Home

Foto & video 7 reacties

Zelf een kipper bouwen

In de wintermaanden hebben Jan en Huib Zonderland volledig zelf een kiepwagen gebouwd. Bekijk hier hoe ze dat hebben gedaan.

Foto

 • Omdat Jan en Huib Zonderland dit jaar zelf de bietenoogst weer ter hand nemen, was er een kipper nodig. Naast een kipper die ze kunnen huren van een collega bouwde ze er ook zelf een. Er zijn wel kippers te koop in Canada maar die voldoen niet aan Zonderlands eisen. Een kipper importeren zou gewoonweg te duur zijn. Door er zelf een te bouwen, worden de rustige winteruren bovendien rendabel gemaakt. Uitgangspunt was het frame van een platte wagen die op het bedrijf niet meer werd gebruikt.

  Tekst & foto's: Jan Zonderland

 • De wagen is van de laadvloer ontdaan en het frame is aan de achterkant wat ingekort om een betere gewichtsverdeling te krijgen.

 • Het frame is her en der verstevigd en aan de achterkant is in het midden een anti-torsiebuis aangebracht. Deze dikke buis moet voorkomen dat het frame gaat torderen wanneer de bak gekiept wordt.

 • Hier wordt het frame van de bak gemaakt. Zonderland werkt vrijwel zonder tekeningen en bedenkt de constructies gedurende het hele bouwproces.

 • Een detail van wat later het bevestigingspunt van de telescoopcilinder moet worden. Dit was een beetje een gok omdat de cilinder uit Nederland geïmporteerd moest worden omdat dergelijke telescoopcilinders in Canada niet te koop zijn. De viertraps cilinder heeft voldoende capaciteit voor een 10 tons kieper.

 • Detail van de scharnierpunten van de bak.

 • Er is een demontabele trekhaak aangebracht zodat die verwijderd kan worden als er bijvoorbeeld uien in een stortbak gelost worden.

 • De steunpoot heeft een enkelwerkende hydrauliekcilinder die nog ergens lag, vandaar de veer om deze omhoog te trekken. Deze steunpoot en de cilinder blijken wat aan de lichte kant. Ze zullen nog verzwaard worden.

 • Hier is een begin gemaakt met de opbouw van de zijwanden van de bak. Het plaatwerk is door een plaatselijk bedrijf op maat geknipt en gezet. Er is 4 mm dik plaatwerk gebruikt. Hier zijn de rongen aangebracht. Deze zijn ook gezet van 4 mm plaatstaal.

 • Het frame van de achterklep wordt gepast.

 • De armen voor het heffen van de achterklep.

 • Ook een graanschuif mag niet ontbreken. Zo kan de wagen ook gebruikt worden voor kunstmest of om mais of sojabonen mee naar de silo te brengen.

 • Hier is Huib bezig met het aflassen. Voordat aan het project werd begonnen, is er een nieuwe, zwaardere, Esab lasmachine gekocht. Op deze manier is het laswerk zeker voldoende sterk.

 • Het laswerk is klaar, tijd om te testen.

 • Omdat de kiepcilinder er nog niet was, moesten we de bak met de heftruck ophijsen om te zien hoe de achterklep opent. De bewegingsmechaniek van de achterklep was een moeilijk punt. Foto's van bestaande kiepwagens boden uitkomst. Het bleek dat de klep echter niet ver genoeg omhoog ging om bijvoorbeeld bieten hoog genoeg te storten. Na de bevestiging van de trekstangen 7 cm naar voren verplaatst te hebben en de trekstangen 5 cm ingekort te hebben,werkt het perfect zoals te zien is op een latere foto.

 • De hele wagen wilden we gezandstraald hebben voordat de verf erop komt. Hiervoor is een bedrijf ingeschakeld wat met een mobiele unit het werk thuis komt uitvoeren. Deze unit bestaat onder ander uit een 535 pk Caterpillar motor met compressor.

