Home

Foto & video 1511 x bekeken 1 reactie

Beregenen met een mesthaspel

Johan Laurijsse in De Heen (N.-Br.) beregende de laatste weken een aantal hectaren bouw- en grasland met zijn mesthaspel. De hoge capaciteit houdt de kosten relatief beperkt.

Foto

 • Johan Laurijsse in De Heen (N.-Br.) beregende de laatste weken een aantal hectaren bouw- en grasland met zijn mesthaspel. Door de hoge capaciteit zijn volgens de loonwerker de kosten per kuub niet hoger dan het tarief dat gangbaar is voor traditionele beregening met een haspel, indien een teler dat door een loonwerker laat doen.

  Tekst: Matthijs Verhagen, foto's: Peter Roek

 • De loonwerker beregent hier een paar hectare grasland bij pootgoedtelers gebroeders Dingemans in Kruisland (N.-Br.). Het onlangs gezaaide graszaad is nog nauwelijks gekiemd door de droogte. De 35 mm beregening moet hier verandering in brengen. De capaciteit is volgens Laurijsse ongeveer 0,5 hectare per uur, bij een rijsnelheid van 0,5 tot 0,6 km/u.

 • Toen de machine in actie kwam stond er een krachtige wind. De wind was dusdanig krachtig dat beregenen met een sproeikanon nauwelijks mogelijk was. Een belangrijk voordeel van de mesthaspel en bemester is dat het water niet wegwaait. De verdeling is hierdoor altijd optimaal.

 • De pompunit is zo geplaatst dat deze het oppervlaktewater aan kan zuigen.

 • De pompunit beschikt over een zuigarm. Laurijsse werkt met twee Veenhuis Rotamax-mesthaspels. De nieuwste heeft een iets dikkere slang, waardoor de (water-) capaciteit op 230 kuub per uur ligt.

 • Naast de klus op het gras werd ook een perceel van 10 hectare bouwland op deze wijze beregend met een gift van 10 mm. De grond was door de droogte niet zaaiklaar te krijgen. De betreffende teler kon na de beregening wel rotoreggen en zijn mais inzaaien.

 • Laurijsse brengt 1,25 euro per kuub in rekening voor het uitrijden van water. Volgens de loonwerker komt dat omgerekend ongeveer overeen met het tarief dat geteld wordt door bedrijven die op uurbasis beregenen voor derden. Zij werken immers met beregeningshaspels die een lagere uurcapaciteit hebben. Toch is het uitzonderlijk dat de mesthaspels voor dit werk ingezet worden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  boer met de pet

  ja je moet wat, goed alternatief!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.