Home

Foto & video 1739 x bekeken

Door melkrobot langer in de kippenstal

Sandra en Wim Verbeek in Renswoude automatiseerden hun melkveetak. Hierdoor blijft meer ruimte over om hun scharrelkippenbedrijf te ontwikkelen.

Foto

 • Samen met echtgenote Sandra heeft Wim Verbeek in Renswoude (U.) een melkvee- en scharrelkippenbedrijf. Met gemiddeld 45 koeien aan de melk melken de Verbeeks hun melkquotum van 500.000 liter vol. De gehaltes bedragen 4,03 procent vet en 3,37 procent eiwit.
  De biologische scharrelkippentak telt 24.000 kippen van het ras H&N Brown Nick.
  In 2010 verkasten de koeien uit de pas tien jaar oude stal naar een nieuwe ligboxenstal om zo plaats te maken voor 10.000 scharrelkippen.  Foto’s: Koos Groenewold, tekst: Guus Queisen

 • In 2010 bouwden Sandra en Wim Verbeek de tien jaar oude ligboxenstal om tot een scharrelkippenstal voor 10.000 kippen. Qua bedrijfsindeling kwam de ligboxenstal het meest in aanmerking om te dienen als nieuwe scharrelkippenstal.

 • Naast de nieuwe kippenstal verrees een nieuwe ligboxenstal.

 • Om meer tijd te hebben voor de kippen werd in de nieuwe stal een Fullwood Merlin 225-melkrobot geplaatst. Dit ter vervanging van de pas negen jaar oude 2 x 7 zij-aan-zij melkstal. Vijf veehouders kochten gezamenlijk acht robots. Ze onderhandelden ook met Lely en DeLaval. Verbeek: „Op basis van de beste prijs/kwaliteitverhouding kozen we uiteindelijk voor de Merlin 225.”

 • Door de robot de koeien te laten melken kan Verbeek aanzienlijk meer tijd aan de kippen besteden. „Met de melkrobot werk ik nu veel flexibeler. Ik hoef niet meer iedere ochtend en namiddag in de melkstal te staan.”

 • De investering in de melkrobot is duidelijk gericht op arbeidsbesparing, flexibiliteit en meer rust op het bedrijf. „Ja, en dat is allemaal gelukt. Er is nu veel meer rust en minder stress op zowel het bedrijf als in de stal. Ook hebben we er bewust voor gekozen het koeienaantal van 70 naar 45 terug te brengen. Hierdoor is er volop ruimte rondom de melkrobot, wat zorgt voor minder stress in de stal.”

 • Na de ingebruikname van de melkrobot daalde het celgetal van 180 naar 100. De gemiddelde melkproductie steeg van circa 28 liter naar ruim 35 liter. Verbeek moest daardoor melk leasen.

 • De pas negen jaar oude ligboxen hergebruikte Verbeek in de nieuwe stal.

 • In de drie lagergelegen stallen lopen in totaal 14.000 scharrelkippen.

 • Eerst molk Verbeek 70 koeien. Om met één robot het bedrijf probleemloos rond te zetten, daalde het aantal koeien die aan de melk zijn van 70 naar 45. Verbeek verkocht een deel van het melkquotum. Uit de opbrengst hiervan financierde hij een deel van de ombouw en nieuwbouw.

 • Sinds afgelopen jaar vertoeven in de uit 2001 gebouwde voormalige ligboxenstal 10.000 kippen van het ras H&N Brown Nick.

 • Om de ligboxenstal geschikt te maken voor het houden van biologische scharrelkippen stortte Verbeek de roosters met een laag beton af. De mestput onder de roosters is nog steeds in gebruik als opslag voor de rundveemest. Daartoe pompt Verbeek regelmatig de mest over van de put uit de nieuwe stal naar de put in de huidige kippenstal.

 • In de muren maakte Verbeek gaten die hij voorzag van kleppen, zodat de kippen een uitloop hebben naar de wintertuin.

 • De ‘nieuwe’ kippenstal is voorzien van een drie plateaus hoog volièresysteem van Farmer-Automatic.

 • De ventilatie in de hoge stal vormde voor Verbeek vooraf de grootste zorg. Door ’s nachts met onderdruk te werken is er geen ventilatieprobleem. Kippen kruipen
  ’s avonds op een klein oppervlakte in de volière bij elkaar.

 • Voor een betere isolatie en het dichtmaken van de grote openingen voorzag Verbeek de zijmuren van de voormalige ligboxenstal van sandwichpanelen.

 • Op de plek waar ze eerst de koeien in de 2 x7 zij-aan-zij melkstal molken, pakken Sandra en Wim Verbeek nu de eieren in.

 • De biologische eieren worden via eierenhandel Van Beek vooral afgezet op de Duitse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.