Home

Foto & video 21 reacties

Boerenprotest in Brussel

Melkveehouders uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk trokken maandag 26 november met trekkers naar Brussel. Ze vinden dat meer rekening moet worden gehouden met de kostprijs van melk, omdat ze momenteel onder de kostprijs werken. Boerderij vroeg via Scoopshot lezers om foto's te maken van het protest in Brussel. Scoopshot is een online dienst, waarbij mensen die in het bezit zijn van een mobiele telefoon zich gratis kunnen aanmelden. Wanneer ze aangemeld zijn, kunnen ze een opdracht krijgen om een foto te maken. Wanneer Boerderij deze foto koopt, ontvangen de makers een vastgesteld geldbedrag. Ga naar http://boerderij.nl/Scoopshot/.

Foto

 • Vrachtwagenchauffeur Thijmen Houwers maakte deze foto vlak over de Nederlands-Belgische grens. Onder Belgische politiebegeleiding reden de demonstranten naar Brussel. Foto: Scoopshot / Thijmen Houwers

  Vrachtwagenchauffeur Thijmen Houwers maakte deze foto vlak over de Nederlands-Belgische grens. Onder Belgische politiebegeleiding reden de demonstranten naar Brussel. Foto: Scoopshot / Thijmen Houwers

 • Trekkers rijden door de Montgomery-tunnel van de Tervurenlaan in Brussel. Foto: Scoopshot / Senne van den Bulck

  Trekkers rijden door de Montgomery-tunnel van de Tervurenlaan in Brussel. Foto: Scoopshot / Senne van den Bulck

 • Iets verderop aan de Wetstraat (Rue de la Loi) wachten de protestanten om het Luxemburgplein op te kunnen rijden. Foto: Scoopshot / Marnix Robyns

  Iets verderop aan de Wetstraat (Rue de la Loi) wachten de protestanten om het Luxemburgplein op te kunnen rijden. Foto: Scoopshot / Marnix Robyns

 • Protest van melkveehouders en melkproducenten op het Luxemburgplein in Brussel.Op de foto de bekende Belgische demonstratiekoe. Foto: Scoopshot / Roger Alan Cohen.

  Protest van melkveehouders en melkproducenten op het Luxemburgplein in Brussel.Op de foto de bekende Belgische demonstratiekoe. Foto: Scoopshot / Roger Alan Cohen.

Alette Hofsteenge

Laatste reacties

 • marieke1

  Arme melkveehouders helemaal met de nieuwe Fendt naar Brussel, daar maak je indruk mee

 • Clintsen

  @marieke1 Helemaal mee eens! zo laat je zeker nie zien dat je het slecht hebt als je een zo'n trekker rijd die meer waard is dan de auto van bleker.

 • Clintsen

  correctie, Dhr Bleeker

 • Mels

  Dat was ook mijn eerste reactie,met de gummiknuppel terug de melkstal in daar is geld te verdienen,niet in Brussel.Jaren gemoppert op het quotum en nu gaat het er af en is het weer niet goed.De mestnormen worden het nieuwe quotum maar dat snappen er nog maar weinig.

 • agratax2

  Meis. Als de mest het nieuwe quotum wordt, hebben de meeste Europese melkveehouders geen krimp kunnen ze uitbreiden. Alleen de Nederlanders die denken dat melkveehouderij een industrie is, die je net zo goed op de Maasvlakte kunt bedrijven gaan nat. Zij moeten zich realiseren dat mest afleveren aan de akkerbouw zijn grenzen heeft en dat vergisten zonder prijs subsidie voor de Kilowatts geen toekomst heeft bij melk voor wereldmarkt prijs.

