Home

Foto & video 1383 x bekeken 7 reacties

Dorsen in Duitsland

Boerderij maakte deze week een rondje door Duitsland. In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 augustus zijn nog veel akkerbouwers aan het dorsen.

Foto

 • Boerderij maakte deze week een rondje door Duitsland. In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 augustus zijn nog veel akkerbouwers aan het dorsen, vanwege de verwachte regenval de volgende dag.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Net over de grens in Sonsbeck dorst de loonwerker tarwe bij Heinz-Josef Hensen. Hensen verwacht dat het perceel van vijf hectare rond 3.00 uur klaar zal zijn. Hij zit als akkerbouwer vooral in de aardappelen en wil het relatief kleine areaal tarwe nu weg hebben.

 • De typisch Duitse schamelaanhanger staat op de perceelsgrens te wachten.

 • De Lexion met Geringhoff-maaibord lost de tarwe bij een zee aan licht.

 • Diverse combines zijn bij doorreis naar Oost-Duitsland nog actief op de percelen. Links en rechts wordt zelfs nog stro verladen.

 • Akkerbouwbedrijf Steiner in Konigslutter am Elm, in de omgeving van Wolfsburg, maakt op 3 augustus rond het middaguur een begin in een perceel triticale. De akkerbouwers hebben een eigen MF-combine.

 • De eerste tank triticale wordt gelost.

 • Een medewerker controleert wat het vochtgehalte doet, om te beslissen of verder gedorst kan worden.

 • 21 procent, daar word je niet vrolijk van. Eigenlijk tegen beter weten in gaat de combine een andere hoek van het perceel proberen. Steiner wil niet wachten nu het weer goed is. Zeker niet met de voorspelde regen, daarvoor ligt het voorgaande seizoen nog te vers in het geheugen. De laatste, in de aar ontkiemde tarwe werd toen op 13 september van de drijfnatte percelen gehaald. De slechte bodemstructuur is een erfenis die er voor zorgde dat de droogte dit voorjaar opnieuw keihard aankwam.

 • Met 120 hectare akkerbouw, waarvan 100 hectare graan, twijfelt Steiner hardop of zijn bedrijf wel levensvatbaar is. “Veel te klein”, zegt hij. Het bedrijf gaat door een lastige tijd, de kunstmestprijzen rijzen de pan uit en de opbrengsten vallen nu voor het tweede jaar tegen. Met 4 ton per hectare houdt het wel op. Normaal is op de matige zand-kiezelgrond 7 ton te halen.

 • Een paar dorpen verderop, in Rieseberg, crosst een nagelnieuwe Claas Lexion over de percelen. Ook hier heeft men last gehad van de droogte. De opbrengst ligt rond 4,5 tot 5 ton per hectare. Ongeveer 35 procent minder dan normaal.

 • De betreffende akkerbouwer heeft 220 hectare, alleen tarwe. 50 hectare staat nog op het veld. De akkerbouwer denkt dat de Nederlandse collega’s boffen dat ze gratis of zelfs tegen vergoeding mest op hun land kunnen krijgen. “Dat is hier wel anders, het meeste moet aangekocht worden. De stijgende prijzen voor kunstmest tikken dus hard aan.” In de regio zitten volgens de akkerbouwer nauwelijks veehouderijbedrijven. Mest is dus een schaars goed. "Misschien moeten we maar een pijpleiding aanleggen tussen Nederland en Duitsland", grapt hij.

 • De tarwe is van bakkwaliteit en gaat voor €180 per ton direct naar een handelaar. Een eveneens nieuwe Fendt 820 trekt de aanhangercombinatie weg.

 • In deze omgeving staat eigenlijk alleen maar tarwe. Iedereen is bezig met de oogst. Ook de buurman is aan het dorsen, met alweer een Lexion.

 • Deze machine staat op rupsen.

 • Er worden zeer brede kopakkers aangehouden en het stro wordt hier verhakseld. Ruimte in overvloed dus om snel en zonder steken te keren.

