Home

Foto & video

Graandemodag in Westmaas

De eerste editie van de Graandemodag te Westmaas (Z.-H.) verliep regenachtig. Zoals de organisatie al aankondigde, kwamen de combines niet in actie.

Foto

 • De eerste editie van de Graandemodag te Westmaas (Z.-H.) verliep regenachtig. Zoals de organisatie al aankondigde, kwamen de combines niet in actie. Toch bleven de bezoekers niet massaal thuis.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Bij een graandemo kunnen naast machines uiteraard de proefvelden niet ontbreken. Hier een rassendemo. • Op een van de andere proefvelden is te zien dat groeiregulering in granen ook dit seizoen effect heeft. Het verschil tussen de onbehandelde en de wel met groeiregulatoren gespoten wintertarwe is duidelijk zichtbaar.
  Lees hier meer over in Boerderij van aanstaande dinsdag. • De legerende tarwe op het proefveld knikt niet, maar is met wortelgestel en al omgevallen. De veelal laat gezaaide tarwe heeft dit jaar een kleiner wortelgestel.

 • Naast de proefvelden waren de meeste spelers op de Nederlandse combine-markt vertegenwoordigd met een machine. • De bezoekers hoefden geen rekening te houden met rijdende machines. Vanwege het weer kwamen deze niet in actie.


 • Voor de aanwezige fabrikanten, zonder uitzondering full-liners, is de demo een mooie gelegenheid om eens uit te pakken.

 • Voor een kleine €4.000 kan gps-leverancier SBG Innovatie de stuurhydrauliek van een jonge combine aanpassen voor een stuurautomaat. Hierdoor kunnen grote akkerbouwers en loonwerkers hun dure RTK-gps-systemen ook gebruiken om de combine automatisch te laten sturen.

 • Loonwerker Hans Vogelaar was al in bezit van twee RTK-gps-systemen en liet ook zijn nieuwe Claas Lexion 660-combine aanpassen voor gebruik hiervan. Afgelopen weken dorste hij al graszaad met de nieuwe machine. De data van de maaicombinatie kan Vogelaar met een usb-stick overzetten op de combine. Deze volgt dus exact de zwaden. Door het gps-signaal te koppelen aan de computer op de combine, behoort ook plaatsspecifieke opbrengstmeting tot de mogelijkheden.

 • Ondanks de donkere wolken en dreigende luchten kwamen volgens de organisatie ongeveer 700 bezoekers uit zowel de regio als uit de Haarlemmermeer, Zeeuws-Vlaanderen, Flevoland en Oost-Brabant.

 • Ter afsluiting toch nog één draaiende motor; deze MF 155 zorgt voor de stroomvoorziening.

Of registreer je om te kunnen reageren.