Home

Foto & video

Nieuwe Kverneland Ikarus

Smaller, lichter, een nieuwe spuitboom en uitgebreidere elektronische mogelijkheden. Dat zijn de meest opvallende wijzigingen van de volledig vernieuwde Kverneland Ikarus S.

Foto

 • Smaller, lichter, een nieuwe spuitboom en uitgebreidere elektronische mogelijkheden. Dat zijn de meest opvallende wijzigingen van de volledig vernieuwde Kverneland Ikarus S. Alleen de tank en het chassis bleven ongewijzigd.

  Foto’s: Peter Roek, tekst: Martin Smits.

 • De dissel is uitgevoerd met bovenaanspanning, hoewel een onderaanspanning leverbaar is. De knikdissel wordt elektrisch aangestuurd en automatisch uitgeschakeld als de spuitbomen in transportstand staan.

 • De Ikarus S is leverbaar met 2.800 en 3.800 liter-tank en maximaal 27 meter werkbreedte.

 • De spuitboom bestaat onderin uit gezette plaat. Bovenin een kokerbalk die door rond ijzer met de onderbalk wordt verbonden.

 • Door de gezette plaat met een uitsnijding per dophouder wordt gewicht bespaard en toch voldoende stijfheid verkregen. Het concept komt overeen met dat van de aluminium spuitbomen van de grotere Phoenix-spuitmachine.

 • De eerste twee boomdelen klappen naast elkaar op, het derde deel draait daar deels overheen waardoor die binnen de breedte van de eerste twee delen blijft.Je kunt ook spuiten met symmetrisch ingeklapt tweede en derde deel waardoor 12, 21 en 27 meter werkbreedte mogelijk is.

 • De tank heeft twee mangaten en is betrekkelijk laag, omdat hij voor de wielen breder is. Standaard zit de fustenreiniger in het eerste mangat. De toegankelijkheid is door het framewerk overdwars dan niet optimaal.

 • De tankinhoud is behalve elektronisch ook goed af te lezen op de wijzer. Die wijst langs een schaal zowel op de zijkant als de voorkant van de tank.


 • Het kranenstelsel is eenvoudig te bedienen met duidelijke bijschriften. Dat kun je bijna niet fout doen. Rechts de (optionele) fustenreiniger aan de zijkant van de machine. In het werk wordt het kranenstelsel grotendeels bedekt door een kunststof beplating.

 • Ook het balanceersysteem is ingrijpend gewijzigd. Nu vervangt een pendel het vroegere, nog uit de Vicontijd afkomstige ABS-systeem.

 • Heffen doet de spuitboom aan een hefmast. Dat houdt de machine compact en met een dikke staaldraad en grote katrol is dat ook bedrijfszeker. De machine is netjes afgewerkt en bijvoorbeeld ook voorzien van een industrieel oprolsysteem voor de slangen.

 • Het buitenste boomdeel heeft een veerbelaste obstakelbeveiliging die zowel naar voor als achter werkt en na uitwijken ook vanzelf weer terugkomt.

 • De sectiekranen staan achterop. De Ikarus heeft geen ringleidingsysteem maar werkt met slimme software in de spuitcomputer, die bij een schone spuitmachine per sectie precies genoeg vloeistof naar de afzonderlijke secties voert om met minimale verspilling de machine op te starten. Omgekeerd helpt dat ook met minder water weer te reinigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.