Home

Foto & video 936 x bekeken 2 reacties

Poten in maximaal losse grond

Van Gemeren Mechanisatie in Numansdorp (Z.-H.) heeft een gecombineerde frees/pootmachine ontwikkeld die achter de trekker werkt. De combinatie kan ook meteen de rug volledig aanaarden.

Foto

 • Van Gemeren Mechanisatie in Numansdorp (Z.-H.) heeft een gecombineerde frees/pootmachine ontwikkeld die achter de trekker werkt. De combinatie kan ook meteen de rug volledig aanaarden. De frees is van Baselier, maar er kunnen meerdere merken op worden gebouwd.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Martin Smits

 • Frezen-poten-aanaarden in een werkgang achter de trekker. De Baselier-compactfrees is voorzien van een frame waar in principe meerdere typen pootmachine op te bouwen zijn.

 • Negen luchtbanden, waarvan er vijf tussen de trekkerwielen lopen, bepalen de freesdiepte. In totaal zeven wielen drijven de pootmachine aan. De lengte van de topstang beïnvloedt ook de freesdiepte.

 • Aangepaste neuzen in de egalisatieplaat dienen als geulentrekker. Deze zijn verstelbaar, maar eigenlijk is het de freesdiepte die bepaalt hoe diep de aardappelen komen te liggen.

 • Kenmerk van alle pootmachines met aanaardkappen - en zeker bij deze combinatie - is dat het vullen van de bunker alleen via een transportbandje gaat of bijvoorbeeld met een verreiker.

 • De pootmachine staat omgekeerd en de pootketting draait dus tegengesteld aan de rijrichting. Dat blijkt geen probleem te zijn. Boven op de pootbuizen zitten de hendels waarmee de pootband is uit te schakelen voor bijvoorbeeld rijpaden.

 • De freesdiepte laat zich het beste controleren door de hele machine te laten tillen. Dan is meteen duidelijk hoe diep de rotor de grond losmaakt.

 • Gesneden pootgoed. Omdat de grond zich slecht liet verkruimelen werd op het perceel waar de foto’s zijn gemaakt heel langzaam gereden. De pootmachine reed daardoor te langzaam om voldoende te trillen en zo dubbelen volledig te voorkomen.

 • De pootmachine is omgekeerd gemonteerd om het gewicht zo dicht mogelijk bij de trekker te krijgen. De aanaardkappen zorgen voor extra lengte. Die zouden nog compacter aan te bouwen zijn, maar omdat de toedekschijven gehandhaafd zijn is het ook mogelijk om te poten zonder volledig aan te aarden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Ik ben mogelijks kritisch maar dit is werkelijk een heruitvinding van wat al is uitgevonden, Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan , in Belgie koopt men een overtopfrees met liftdriepunt en hangt daarachter de poter mee de evntuele aanaarder , alles is ontkoppelbaar en appart te gebruiken en heeft zo ook allen een tweede functie topz. van dit spul.
  Als je deze combinatie zo bekijkt tegenover de klasieke liggen de zwaartepunten niet anders. En geloof mij een overtopfrees bed. een echte frees is nog altijd iets anders dan die tot frees omgebouwde rijenfrezen een ding waar ik tot over 5 minuten mee bezig was... .

 • no-profile-image

  henk

  Een boer bij ons in de buurt rijd al jaren met zo'n ding. heeft hem toen zelf gebouwd. dus dit is er langer

Of registreer je om te kunnen reageren.