 • Hier het zandstralen in beeld. Men straalt met gewoon fijn zand met een druk van 15 bar. In een uurtje was alles klaar.

 • En zo zie het eruit na het verf spuiten.

 • De kieper in vol ornaat. Hier is te zien dat de achterklep nu wel mooi ver omhoog gaat.

 • We hebben veel aandacht besteed aan details. Zo is er een groot doorkijkrooster in het voorschot met dunne spijlen zodat er heel goed zicht is in de bak vanaf de trekker.

 • Voor de achterlampen hebben we gekozen voor inbouwledlampen. Dat geeft een moderne look en deze lampen zijn veel feller en veel bedrijfszekerder. Het zijn gecombineerde achter/rem/richtingaanwijzerlampen. De richtingaanwijzerlampen zijn hier in Canada veelal ook rood in plaats van oranje.

 • Breedtelampjes zijn hier altijd oranje.

 • De bedrading is professioneel aangelegd met waterdichte dozen. Geen geknoei met kabelbindertjes en isolatietape.

 • De banden zijn, voor Nederlandse begrippen, vrij klein: 12,5 x 16. Dit komt doordat we beperkt zijn door het bestaande tandemstel waardoor geen grotere wielen gemonteerd konden worden. Ook zijn ze vrij smal omdat de breedte van het bestaande frame beperkingen gaf om toch op spoor 1.500 mm uit te komen. Verder wilden we ook geen al te brede banden om toch nog netjes te kunnen doorsteken tijdens het bietenrooien.

 • Voor deze banden waren geen zesgaats velgen beschikbaar, passend aan de bestaande zesgaats assen, zodat we blinde velgen hebben gekocht en daar zelf platen voor hebben gesneden en in de velgen gelast.

 • Een afgeknotte driehoek is ook hier verplicht.

 • Een bedrijfslogo sticker maakt het helemaal ‘af’.

 • Al met al een mooi resultaat. De totale kosten (excl. arbeid) schat Zonderland op zo'n 6.000 dollar (circa 4.200 euro).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Egbert Jonkheer

  Leuk om de foto's te zien. Hopelijk komt er ook zo'n verslagje van de bietenrooier.
  groeten, en leuk jullie ontmoet te hebben!
  Egbert

 • no-profile-image

  Piet

  Strak werk!!!

 • no-profile-image

  henk fledderus

  mooie wagen geworden mannen
  netjes werk.
  is dat een kwaal die alle geemigreerde nedelanders hebben?
  we zijn hier in de werkplaats ook steeds aan het veranderen of zelf bouwen.
  tikkie fris daar met die sneeuw zo te zien.

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Heren, bedankt voor de complimenten.
  @ Henk: zoals ik al aangaf bij de reportage zijn er soms van die dingen die je gewoon zelf moet maken. Maar je moet er tijd voor hebben, voldoende spullen in een goede werkplaats en bovenal je moet er aardigheid aan hebben. Of het iets typisch is voor Ned. emigranten weet ik niet maar het is wel zo dat wij Nederlanders vaak wel wat voor lopen op andere gebieden in de wereld wat betreft technologie en daar vloeit dan vaak uit voort dat we dingen gaan aanpassen naar onze hoge eisen/wensen of dingen zelf gaan maken die ter plaatse niet of nauwelijks te verkrijgen zijn. Maar het is zeker niet voor iedereen weggelegd vanwege de drie bovengenoemde redenen.

