een huis gebouwd en hun kinderen kunnen studeren.

  Dat Bérénos de boerderij kocht, was voor meerdere partijen gunstig. In de kleine gemeenschap Galane ontstonden geen scheve gezichten. De oude eigenaren van de boerderij hadden nu genoeg geld om naar Kathmandu te verhuizen, waar ze al grond hadden. Ze hebben er een huis gebouwd en hun kinderen kunnen studeren.

 • Het huisje dat de familie van Sanu achterliet, werd meteen in gebruik genomen door de christelijke gemeenschap die geen onderkomen had. Zo heeft iedereen er baat bij. Nepal kent een kastensysteem, waarin het mogelijk is een hogere kaste te bereiken. Doordat de familie van Bérénos nu eigenaar is van een boerderij, zijn ze niet in een hogere kaste gekomen. Ze genieten wel meer aanzien.

  Het huisje dat de familie van Sanu achterliet, werd meteen in gebruik genomen door de christelijke gemeenschap die geen onderkomen had. Zo heeft iedereen er baat bij. Nepal kent een kastensysteem, waarin het mogelijk is een hogere kaste te bereiken. Doordat de familie van Bérénos nu eigenaar is van een boerderij, zijn ze niet in een hogere kaste gekomen. Ze genieten wel meer aanzien.

 • Er is nog een andere manier om in het bezit te komen van een boerderij in Nepal, namelijk een Nepalese vrouw trouwen. Bérénos heeft meerdere huwelijksaanzoeken gehad, maar heeft voor de eer bedankt.

  Er is nog een andere manier om in het bezit te komen van een boerderij in Nepal, namelijk een Nepalese vrouw trouwen. Bérénos heeft meerdere huwelijksaanzoeken gehad, maar heeft voor de eer bedankt.

 • Dit is geen aanzoek, maar een ritueel tijdens het broer- en zusfestival. Kolpana, de vrouw des huizes, en Bérénos zijn broer en zus geworden. Dit houdt onder andere in dat zij zijn kleding wast en hij haar bijvoorbeeld het nodige voor de keuken geeft.

  Dit is geen aanzoek, maar een ritueel tijdens het broer- en zusfestival. Kolpana, de vrouw des huizes, en Bérénos zijn broer en zus geworden. Dit houdt onder andere in dat zij zijn kleding wast en hij haar bijvoorbeeld het nodige voor de keuken geeft.

 • Versieringen zijn belangrijk. De bloemenkrans heet ‘mala’ en is een teken van dankbaarheid. De rode stip is een ‘tika’, een rood poeder, soms gemengd met rijst, die je krijgt als een gelukwens voor die dag. Bérénos: “Van een stuk of tien leraren kreeg ik een tika. Normaal gesproken krijg je er één, vandaar dat mijn hele gezicht vol zit. Er zijn verschillende tika’s met diverse kleuren, maar alle betekenissen ken ik niet.”

  Versieringen zijn belangrijk. De bloemenkrans heet ‘mala’ en is een teken van dankbaarheid. De rode stip is een ‘tika’, een rood poeder, soms gemengd met rijst, die je krijgt als een gelukwens voor die dag. Bérénos: “Van een stuk of tien leraren kreeg ik een tika. Normaal gesproken krijg je er één, vandaar dat mijn hele gezicht vol zit. Er zijn verschillende tika’s met diverse kleuren, maar alle betekenissen ken ik niet.”

 • Bérénos wordt door zijn schenking aan de familie niet als een God gezien, maar wel bijna. De boerderij wordt als goddelijk geschenk beschouwd.

  Bérénos wordt door zijn schenking aan de familie niet als een God gezien, maar wel bijna. De boerderij wordt als goddelijk geschenk beschouwd.

 • Galane heeft een schooltje waar alle kinderen uit het dorp tot hun twaalfde naar toe gaan. De kinderen gaan vijf dagen per week naar school (van 9.00 tot 15.00 uur) en krijgen van jongsaf ook Engelse les. Vervolgonderwijs wordt in een dorp in de buurt gegeven. Ouders die het zich kunnen veroorloven, kunnen hun kind in Dhading Besi laten studeren (halve dagreis) of in Kathmandu (dagreis).

  Galane heeft een schooltje waar alle kinderen uit het dorp tot hun twaalfde naar toe gaan. De kinderen gaan vijf dagen per week naar school (van 9.00 tot 15.00 uur) en krijgen van jongsaf ook Engelse les. Vervolgonderwijs wordt in een dorp in de buurt gegeven. Ouders die het zich kunnen veroorloven, kunnen hun kind in Dhading Besi laten studeren (halve dagreis) of in Kathmandu (dagreis).

