Home

Foto & video

Volop inkuilen

Veel veehouders kuilen nu de eerste snede in. Harde wind, veel zon en het op stam al vrij droge gras zorgen voor een zeer korte veldperiode. Een rondje Zuid-Nederland en Vlaanderen.

Foto

 • Veel veehouders kuilen nu de eerste snede in. Harde wind, veel zon en het op stam al vrij droge gras zorgen voor een zeer korte veldperiode. Boerderij maakte een rondje door het zuiden van het land.

  Tekst & foto's: Matthijs Verhagen

 • Het stabiele weer maakt dat de ene veehouder net aan het maaien is, terwijl een ander al aan het kuilen is. En dat al een week lang. Op de foto loonbedrijf Freek Leenders in Mariahout (N.-Br.). Het bedrijf hakselt de eerste snede bij melkveehouder Johan Vogels in dezelfde plaats.

 • De veehouder maaide zondagmiddag 21 hectare gras. De volgende middag maakte hij een begin met harken, waarna het gras in de avond nog gehakseld werd.

 • De eerste snede komt dit jaar aardig gespreid. Dat is gunstig voor de loonwerkers. Dat neemt niet weg dat ze af en toe toch 's avonds doorwerken. Veehouder Johan Vogels rijdt zelf de kuil aan met de shovel van de loonwerker. Door de droogte is de opbrengst niet maximaal, toch valt het hem niet tegen. Langer wachten geeft het risico dat hij pas weer veel later kan maaien. Bovendien was de groei er door de droogte wel uit.

 • Loonbedrijf Swa Aernouts het Belgische Loenhout raapt een perceel gras op dat bij een grote veehouder de kuil in gaat. In totaal gaat het om meer dan 40 hectare. Het Italiaans raaigras maakt hier nog plaats voor mais.

 • De loonwerker laadt de wagen goed vol, zodat het perceel helemaal mee kan. Hij is deze dagen onderweg met vier Schuitemaker-wagens en daarnaast een hakselploeg. De chauffeur heeft zijn hond als trouwe bijrijder in de cabine.

 • De opbrengst wisselt sterk, uiteraard afhankelijk van de grondsoort en of er wel of niet beregend is.

 • Ook in de grensstreek is het een komen en gaan van opraapwagens en hakselploegen, maar ook mesttanks.

 • Strak naast de E17 wordt gemaaid.

 • Loonbedrijf Gebr. van Eijck bv in Alphen (N.-Br.) raapt een perceel gras op. De achtergebleven grasmat oogt flink dor.

 • Melkveehouder Joep Boemaars in Molenschot (N.-Br) heeft 24 hectare gemaaid. Na iets meer dan 24 uur droogtijd harkt hij het al weer bij elkaar. Vooral de harde wind maakt dat het gras snel droogt.

 • Op de achtergrond is collega-veehouder Van de Boogaart aan het harken. Hij assisteert Boemaars bij het harkwerk. Boemaars is niet ontevreden over de opbrengst. Op de hogere stukken valt het wel wat tegen. De veehouder laat de loonwerker hakselen. "Dan wordt het product van de lage stukken goed gemengd met het drogere product van de hoge stukken", is zijn ervaring.

 • Het grasland is een aantal dagen voor het maaien met 25 millimeter beregend. De haspel staat nog als stille getuige in het veld. Zodra de wind weer wat gaat liggen, hervat de veehouder het beregenen weer 24 uur per dag om de groei weer in het gras te krijgen.

 • Op een naastgelegen perceel is op 26 april deze mais gezaaid. De grond was al twee weken daarvoor geploegd en dus flink opgewarmd. Deze foto is exact een week na het zaaien genomen. Na vier (!) dagen kwamen de eerste plantjes al op.

 • Boemaars hoopt vooral dat de vorst wegblijft. Dat zou funest zijn.

 • Activiteit alom.

 • Onderweg wordt nog veel mais gezaaid. Zoals hier tegen vliegbasis Gilze-Rijen. Op de achtergrond zijn enkele vliegtuigspotters zichtbaar.

 • De opbrengst van de eerste snede valt sommige veehouders niet mee. Toch zien anderen het juist in perspectief. Het is immers nog vroeg. De hoeveelheid gras voor deze tijd van het jaar valt hen niet tegen. Dit hangt ook weer samen met de grondsoort. Dat de opbrengst veel hoger had kunnen zijn als wél regen was gevallen, staat buiten kijf. Bovendien: wat gemaaid is, is goed in de kuil gekomen. De hoeveelheid neerslag in de komende weken zal maatgevend zijn voor de tweede snede en daarmee de ruwvoerpositie van veel veehouders.

Of registreer je om te kunnen reageren.