Home

Foto & video 7019 x bekeken 3 reacties

Geld verdienen met schapen

In Groot-Brittannië zijn schapen belangrijker dan melkvee. Dat wordt duidelijk bij een bezoek aan de Hodder Valley show.

Foto

 • Bij een bezoek aan de Hodder Valley-show wordt duidelijk dat schapen belangrijker zijn dan melkvee in Groot-Brittannië. De prijzen voor de lammeren (gemiddeld 20 kilo) is de laatste jaren stijgende tot een niveau van circa €5,30 per kilo. Hiermee kan de schapenhouder goed uit de voeten. Foto’s en tekst: Robert Prins

 • In Nederland wordt bij de schapenhouderij al snel aan de Border Collie gedacht, die op commando enkele Blackface-schapen door hekken en in een hok kan drijven. Nog steeds wordt de hond gebruikt bij het schapen drijven

 • … Maar dan op een moderne manier. Met de quad bike en de drijfhond gaat de eigenaar naar de percelen. Schapenhouderij lijkt arbeidstechnisch eenvoudig, maar schapen hebben twee nadelen: ze vinden altijd een gat in de omheining en de poten hebben verzorging nodig.

 • Malcom Handley heeft zo’n 900 ooien en daarbij vleesvee, dat veelal op de mindere gronden in de heuvels loopt. Op een lokale show, zoals de Hodder Valley, is hij druk de jeugd te betrekken bij de schapenhouderij. Arbeid is in de landbouw een groeiend probleem.

 • De LLeyn (wordt uitgesproken als Gin) is een jong ras uit Noord-Wales; oorspronkelijk een melkras, maar voert ook Texelbloed. Het onopvallende schaap is populair als moederras en wordt gekruist met diverse andere rassen om een slachtlam te fokken. De slachtprijs voor een ooi is ruim €2 per kilo.

 • Als kruising wordt de Blueface Leicester gebruikt, omdat die meer formaat en gewicht inbrengt. De typische kop is eenvoudig te herkennen. Daarna wordt de Beltex als eindram bij de ooien gedaan. Beltex is een grotere en ruim gebouwde Texelaar met goede vleeseigenschappen.

 • Peter Rogerson is jury bij ‘young handlers’. Naast het exterieur van de schapen wordt ook de presentatie beoordeeld. Een vak moet je leren en daarmee zijn ze bezig op de lokale show.

 • De tanden van de schapen zijn belangrijk. Op oudere leeftijd willen schapen nogal eens wat tanden verliezen en als gevolg daarvan is de groei ook minder. Een gezond gebit is een voorwaarde en zeker voor de matige velden waar de schapen op lopen.

 • Schapen scheren is ook een jaarlijks terugkomende handeling. Hier een goed voorbeeld van een goed geschoren dier dat op correcte wijze wordt gepresenteerd.

 • De scheermachine heeft geen motoraandrijving direct bij de messen. Via een kabel wordt de machine aangedreven. Het ondermest is licht gekromd.

 • Tijdens de werkzaamheden hebben de scheerders sloffen aan.

 • Een professionele scheerder kan zo’n 200 dieren per dag doen. De scheertechniek is ontwikkeld in Australië. Een schaap wordt zittend en liggend geschoren.

 • Een goede controle van het schaap is een vereiste. De linkerarm en -hand maar ook de benen zorgen hiervoor.

 • Elke streek van het scheerapparaat geteld. Het schaap en de scheerder maken samen langzaam een rondgaande dans.

 • De linkerhand houdt het vel strak terwijl de wol van het schaap afvalt. Bij deze demonstratie werden schapen gebruikt die dit jaar al eerder waren geschoren, wat het niet makkelijker maakte voor de scheerder.

 • Opvallend rustig waren de schapen tijdens het scheren, wat het tempo positief beïnvloedt. Het scheren kost circa 1,5 pond per dier voor grotere koppels. De wolprijs is zo’n 1,5 pond per kilo, mede afhankelijk van de kwaliteit van de wol.

 • Tijdens de demonstratie duurde een scheerbeurt iets langer dan drie minuten, maar het tempo lag al hoog. Geen tijd voor de toeschouwer om even rustig te kijken, want het schaap was zó weg. Tijd is geld en de eigenaar en de scheerder willen wat verdienen.

Laatste reacties

 • jwvr

  mooi zo eindelijk eens een leuke schapen impressie

 • gert jan

  ja en nu ook nog een in nederland

 • Timpie

  inderdaad schapen horen toch bij de boerderij ;)

Of registreer je om te kunnen reageren.