 • Nieuwe leerkrachten komen uit het dorp zelf, de huidige leerkrachten leiden hen op. Alleen de meest pientere leerlingen komen hiervoor in aanmerking.

  Nieuwe leerkrachten komen uit het dorp zelf, de huidige leerkrachten leiden hen op. Alleen de meest pientere leerlingen komen hiervoor in aanmerking.

 • Natuurlijk gaat Bérénos voor de klas staan om de kinderen te vertellen over het verre Holland.

  Natuurlijk gaat Bérénos voor de klas staan om de kinderen te vertellen over het verre Holland.

 • Galane heeft stromend water en elektriciteit, opgewekt door waterkracht. Dat gaat met een dammetje en een sluis, het vallende water drijft een dynamo aan. Door dit micro hydro-project heeft het hele dorp vanaf zonsondergang tot ’s avonds tien uur stroom. Overdag moet de motor rusten. Zes spaarlampen per gezin laten draaien is het maximaal haalbare. Koelkasten of wasmachines zijn niet mogelijk.

  Galane heeft stromend water en elektriciteit, opgewekt door waterkracht. Dat gaat met een dammetje en een sluis, het vallende water drijft een dynamo aan. Door dit micro hydro-project heeft het hele dorp vanaf zonsondergang tot ’s avonds tien uur stroom. Overdag moet de motor rusten. Zes spaarlampen per gezin laten draaien is het maximaal haalbare. Koelkasten of wasmachines zijn niet mogelijk.

 • De laptop van Bérénos kon zonder problemen geladen worden. Internet kennen deze mensen niet. Het is ontzettend leuk dat deze kinderen straks, als Bérénos weer teruggaat, deze reportage ongetwijfeld bekijken en zichzelf op de computer zien. Voor Europeanen de normaalste zaak van de wereld, voor hen een unieke gebeurtenis.

  De laptop van Bérénos kon zonder problemen geladen worden. Internet kennen deze mensen niet. Het is ontzettend leuk dat deze kinderen straks, als Bérénos weer teruggaat, deze reportage ongetwijfeld bekijken en zichzelf op de computer zien. Voor Europeanen de normaalste zaak van de wereld, voor hen een unieke gebeurtenis.

 • Er is geen stromend water in de huizen, wel op een centrale plek in het dorp. Tijdens de wasbeurt wordt de kleding ook vaak gewassen.

  Er is geen stromend water in de huizen, wel op een centrale plek in het dorp. Tijdens de wasbeurt wordt de kleding ook vaak gewassen.

 • Tijdens zijn terugreis naar Nederland fotografeerde Bérénos deze vrouwen die rijst aan het planten zijn. Dat was in maart. Tussen zaaien en oogsten zit ongeveer drie maanden.

  Tijdens zijn terugreis naar Nederland fotografeerde Bérénos deze vrouwen die rijst aan het planten zijn. Dat was in maart. Tussen zaaien en oogsten zit ongeveer drie maanden.

 • Afhankelijk van de hoeveelheid water en of irrigeren mogelijk is, kunnen er per jaar twee of drie oogsten plaatsvinden. In het dorp Galane zijn er twee oogsten per jaar. Tussendoor liggen terrassen braak, terwijl andere terrassen volop in groei zijn.

  Afhankelijk van de hoeveelheid water en of irrigeren mogelijk is, kunnen er per jaar twee of drie oogsten plaatsvinden. In het dorp Galane zijn er twee oogsten per jaar. Tussendoor liggen terrassen braak, terwijl andere terrassen volop in groei zijn.

 • Het zijn meestal de vrouwen die in de rijstbouw werken. Wanneer de man in India, Dubai of Irak op contractbasis zijn geld verdient, of zoals Sanu als drager voor toeristen werkt, komen het huishouden en de boerderij op de vrouw neer.

  Het zijn meestal de vrouwen die in de rijstbouw werken. Wanneer de man in India, Dubai of Irak op contractbasis zijn geld verdient, of zoals Sanu als drager voor toeristen werkt, komen het huishouden en de boerderij op de vrouw neer.

 • Het is zwaar werk, want ook het binnenhalen van de oogst is de taak van de vrouw. Hier wordt rijst vervoerd. Na het oogsten van de rijstkorrel wordt van het blad een hooiberg gemaakt. Dit is voer voor de buffel en de geiten.

