Home

Foto & video 2 reacties

Met vuilnisbeltwielen de kuil op

Grassilage moet goed worden verdicht. Treinwielen, maar ook wielen van een vuilcompactor kunnen daarbij van pas komen.

Foto

 • Grassilage moet goed worden verdicht. Deels is dat een zaak van drogestofgehalte, maar ook van genoeg gewicht bij het aanrijden. Zware wielen kunnen uitkomst bieden. Treinwielen, maar ook wielen van een vuilcompactor kunnen daarbij van pas komen.


  Tekst: Martin Smits, foto’s: koos Groenewold, Herbert Wiggerman, fabrikanten • Om te verdichten is behalve een ideaal drogestofgehalte tussen 35 en 45 procent ook voldoende gewicht nodig. Deze combinatie van Koos van der Vaart in Wilnis weeg totaal 16.750 kilo.

 • Van der Vaart draait proef met een compactor die is gemaakt van twee gebruikte wielen van een vuilniscompactor. De constructie is gemaakt door Mechanisatiebedrijf de Bruin in Bodegraven.

 • De Bruin monteerde de compactorwielen op een gebruikte as van een shovel, om die ook met de aftakas aan te kunnen drijven.


 • Met cilinders kan de rotor ook onder een hoek worden gezet. Door de aandrijving kan de compactor namelijk als kuilverdeler werken en hij draagt op dat moment bij aan extra gewicht op de wielen van de trekker.

 • De aangedreven rotor verdeelt het gras goed, en net als bij ieder werktuig moet je er een beetje handigheid in krijgen om ermee te werken.

 • Door de topstang te verlengen gaat de rotor in gezwenkte stand ook neigen. Dat kan handig zijn om kanten beter af te werken.


 • Niet alleen het gewicht telt mee; ook de punten op de wielen van een vuilcompactor zorgen voor extra piekdrukken en dat helpt om de lucht uit het gras te persen.

 • Met uitgeschakelde aftakas werkt de rol zuiver als compactor. De machine van De Bruin weegt zo’n 5.500 kilo en gaat naar verwachting ongeveer 15.000 Euro kosten. Om vlot te werken is een trekker van minstens 150 pk nodig.

 • Ook gemaakt van gebruikte vuilniscompactorwielen is deze machine, die momenteel in gebruik is bij De Coöperatieve Werktuigenvereniging Zegveld ‘Ons Belang’ in Zegveld.

 • De compactorwielen zitten niet op een aangedreven as en de machine is daardoor ook wat minder zwaar. Voordeel van deze constructie is dat de wielen naar buiten kunnen schuiven en dan buiten de breedte van de trekker kunnen werken.

 • Gerard van Ingen, die dit jaar voor het eerst met de compactor rijdt, wil de wielen niet meer missen, vooral omdat ze zo handig zijn om de kanten van de kuil goed aan te rijden.

 • Hier is goed te zien dat de punten op de wielen een piekdruk geven en het gras goed in elkaar drukken.

 • Stehr Spezialmaschinen uit het Duitse Schwalmtal Storndorf is fabrikant van wegenbouwmateriaal en baseerde op een verdichter voor de wegenbouw een set van drie maal twee compactorwielen om kuilgras te verdichten. Die weegt 4,5 ton en de eerste proeven vorig jaar wezen uit dat de verdichting erg goed was. De prijs van de Stehr Compactor komt op €12.500.

 • Al jaren geleden werden in Tsjechië - min of meer uit nood geboren - silagecompactors gebouwd van gebruikte treinwielen. Landmaschinenhandel Arnold Gbr in het Duitse Zschadrass heeft ze al enkele jaren in het programma en levert ze in 2,60, 3,00 en 3,20 meter brede uitvoering met gewichten van 4 tot 4,5 ton en prijzen van €5.900 tot €6.800.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk van vliet

  prima ideëen,maar als ik de verhouding tussen ijzerprijs en melkprijs hier in brazilie zo bekijk zal het nog wel even duren voor we dergelijke b(r)ouwsels hier in brazilie gaan aanschouwen. nog even een vraag: bij die kuilverdeler/compactor waar een shofelas in zit, is het diferentieel geblokkeerd?

 • no-profile-image

  Niels

  De kanten van deze graskuil zien er allerminst fraai uit. Gauw die trekker er naast zetten en een loonwerker bellen met een echte shovel + ervaren machinist. Dat werkt beter dan een willie wortel op je graskuil.

Of registreer je om te kunnen reageren.