Home

Foto & video 4 reacties

Plaatsspecifiek poten met Cramer

Het principe plaatsspecifiek poten is niet nieuw. Wel nieuw is dat ook een Cramer-machine omgebouwd is om plaatsspecifiek te poten.

Foto

 • Het principe plaatsspecifiek poten is niet nieuw. Wel nieuw is dat ook een Cramer-machine omgebouwd is om plaatsspecifiek te poten. APH Noord, onderdeel van de APH Group en een samenwerkingsverband tussen Mijno van Dijk mechanisatie in Sint Annaparochie (Fr.), LMB Spriensma in Oldehove (Gr.) en LMB Tol in Slochteren (Gr.), bouwde de machine om.
  Afgelopen week draaide de machine bij pootgoedteler Ytzen Pieter van der Werff in Oude Bildtzijl (Fr.). De machine legde een proefstrook aan tussen gangbaar gepote aardappelen.


  Foto’s: Penn Communicatie, tekst: Hilko Bos.

 • In het Farm Works-programma op de laptop is op basis van bodemkaarten een taakkaart gemaakt. In de bodemkaart is het lutumgehalte het uitgangspunt. Dit is in kaart gebracht door Soil Company. Het lutumgehalte is in te delen in meerdere klassen. De taakkaart deelt het perceel in drie categorieën in, met plantafstanden van 90, 100 en 110 procent.
  Rechts onder in beeld is te zien dat die categorieën respectievelijk verdeeld zijn over 2,08 ha, 2,93 ha en 1,59 ha.

 • Naast plantdichtheid zijn andere factoren te variëren, zoals een kunstmest- of granulaatgift. Hier een voorbeeld op het beeldscherm. Dit voorbeeld wordt hier overigens niet gebruikt.

 • Van der Werff poot de aardappelen op een afstand van 15 centimeter. Op de zware grond wordt de plantafstand 10 procent omlaag gebracht, op de lichte grond 10 procent omhoog. Dat betekent op de zwaardere hoek een plantafstand van 13,5 centimeter en op de lichte grond 16,5 centimeter.

 • De ketting tussen de wielaangedreven as en de pootband is verdwenen. Op het tandwiel is daarvoor een snelheidssensor in de plaats gekomen. Die meet of de machine rijdt en wat de snelheid is.

 • Op de aandrijving van de pootband is een hydromotor geplaatst. Een sensor op een ronde schijf met gaten meet de snelheid van de hydromotor, zodat het systeem weet hoeveel knollen per seconde gepoot worden. Dit in combinatie met de gemeten rijsnelheid geeft het aantal knollen per meter. Een vrij simpel principe, al kijken de techneuten nog of het mogelijk is het snelheidssignaal rechtstreeks van de trekker af te tappen.

 • Overigens een leuk detail aan deze pootmachine is dat deze voorzien is van het zogenoemde marathonsysteem. De pootband is daarbij uitgerust met lange lepels en loopt bovenop een heel stuk vlak. Dit systeem moet missers en dubbelen voorkomen.

 • De lange lepels nemen altijd meerdere knollen mee omhoog, dus geen lege bakjes. Vervolgens kantelen de lepels een kwartslag, de dubbele knollen vallen eraf en er blijft één knol per bakje over. Het systeem lijkt vooral geschikt voor consumptie- en zetmeelaardappelen, de lange lepels staan in de praktijk niet bekend als het meest productvriendelijk.

 • Hier het resultaat: de bovenste rug is gepoot met de Cramer met Marathon-systeem, de onderste rug met de Gruse-pootmachine van Van der Werf zonder het systeem. Het is duidelijk te zien dat de Cramer geen missers geeft en ook geen dubbele knollen. De Gruse doet dit af en toe wel. Kanttekening hierbij is dat met de Gruse-machine 3,9 kilometer per uur gereden is, terwijl de rijsnelheid van de Cramer op deze plek wat lager lag.

 • Het variëren van de pootafstand verloopt naar wens van teler en mechanisatiebedrijf. Helaas kwam tijdens de test het rechtrijden niet helemaal uit de verf. De combinatie had wat moeite met rechtrijden. De niet centraal gemonteerde watertank op de frontfrees gooide roet in het eten. Die werd meteen verplaatst naar de pootmachine, waarna het systeem wel recht kon rijden.

 • Het mag duidelijk zijn dat het plaatsspecifiek planten met deze machine nog in de prototypefase is, ook gezien alle kabels in de cabine. Volgens Mijno van Dijk is het streven om voor de Agritechnica het systeem kant-en-klaar aan te bieden met een afgewerkte bedieningsterminal. Daarnaast wil hij onder meer de hydraulische aandrijving nog per rij maken, in plaats van een centrale aandrijving op alle rijen. Daarmee kunnen eenvoudig in de rij 10 procent extra knollen langs spuitpaden worden geplant.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LD

  Het snelheidssignaal zou in principe toch eenvoudig van de ISO 11786 connector vandaan gehaald kunnen worden? Het is alleen een keer calibreren.

 • no-profile-image

  Chauffeur Pootcombinatie

  Ik kan u mededelen dat dat inmiddels in gerealiseerd, en dat dit goed werkt.
  Probleem was dat indien de bunker vol zat de wielen verder in de grond spoorden, zodoende een kleinere wielomtrek kreeg wat resulteerde in een sterk afwijkende rijsnelheid volgens de pootmachine. Nu is dit probleem onderuitgehaald door de rijsnelheid van de trekker te nemen. Hiermee is altijd de goede snelheid omdat de pootmachine op de grond rijd indien in de werkstand, en de trekker altijd met hetzelfde gewicht op de grond drukt.

 • no-profile-image

  Canadese

  mmm, wij gebruiken bij het variabel poten van onze consumptieaardappelen het snelheids signaal van de GPS? Is er een reden dat dat hier niet kan?

 • no-profile-image

  Chauffeur

  Uiteraard is dat mogelijk, hier rijden we met Trimble gps, die heeft de kabel kant en klaar, en zo te leveren. Alleen is de vraag of dit wenselijk is, we poten ook met kopakkers van 6 a 7 meter, dan heb je bij het wegrijden met de machine, met het signaal van de trekker, direct een rijsnelheid, bij de GPS zal hier altijd enige vertraging in zitten, wat hier niet wenselijk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.