  Het is zwaar werk, want ook het binnenhalen van de oogst is de taak van de vrouw. Hier wordt rijst vervoerd. Na het oogsten van de rijstkorrel wordt van het blad een hooiberg gemaakt. Dit is voer voor de buffel en de geiten.

 • Hier wordt mest vervoerd. Mest over het land verspreiden gaat met de hand.

  Hier wordt mest vervoerd. Mest over het land verspreiden gaat met de hand.

 • Een mand met kippen. Dat in Nepal zoveel op de rug vervoerd wordt, komt doordat er weinig wegen zijn. Grote delen van het land hebben alleen wandelpaden.

  Een mand met kippen. Dat in Nepal zoveel op de rug vervoerd wordt, komt doordat er weinig wegen zijn. Grote delen van het land hebben alleen wandelpaden.

 • De mais die wordt verbouwd gaat niet alleen naar de keuken. Het is ook krachtvoer voor de buffel. Op de foto wordt het land geploegd met een paar ossen.

  De mais die wordt verbouwd gaat niet alleen naar de keuken. Het is ook krachtvoer voor de buffel. Op de foto wordt het land geploegd met een paar ossen.

 • Het zijn meestal mannen die ploegen, van families die zich twee ossen met een ploeg kunnen veroorloven. Zij verhuren zich ook inclusief de ossen met ploeg aan anderen in het dorp. Bérénos mocht ook ploegen, een hele eer. Helaas is daar geen foto van.

  Het zijn meestal mannen die ploegen, van families die zich twee ossen met een ploeg kunnen veroorloven. Zij verhuren zich ook inclusief de ossen met ploeg aan anderen in het dorp. Bérénos mocht ook ploegen, een hele eer. Helaas is daar geen foto van.

 • Behalve mais en de resten van de rijstplant die in een soort hooiberg bewaard worden, krijgt de buffel de resten uit de keuken, gemengd in water. Bij de koop van de boerderij was één buffel bij de prijs inbegrepen.

  Behalve mais en de resten van de rijstplant die in een soort hooiberg bewaard worden, krijgt de buffel de resten uit de keuken, gemengd in water. Bij de koop van de boerderij was één buffel bij de prijs inbegrepen.

 • Het dier heeft ondertussen een kalf gekregen. De stier is van een dorpsbewoner en komt op afspraak langs.

  Het dier heeft ondertussen een kalf gekregen. De stier is van een dorpsbewoner en komt op afspraak langs.

 • De buffel wordt gehouden voor de melk. In het Hindoestaanse geloof zijn koeien en buffels heilig en worden alleen aan de goden geofferd.

  De buffel wordt gehouden voor de melk. In het Hindoestaanse geloof zijn koeien en buffels heilig en worden alleen aan de goden geofferd.

 • Het zijn de geiten die voor het vlees gehouden worden. Bérénos heeft niet kunnen achterhalen waarom de geiten niet gemolken worden.

  Het zijn de geiten die voor het vlees gehouden worden. Bérénos heeft niet kunnen achterhalen waarom de geiten niet gemolken worden.

 • Kinderen Regina en Rashmi leren al van jongsaf dat een geitje zodra het groot is, opgegeten wordt. Nu is het veel te leuk om het geitje even op schoot te nemen.

  Kinderen Regina en Rashmi leren al van jongsaf dat een geitje zodra het groot is, opgegeten wordt. Nu is het veel te leuk om het geitje even op schoot te nemen.

 • Wanneer een familie een geit laat slachten, maakt ze dit kenbaar in het dorp. Families die vlees nodig hebben en het geld ervoor hebben, gaan naar de betreffende plek. Het lijkt er dan net een echte vleesmarkt, zo druk.

  Wanneer een familie een geit laat slachten, maakt ze dit kenbaar in het dorp. Families die vlees nodig hebben en het geld ervoor hebben, gaan naar de betreffende plek. Het lijkt er dan net een echte vleesmarkt, zo druk.

 • De geit wordt nat gemaakt en er wordt wat rijst op het dier gestrooid. Zodra de geit het water afschudt, kan de slacht beginnen. De geit wordt aan haar hoorns vastgepakt en met haar nek op een stuk hout gelegd. Vervolgens wordt met een gigantisch mes de kop eraf gehakt.

  De geit wordt nat gemaakt en er wordt wat rijst op het dier gestrooid. Zodra de geit het water afschudt, kan de slacht beginnen. De geit wordt aan haar hoorns vastgepakt en met haar nek op een stuk hout gelegd. Vervolgens wordt met een gigantisch mes de kop eraf gehakt.

