Home

Foto & video 1 reactie

Nieuw concept maisstrokenfrees

Het zaaien van mais in grasland, op plaatselijk bewerkte stroken, is een principe waar melkveehouder Henk Pol al ongeveer 15 jaar mee pioniert. Nu heeft hij een nieuwe machine.

Foto

 • Het zaaien van mais in grasland, op plaatselijk bewerkte stroken, is een principe waar melkveehouder Henk Pol al ongeveer 15 jaar mee pioniert. Op een demonstratie bij mechanisatiebedrijf D. Kuipers in Witmarsum (Fr.) toonde Pol vorige week een nieuwe strokenbemester. Hier legt hij de werking van de bestaande machine nog eens uit.
  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • De machines konden rekenen op volop belangstelling van de bezoekers. Kuipers combineerde de demo met een hooibouwdemonstratie van Fella.

 • De tot op heden gebouwde machines combineerden de bemesting, freesbewerking en het zaaien van mais in één werkgang. Ondanks de (kosten-)voordelen van het combineren van werkgangen blijken er in de praktijk toch enkele struikelblokken. Zo heeft de vierrijer onvoldoende capaciteit om alle mais kort bij het ideale zaaimoment in de grond te krijgen. Bemesten en de freesbewerking zijn vaak al eerder in het seizoen mogelijk, terwijl het dan nog te vroeg is om te zaaien. Als het dan zover is dat er volop gezaaid kan worden, dan remt de mesttoediening en het frezen de zaaicapaciteit.


 • Van het alles-in-één-concept stapt Henk Pol met de nieuwe bemester af.

 • Bij de nieuw ontwikkelde bemester wordt het zaaien losgekoppeld van de strokenbemesting. Dit resulteert in meer flexibiliteit in het voorjaar en een hogere capaciteit. Door puur de stroken te bemesten en de grasmat intact te laten is er meer draagkracht tijdens de oogst. Toch ziet Pol zeker ook kansen voor de machine op zandgrond.

 • De bemester kan achter een standaard tank. Deze moet wel voorzien worden van een doorlopende aftakas voor aandrijving van de strokenfrees. Henk Pol en mechanisatiebedrijf D. Kuipers ontwierpen de aandrijflijn voor 230 pk. Dat vermogen is ook nodig om capaciteit te halen met de machine.

 • Het idee achter het systeem van Henk Pol is dat er eerst een snede wordt gemaaid, waarna de grasmat doodgespoten wordt. Nu is het natuurlijk veel te laat voor het zaaien van mais, de machine kwam puur ter demonstratie in actie.

 • Een smalle overtopfrees zit tussen twee brede glijsloffen en bewerkt de grond.

 • De mest komt via twee buisjes in de freesbak. Daar wordt de mest direct ingefreest.

 • Na het frezen van de stroken kan de loonwerker met een standaard zaaimachine de mais zaaien. Door het loskoppelen van de bewerkingen is de loonwerker flexibeler. Ook verwacht melkveehouder Henk Pol dat er nu minder problemen zijn met het ophopen van grond voor de zaaimachine, doordat deze gaat ‘drijven’ op de ingebrachte mest.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jamie

  is dit dan ook mogelijk op gewoon bouwland want dit bemest natuurlijk prima en op gras land moet je dan 2 keer zaaien eerst gras en dan mais en da kost denk ik meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.