 • no-profile-image

  D.A. VAN WILLIGEN

  GOED VERHAAL
  BEN DEZE ZOMER VOOR DE 3e MAAL IN CANADA GEWEEST
  HEB DAAR IN CALGARY EEN OUDE SCHOOLVRIEND WONEN , DIE REEDS
  60 JAAR IN CANADA WOONT EN BOERENZOON IS(VANUIT DE BIESBOS -1950)
  WAREN NU IN DE GELEGENHEID OM EEN 3 -TAL BEDRIJVEN TE BEZOEKEN VAN OUD RANDSTARTERS EN OUD BEKENDEN VANONDERGETEKENDE
  OP IEDER BRIJF TREF JE EEN COMPLETE SMEDERIJ AAN

  DAT MOET OOK WEL, GEZIEN DE AFSTANDEN
  IK LOGEER IN CALGARY.ONG. DEGROTE VAN PROV.UTRECHT

  TOCH VRAAG IK MIJ AF OF HET HET DE MOEITER WA A RD IS

  HEB REEDS VELE DEALERS DAAR BEZOCHT
  ER IS ZAT TE KOOP
  DE CAN.DOLLAR STAAT LAAG EN VOOR HETZELFDE GELD KUN GEMAKKELIJK EEN KIPPER REVISEREN MET ALLES ERAAN EN OP BREDE EN SOMS 3 ASSEN MET DUBBELE WIELEN

  TOCH PROFICAT

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Beste D.A.,
  Alles is we in veel opzichten toch wel wat achter mogelijk, ook hier in Canada waar we in bepaalde opzichten toch wel wat achter lopen tov van de Nederlandse technologie. Echter, als je het verhaal goed gelezen hebt, moest onze kipper aan een paar specifieke eisen voldoen zoals spoorbreedte en bandbreedte ivm doorsteken met bieten rooien. Ook kunnen we geen mega grote bak gebruiken ivm beschikbaar vermogen wat ervoor moet, Renault 751 2wd. Verder koop je voor $ 6000 (Euro 4300) ook niet echt veel fatsoenlijks en komen daar de transportkosten nog bij. Al met al, voor ons genoeg redenen om er aankomende winter nog een te bouwen. Wat betreft het hebben van een goede werkplaats hier op elke farm: het is niet altijd de afstand die een rol speelt maar meer het feit dat de mechanisatiebedrijven hier niet erg alround zijn zoals we in Nederland gewend zijn. Je hoeft echt niet bij een J.D. dealer aan te kloppen voor een simpel lasklusje of een machine die een nieuw lager nodig heeft. Plus dat je hier momenteel ook $ 90 per uur betaald en ik heb nog nooit een monteur zien zweten hier. Maar misschien is het in Alberta anders, ben ik nog nooit geweest.

 • Mido

  Ik kwam net deze foto serie tegen en moet zeggen...mooi werk!
  Ik heb zelf een jaar of 12 terug ook een enkel-as karretje in elkaar gelast,
  en later een 2-asser agromet/landreus voorzien van een nieuwe laadbak met opzet voor de maisbouw waar ik hobbymatig met een paar vrienden in zit.
  Maar ik herken het verhaal zoals het scharnierpunt van de klep helemaal
  en heb het bij mijn kar ook later weer aan gepast en versterkt omdat met
  afrijden van de kuil het mais de boel omhoog drukte en krom boog!
  Ik hoop alleen dat de assen het houden,bij mij zijn er 3 asstompen afgebroken,bij vrachten van 7 a 8 ton mais!
  Dit waren ook 6 gaats assen,heb toen de derde brak de 4e ook maar gelijk vervangen,maar wel weer door 6-gaats maar door asstompen die bij ons in het dorp door Jako onder de kippers word gemonteerd.
  En dat blijkt tot nu toe goed te gaan,moet er wel eerlijk bij zeggen dat ik qua maat banden van 15.0/55-17 naar 15.0/70-18 ben gegaan wat natuurlijk een veel grotere reactie op de assen geeft vooral met draaien op
  asfalt e.d.
  Maar het geeft zeer veel voldoening moet ik zeggen,heb nu een volgend project klaar staan,een vaia volgens mij iets van 15 tons met geveerde en mee gestuurde achter-as,maar dat komt nog wel een keer,voor mijn huidige trekker een Same van goed 90 pk is dat toch een maatje te groot
  in de mais.
  Maar zoals ik al zei mooi gedaan,heeft veel weg van Beco misschien alleen al door de kleur...Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.