 • De capaciteitsmonsters vragen om een goede logistiek. Zoals ook op de andere foto's te zien is, worden er heel vaak Krone-schamelaanhangers ingezet. De fabrikant bouwt deze al lang niet meer. De meeste wagens zijn minimaal 15 tot 20 jaar oud, maar zien er vaak nog tiptop uit.

 • Een John Deere met Pronar-kipper. Dit soort kipper-aanhangercombinaties zijn in de minderheid.

 • Deze akkerbouwer heeft zojuist zijn combine ramdicht gereden in een van de weinige percelen koolzaad die nog geoogst moeten worden. De chauffeur verteld dat hij niet op zat te letten en een flinke hoeveelheid kamille maakt dat de combine nu verstopt zit.

 • Ook hier windmolens. En een rijdend lossende combine.

 • Deze New Holland-combine is aan het werk naast de A2-E30 ter hoogte van een truckstop bij Irxleben.

 • Vele transportcombinaties rijden de tarwe met 14.5 procent vocht direct in de eigen opslagen.

 • De machtige New Holland dorst jaarlijks alle 400 hectare tarwe van deze akkerbouwer. Over efficiënte inzet van materieel gesproken.

 • Een bijna – op de aanhangers na – Nederlandse polderfoto.

 • Toch nog een John Deere-combine op de plaat.

 • Bij de graanhandelaren is het topdrukte. Hier de wachtrij bij een overslagstation in Biere.

 • Woensdagavond komt in Duitsland de voorspelde regen aan. Deze Case IH maakt zijn laatste omgang. Twee herten kiezen het hazenpad. De combines kunnen voorlopig weer even de loods in.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ED Bakker

  De plaatjes zo te zien zijn net als hier de maaiborden ook zo rond de 10 meter geen uitzondering meer De Claas werd hier door Caterpillar verkocht maar nu door Agco nog steeds geel en alleen met een Cat motor leverbaar In onze streek zijn ze niet zo populair vanwege de zeer hoge prijs voor de onderdelen ,hier zijn John Deere en Case de meest gebruikte gevolgd door de amerikaanse New Holland wat dus ook een axiaal machine is de schudder machines zijn er wel maar relatief weinig

 • no-profile-image

  Bas

  Mooie laatste, waarbij twee herten het hazenpad kiezen...

 • no-profile-image

  Jantje

  Klagen dat de kunstmestprijzen ontzettend stijgen, maar ondertussen wel met een nieuwe Claas Lexion en Fendt820 rijden... Mooi toch, dat boeren overal hetzelfde zijn.

 • no-profile-image

  ed bakker

  Jantje O als er heel veel ha's gedorst moeten worden is het risico van machine pech te hoog om met oude machines te werken .Ik weet niet hoe het daar is maar de hele grote bedrijven hier kopen geen machines maar leasen leas term op wissellen voor een nieuwe met garantie en service van de dealer

 • no-profile-image

  woutjan

  ik kwam op woensdagnacht donderdag morgen nog in duitsland zag wel gecombinde percelen waar ze het er af hadden of gestopt waren veur de regen zat in ff in de omgeving van zugel /lingen of hoe schrijf je dat haha

 • no-profile-image

  corrie

  Wij waren op 2 aug. in Sportnitz en zagen 4 combine,s combinatie,s rijden op een veld een heel spektakel om een case - claas- mf-en john deere langs elkaar te zien.Wij waren wij vrienden op bezoek in oost Duitsland.

 • no-profile-image

  Patrick

  In de periode 1999-2002 zijn heel wat NH TF44 kisten richting Oost Duistland gegaan. Denken we maar aan de dealers in Klein Bunsow en Grimma Die foto in Irxleben heeft mij koude rillingen ,de A2 gefotografeerd net op de plaats waar mijn vrouw op 2 nov 1998 even goed dood kon zijn geweest bij een zwaar verkeersongeval (kop staart aanrijding)met een zandkipper.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.