 • mtsharteveld1

  Fijn dat er boeren zijn die kunnen, wij zouden ook wel naar Brussel willen om te demonstreren, maar onze trekkertje redt het nog maar net op ons eigen mini stukje Nederland en ook de diesel voor die hele rit zouden wij niet kunnen betalen... Dus je kunt die boeren wel met een gummiknuppel de melkstal in jagen om daar geld te verdienen, maar daar zit hem nu net de kneep... Meer koeien melken kan niet want die heb je niet of je moet ze aankopen en dat is te duur en niet goed voor je gezondheidsstatus, je kunt ze meer gaan voeren is geen geld voor, koeien fokken die meer melk geven duurt jaren en als ze dan meer melk geven zijn ze weer eerder versleten en heb je meer jongvee nodig en dat kost... Dank je wel collega's die nog wel konden protesteren!

 • casecs

  ze moeten niet piepen die veehouders ze hebben altijd nog de hand boven het hoofd gehad ,de rest van de sector moest het ook zelf opknappen en het gaat nu iets minder goed met ze en ze staan met die dikke trekkers in brussel DIEP triest!!! werk aan je kostprijs en kom niet aan dat de prijs te laag is want die word nog veel lager na afschaffing van de quotum!

 • metal

  Wat zijn de boeren het weer met elkaar eens .
  Zitten te zeuren dat iemand met een fendt nietgoed bezig is wat een gezwets.
  € 50000 of meer voor grond betalen of een stal bouwen die half leeg staat dat zijn de echte ondernemers.
  Iedereen die achter Lto aanloopt dat zijn de echte sukkels .
  Veel koeien melken grote tuinbouwbedrijfen en geen zak verdienen.
  En de cooperatie's het geld op strijken.
  Er zijn dus nog veel domme boeren

 • W Geverink

  Ik denk dat de grote Fends en Deutzen een teken zijn dat melkveehouders door de quotering (die overproductie voorkwam) toch van een zekere stabiele welvaart konden genieten. Veel melkveehouders protesteren omdat ze door het wegvallen van het quotum net als de andere vrije sectoren uitgebuit kunnen worden door overproductie en melkprijzen die daardoor continu onder de kostprijs liggen. Ik geef ze groot gelijk.

 • Achterland

  He metal jij enorme hardschreeuwer.

  Hoe ga jij alle extra kosten opvangen de komende jaren: een duurdere loonwerkrekening, duurdere diesel, duurder krachtvoer etc. En ook nog een lagere melkprijs !!! ALs jij dit wil opvangen zul je toch wat meer koeien moeten gaan melken of niet dan ????

  En een Fendt rijden is inderdaad getuige van iets te ruim geld uitgeven aan nutteloze zaken. Een loonwerker krijgt zo'n trekker maar amper terug verdient laat staan een melkveehouder.

  En ik steek dat geld voor die nieuwe trekker liever in grond. Is over 10 jaar ook nog wat waard en die Fendt trekker niet.

 • Achterland

  W Geverink

  Je hebt met je reactie misschien een punt.

  Maar laten we eerlijk zijn het komt niet over als je gaat staken in Brussel met een trekker onder je kont van meer dan 100.000 euro.

 • W Geverink

  Je hebt gelijk Arjanenthea. Een 423 met een sirocco kap is wel geloofwaardiger.

 • el

  deze trekkers lijken niet op boeren trekkers, denk dat meeredeel geleend is van de loonwerker in de buurt en al lijkt die 423 beter , die vegen ze zo aan de kant als het erop aan komt.

 • agratax2

  Protesteren is goed met of zonder Fendt doet er niet toe. We moeten ons eerst afvragen of het wel nut heeft. Nu protesteren tegen het afschaffen van het quotum decennia geleden waren de boeren en hun voormannen tegen ieder vorm van quotum. Ze hadden liever een ongetemde productie met een prijs ver onder het vriespunt. Nu mogen ze straks weer eindeloos produceren tegen een prijs om over naar huis te schrijven al dan niet positief, maar eindelijk krijgen de boeren en hun voormannen van toen hun ZIN en weer is het niet goed. Zou melken dan helemaal niet zo'n goede business zijn? Levert het alleen schat rijke mensen op zo gauw ze hun bedrijf verkopen buiten de familie en nooit meer een koeienuier aanraken? Dan is er toch echt iets mis met de melkveehouderij economie. Over duurzame veehouderij wil ik al helemaal niet meer praten.

