Home

Foto & video 2757 x bekeken 1 reactie

Updates voor melkrobot DeLaval

DeLaval vernieuwde zijn melkrobot op tal van punten. Een impressie.

Foto

 • DeLaval voerde enkele updates door op zijn VMS-melkrobot. Voorheen deed het bedrijf dat eenmaal per jaar, vanaf nu gebeurt dit direct zodra ze voorhanden zijn. Ook voor oude VMS-robots zijn de updates beschikbaar.

  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Frits Huiden.

 • Catharinus Veenstra in Frieschepalen (Fr.) melkt sinds 15 maart van dit jaar met twee nieuwste DeLaval VMS-melkrobots. De melkrobots zijn voorzien van de laatste updates. Veenstra melkt 123 koeien met een rollend jaargemiddelde van 8.900 kilo melk(4,47 procent vet en 3,59 procent eiwit, BSK: 44.8). Het bedrijf heeft 80 hectare grond in eigendom, waarvan 20 hectare mais. “De inwerkperiode verliep vlot en het celgetal daalde van 160 naar 78”, vertelt de veehouder. “Een aparte celgetalmeting via de zesweekse melkcontrole hoeft nu niet meer, omdat de robot met de OCC-celgetalmeter constant online per koe meet. De robot geeft veel meer inzicht in de kengetallen.”
  Veenstra koos nog niet voor melkanalyse-apparatuur als de Herd Navigator of stoomreiniging. “Beide systemen hebben voor mij nu nog niet genoeg toegevoegde waarde, maar ik sluit niet uit dat ik er in de toekomst mee ga werken.”

 • Voorheen molk Veenstra in deze 2x10 visgraat-melkstal van GM. Die is nu deels ingekort om de robots ruimte te geven. Een melkbeurt inclusief voeren en boxen reinigen duurde twee uur. De beide melkrobots geven de veehouder arbeidsverlichting en flexibiliteit. Toch worden de koeien 3,2 keer per dag gemolken met 30 kilo melk per koe. “We zijn nu zo klaar en hoeven maar enkele koeien te halen.”
  De keuze voor de robot ging tussen DeLaval en Lely. “Met geen van beide leveranciers hadden we eerder gewerkt, maar de techniek van DeLaval stond me beter aan. Ook viel de benadering en onderhandelwijze van het bedrijf bij ons in goede aarde.”

 • Door nieuwe Smart Milking DelPro-software op de CCD-camera is de aansluittechniek enkele seconden sneller geworden. Daarbij bouwt de melkrobot sneller vacuüm op tijdens het aansluiten.

 • De aansluittechniek krijgt informatie over de positie van de koe via de koevolger met mestplaat achter het dier. De nauwkeuriger sensor hierop geeft meer verfijnde informatie door aan de aansluittechniek. Rechts de spons die de camera na het besproeien schoon wrijft.

 • DeLaval pakte ook de uitwendige reiniging van de melkrobot aan. Cameraglas en -laser, melkbekers en de vloer werden al automatisch uitwendig gereinigd. Nu heeft DeLaval ook waternozzles boven de hangende melkslangen geplaatst.

 • Over elke melkslang loopt water van boven naar beneden als deze in ruststand naast de robot hangt. Een andere software-instelling zorgt er ook voor dat de aparte voorbehandelbeker na elke melking niet eenmaal apart, maar een tweede maal samen met de vier melkbekers wordt gereinigd (backflush).

 • Voor een eenvoudiger onderhoud is DeLaval afgestapt van de afneembare panelen op het machinecompartiment. De panelen zijn nu rondom vervangen door deuren met waar nodig een gascilinder.

 • Ook heeft DeLaval het Smart take off-systeem geplaatst. Dit zijn andere vaccuümkleppen met een nog snellere reactie, waardoor bij bepaalde koeien op het laatst gemolken kwartier de melkbekers sneller kunnen worden afgenomen.

 • Een van de belangrijkste verbeteringen is de nieuwe DelPro-software. Een van de gevolgen is een duidelijker lay-out van het touchscreen met tabbladen. Per kwartier is nu zowel de verwachte als de actuele melkgift te zien.

 • Op het tabblad Koeien is ook de melkpermissie te zien, met de gele punt op de plaats van de uier. De drie rode punten op de uier van bijvoorbeeld de vierde koe zijn de kwartieren die bij de vorige melking onvolledig zijn gemolken. Met de DeLaval-robot is ook Dynamisch Melken mogelijk, waarbij de tijdsinterval en/of de kilo’s melk bij een bepaalde productie per koe het moment van melktoestemming volautomatisch bepalen. Diverse bedrijven doen dit in combinatie met Dynamisch Voeren.

 • De VMS is net als de krachtvoerboxen onderdeel van het Smart Milking-concept van DeLaval. Daarbij communiceert het nieuwe DelPro 3.5-managementprogramma met alle DeLaval-onderdelen in de stal en zijn instellingen slechts eenmaal nodig. De lay-out van DelPro 3.5 is duidelijker en geeft meer mogelijkheden om deze naar eigen wens in te richten. Attenties en de reden ervan zijn zo overzichtelijker te zien.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Boer

  Ok, en wat is er nu net vernieuwend..?
  Een software update, wat extra nozzles, nieuwe deuren en wat noodzakelijke layout vernieuwingen. En verder?
  Voor de rest niets dan lof, laat me duidelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.