 • Bérénos: “Ik kreeg een keer de vraag of ik de kop eraf wilde hakken, maar dat heb ik niet gedaan. Ondanks dat ik altijd wel in ben voor nieuwe dingen, ging me dat een stapje te ver.”

  Bérénos: “Ik kreeg een keer de vraag of ik de kop eraf wilde hakken, maar dat heb ik niet gedaan. Ondanks dat ik altijd wel in ben voor nieuwe dingen, ging me dat een stapje te ver.”

 • Door een pan met kokend water over de onthoofde geit te gieten verliest het dier zijn haren.

  Door een pan met kokend water over de onthoofde geit te gieten verliest het dier zijn haren.

 • Ook wordt de kop van de geit nog ingewreven met een poeder, waardoor die bruin tot oranje kleurt.

  Ook wordt de kop van de geit nog ingewreven met een poeder, waardoor die bruin tot oranje kleurt.

 • Alles aan de geit wordt gebruikt. Bloed wordt opgevangen en gebakken tot iets dat Bérénos eruit vindt zien als een leverachtige substantie. Een meisje uit het dorp laat de inhoud van de hoorn zien, die ook gegeten wordt.

  Alles aan de geit wordt gebruikt. Bloed wordt opgevangen en gebakken tot iets dat Bérénos eruit vindt zien als een leverachtige substantie. Een meisje uit het dorp laat de inhoud van de hoorn zien, die ook gegeten wordt.

 • Oktober 2013 gaat Bérénos ‘zijn’ familie weer bezoeken. Dan weet hij of ze de verantwoordelijkheid voor zo’n relatief grote boerderij aankan. “Zij hebben immers nooit eerder rijst hoeven planten, op tijd bemesten en oogsten.” Op de foto staan ook de moeder en tante van de Nederlander, die hem vorig jaar bezocht hebben.

  Oktober 2013 gaat Bérénos ‘zijn’ familie weer bezoeken. Dan weet hij of ze de verantwoordelijkheid voor zo’n relatief grote boerderij aankan. “Zij hebben immers nooit eerder rijst hoeven planten, op tijd bemesten en oogsten.” Op de foto staan ook de moeder en tante van de Nederlander, die hem vorig jaar bezocht hebben.

 • “Deze (liefdadige) actie is voortgekomen uit toeval, eigen wil, wens, intuïtie, het lot en een gunstige samenloop van omstandigheden”, zegt Bérénos.

  “Deze (liefdadige) actie is voortgekomen uit toeval, eigen wil, wens, intuïtie, het lot en een gunstige samenloop van omstandigheden”, zegt Bérénos.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • info104

  Als we daar waren geboren vonden we het heel normaal hoe er een dier geslacht werd ,zo ging het vroeger bij de boer ook zo ,en zelfs nu met de rituele slacht is het niet veel anders.

 • w1888

  agressieve reacties blijkbaar aan het aantal verwijderde reacties. Terwijl het toch echt een goed doel is waar hij zich voor in zet.

 • Vera Wijnveen

  @w1888. Nee hoor, geen agressieve reacties. Vanmorgen was deze reportage zonder tekst geplaatst. Ik ging ervan uit dat het maandag zou worden, voordat de redactie dit zou herstellen, en plaatste de tekst in 11 reacties. Later op de morgen heeft de redactie de tekst onder de foto's gezet en de 11 reacties verwijderd om de ergernis van het scrollen te voorkomen.

 • josrodenburg

  al met al een leuke reportage met veel foto s
  hoop dat er nog meer komt.

 • Miriamnu

  Heel leuk en leerzaam. Dit is een mooi voorbeeld van andere normen en waarden dan we hier kennen. Misschien iets om over na te denken.
  Geld verdienen, hoge omzetten halen zijn zeker niet het belangrijkst in het leven.
  Dus verbieden die mega stallen. Nergens voor nodig.

 • Bison

  Ga hem maar gauw helpen Miriamnu,..kun je ook leren hoe een geit de strot af te snijden zonder te kotsen.

 • Mozes

  Miriamnu, het gros van de bevolking leeft onder de armoedegrens en heeft een jaarinkomen van 260 euro. 80% van de bevolking werkt in de landbouw.
  Heb jij wel in de gaten dat er een verband is tussen de armoede en het gegeven dat 80% van de bevolking in de landbouw werkt?

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.