 • Mozes

  Voordat ze gaan protesteren moeten ze zich eerst eens afvragen of het melkquotum nog invloed heeft op de melkprijs.

 • aarthamstra1

  Mozes. Waarom be je zo tegen die acties. 70% van de boeren hebben de laatste 30 jaar het loodje gelegd. Uit weelde??? Geen opvolgers ,, dat geloof ik graag.

 • apliste

  Het is duidelijk uit een aantal reakties dat De Boerderij nooit de moeite genomen heeft een objektieve reportage te maken over de European Milk Board,de organisator van het protest,waar zij voor staan en voor vechten.
  In het kort,regulatie van de produktie,betere prijzen voor de melk met de mogelijkheid de subsidies te verminderen,betere en eerlijker vertegenwoordiging op alle niveaus,met als alomvattend doel een gezonde,evenwichtige landbouw in Europa.
  Boerderij,doe er iets aan en kom met een (objektieve)reportage;praat met Romuald Schaber en Sieta ,een vrouw met een geweldige inzet voor alle boeren.
  En al die trekkers (van de bank)zijn in feite maar een middel,het gaat uiteindelijk om de inhoud:waarom komen 2000 boeren uit 13 landen , o.a.uit Letland en Polen (100) naar Brussel.Zij willen niet de slaaf worden van de agro-industrie,maar echte zelstandige ¨ondernemers¨ zijn en blijven.

 • Gerd

  De acties zijn een gevoel, niemand kan permanent aan lage kostprijs
  Melk en zuivelproducten. Ik wil geld verdienen, maar ook in Duitsland en is de gemiddelde melkprijs voor 2012 slechts 30 cent exclusief BTW.
  Tractoren en schuren zijn de bank of verhuurd. Alles is duurder concentraten, diesel, kunstmest, enz. en we zullen deelnemen aan de wereldmarkt. Niet zo!

 • theorikyreintjes1

  Ik ben het met apliste eens, veel waardering voor de mensen die aan de actie mee gedaan hebben! Veel mensen moeten hun brood verdienen aan de melkveehouders. Die voelen de pijn ook als de melkveehouders veel te weinig voor de melk krijgen. Deelnemers bedankt!

 • boerbarg

  zit maar niet over die trekkers in, waarschijnlijk is meer dan de helft lease.
  goed dat er nog agrariers zijn die van zich laten horen.

  weet misschien al iemand waar we als eindgebruiker van diesel het prijs verschil (rood-wit) kunnen doorbereken?.

  ik denk dat nederland eerst de import van melk uit andere landen maar eens moet verbieden, daar hebben ze nog nooit van een emmesie arme vloer etc, gehoord

 • aarthamstra1

  Apliste, Kees Romijn dan niet op tv gezien ,Onze voorman van boerenbedrog LTO
  Vertelde het weer fijntjes dat al die domme protesterende boeren zo ook die twee zielenpoten op tv begrijp ik van onze Kees , geen verstand van boeren hebben. Als ondernemer de verkeerde dingen doen. Ze waren op de verkeerde plek om te protesteren aldus onze boerenbedrog voorman.
  Kees. Dirk Jan van NMV spurtende nog dat er veel boeren zijn die echt niet met deze melkprijs en hoge voerkosten hun hoofd boven water kunnen houden.
  Klink klare onzin volgens onze boerenbedrog voor man Romijn . Goede ondernemers,kunnen ook nu nog de kost goed verdienen. De Politiek weet het nu ook ,LTO praat ze wekelijks bij . Dan weet je ook zeker dat protesteren niet helpt

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.