Home

Foto & video 1782 x bekeken

Proefrit met McCormick X60

De update van de CX na slechts twee jaar behelst niet alleen een nieuw grilletje en type-aanduiding. Op vele punten is de trekker aangepakt.

Foto

 • De update van de CX na slechts twee jaar behelst niet alleen een nieuw grilletje en type-aanduiding. Op vele punten is de trekker, die zijn roots nog heeft liggen in de Case IH-fabriek in het Engelse Doncaster, aangepakt. Eerst was de benaming 85- en 95-serie, vervolgens de 4200-serie en later CX.


  Tekst Frits huiden, Foto’s: Henk Riswick


 • Nu is de naam: X60. Boerderij reed met het eerste productiemodel dat van de band rolde, de X60.20. Dat is tevens de kleinste uit de serie van 67 kW (92 pk) tot 90 kW (122 pk).

 • De trekker wordt nu gebouwd in het Italiaanse Fabricco en deelde al het cabineframe en Stage III Perkins-motor met zusje Landini Powermondial. De 4,4 liter krachtbron heeft bij het sterkste paard van stal, de X60.50, commonrail-inspuiting. Ook is er dan 7,3 kW powerboost in de hoogste transmissiegroep en bij aftakaswerk.

 • Nu is ook de achterbrug gedeeld met Landini. De aansturing en software ervan is echter gedifferentieerd voor het McCormick-label.

 • Door de nieuwe achterbrug is er geen trekkrachtregeling over de topstang meer, maar eigentijds via de trekstangen. De elektronisch bediende hef tilt nu 550 kilo meer met 5.000 kilo.

 • Ook zijn er nu standaard drie aftakas-toerentallen (540/540 E en 1.000).


 • De software van de aftakas heeft handige details. Vuile handen om de stomp te draaien bij het aankoppelen van een machine zijn niet meer nodig: via de knoppen op het spatbord is de stomp met een vingertikje telkens een fractie te draaien.


 • Er is ook meer hydraulisch vermogen voor een kipcilinder of voerdoseerbak. De codering op de koppelingen met lekreservoir achterop is verduidelijkt met kleuren en nummers. O

 • Gebleven is de ruime cabine met vier stijlen, optioneel airco en wijd openslaande deuren. Het weidse zicht rondom is zeer goed. Toch had de motorkap iets smaller gemogen.

 • De zijconsole bleef grotendeels gelijk.

 • Het dakraam is handig bij voorladerwerk.

 • Links onder de cabine zit de vergrote dieseltank met 180 liter inhoud, in plaats van 155 liter.

 • Rechts achter de trap zit – lastig bereikbaar – de gereedschapskist.

 • Ook gebleven is het lastig geplaatste voetgas en de 40 km/uur-transmissie met drie powershifttrappen, vier versnellingen en drie groepen. Een 48 V/16A kruipbak en een mechanische transmissierem is optie.

 • Opschakelen gaat bij het juiste toerental gesmeerd door de fijne powershifttuimelaar en de elektrohydraulische koppelingsknop. Bij terugschakelen blijkt de koppeling via versnellingspoken en powershift nog altijd bokkig. Importeur Nagel maakt er werk van.
 • Handig detail is de draaiknop op het dashboard, om de agressiviteit van de omkeer-shuttle onder het stuur in te stellen. Onderhuids schuilt daarvoor een potmeter die de koppelingsplaten sneller of langzamer op elkaar laat drukken. • Ook de vrij scherp draaiende vooras is aangepakt. Behalve remmen over de vierwielaandrijving zijn er remschijven bijgezet om de transmissie te sparen.

 • De X60.20 is te krijgen vanaf €56.784 exclusief btw. De wielbasis is 2.450 millimeter en de maximale bandenmaat achter: 540/65R38.


Of registreer je om te kunnen reageren.