Home

Foto & video 1116 x bekeken 5 reacties

Demo ‘Schoon water’ in Oss

In het stimuleringsproject ‘Schoon water voor Brabant’ demonstreerden bedrijven 9 juni verschillende machines en technieken waarmee het middelengebruik terug te dringen is.

Foto

 • In het kader van het stimuleringsproject ‘Schoon water voor Brabant’ vond donderdag 9 juni in Oss (N.-Br.)een demonstratie plaats van verschillende mogelijkheden voor mechanische onkruidbestrijding en efficiëntere toediening van gewasbeschermingsmiddelen. Doel hierbij is de grondwaterkwaliteit ook in de toekomst te waarborgen. Waterschappen , ZLTO, Brabant Water en de provincie trekken de kar.

  Tekst & foto’s: Matthijs Verhagen

 • Efficiënt omgaan met gewasbeschermingsmiddelen hoort volgens projectleider Peter Leendertse bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Adviesmiddelen als een weerstation en softwarepakketten helpen de akkerbouwer bij zijn middelen- en doseringskeuze, legt Richard Korver (DLV) nog eens uit.

 • Het is echter niet alleen de agrarische sector die verantwoordelijk gehouden kan worden voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Wat te denken van de vele particulieren. Ook gemeenten kunnen het gebruik terugdringen. Wethouder Hendrik Hoeksema beaamt dat. Ook zijn gemeente Oss is hier actief mee bezig. Zo laat ze de bestrating onkruidvrij houden door de 'Wave', een soort van zelfrijdende waterkoker, die op de achtergrond zichtbaar is. Deze gebruikt geen chemische bestrijdingsmiddelen maar stoom om het onkruid te doden.

 • In een maisperceel komen de verschillende machines in actie. Hier een Treffler-eg. Om het gewas niet uit de uitzonderlijk droge zandgrond te trekken werd de rijsnelheid bij de diverse eggen laag gehouden.

 • De wiedeg verdween enkele jaren terug, even massaal als die was aangeschaft, weer achter in de veldschuur, nadat eggen niet langer verplicht was voor de cross compliance-wetgeving. Toch kunnen telers er wel degelijk middel mee besparen.

 • Voor opkomst eggen is simpel en doeltreffend. Een jong maisplantje is te kwetsbaar. Na het derdebladstadium kan weer geëgd worden. Op tijd eggen is een must, wanneer de onkruiden te sterk geworteld zijn worden ze niet meer geraakt.

 • Deze Rosko-schoffel is een machine van Dijk Innovatie in Wijhe (Ov.).

 • De mais is met gps gezaaid. De kaarsrecht rijen maakt schoffelen op gps eenvoudig. De losse en praktisch onkruidvrije zandgrond maakt het voor de bezoekers echter lastig om echt verschillen tussen de machines waar te nemen.

 • De cameragestuurde Garford-schoffel stuurt zichzelf door de rij aan de hand van bladgroenherkenning. De in-row-variant van fabrikant Garford schoffelt ook tussen de plantjes, maar deze is nog niet praktijkrijp.

 • De vingerwieders vallen in de smaak bij het publiek. Ze zijn simpel en doeltreffend. Het maakt de schoffelbeurt af.

 • Diverse spuitcombinaties tonen enkele technieken om middel te besparen. Hardi toont de Twin Force-luchtondersteuning in combinatie met verschillende doppen en dopafstanden. Bezoekers kunnen ook het effect van de hoeveelheid lucht en de blaasrichting zien. De zelfrijder is tevens voorzien van automatische gps-sectieafsluiting.

 • Spuiten met luchtondersteuning (links) geeft bij de demo een betere bedekking. De dosering ligt hier op 400 liter per hectare.

 • Akkerbouwer Meeuwissen uit Gastel (N.-Br.) toont het nieuwe type Single Wingsprayer-doek, gemonteerd op de 33 meter spuitboom van zijn John Deere 840-spuitmachine. Het bedrijf spoot de laatste maand 500 hectare met de machine. Naast een forse driftbeperking is ook een middelenreductie van 35 tot 40 procent haalbaar.

 • De carbon beugels maken de sleepdoektechniek een stuk lichter dan de voorgaande versies. De verbeterde en tevens afgeveerde ophanging maakt het systeem minder kwetsbaar dan voorheen.

 • Amazone toont een UX5200 met gps Switch-automatische sectieschakeling. Deze boom is ook 33 meter breed en verdeeld in 11 secties.

 • Bij bestrijding van haagwinde kan een onderbladbespuiting effectief zijn. Door de gerichte en specifieke bestrijding is minder middel nodig.

 • Ook in actie te zien was deze Brutus onkruidfrees. Biologische telers kunnen de machine huren om wortelonkruiden uit het weiland te frezen.

 • De vele moeite en investeringen die boeren doen om middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten, mag ook gecommuniceerd worden richting burger. Gemeente Oss plaatst 11 borden die de boodschap moeten overbrengen.
  Bekijk hier ook een filmpje van de demodag.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ook ik onderschrijf het streven om de waterkwaliteit zo goed mogelijk te houden en in principe is elk initiatief daartoe te prijzen. Maar dan zie je de laatste foto van het bord wat door de gemeente Oss is geplaatst waarop staat "Het verminderen van gewasbeschermingsmiddelen". De slaperige ambtenaar die deze tekst heeft verzonnen vergat even de woorden "van het gebruik" er tussen te zetten. Dan vraag je je gelijk weer af hoe serieus je dergelijke initiatieven moet nemen. Affijn, ik ga nog maar eens een stukje spuiten met wat verminderde gewasbeschermingsmiddelen.

 • no-profile-image

  reactie op vorige reactie :
  Muggezifter!!

 • no-profile-image

  pieter p

  reactie op de vorige reactie: grote jongen jij, zet je naam er dan ook even bij

 • no-profile-image

  boereke

  Waarom zijn we gestopt met wieteggen!!!!!
  Is totaal waardeloos op zandgrond word veel te fijn en slaat dan in de meeste jaren potdicht. Snappen dit de lto boeren nu nog niet?

 • no-profile-image

  Oom agent

  wieteggen is al helemaal niet toegestaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.