Home

Foto & video 2 reacties

Mestrobots bouwen en testen bij JOZ

JOZ bouwt 500 mestrobots per jaar. Een kijkje bij de productie en het testen ervan.

Foto

 • JOZ in Westwoud (N.-H.) bouwt mestschuiven en introduceerde onlangs een vernieuwde mestrobot. Ook verkoopt het bedrijf rubbermatten voor loopvloeren, pompen, mixers en een spraysysteem voor klauwdesinfectie. In totaal telt het bedrijf 56 medewerkers.
  Tekst en foto's: Frits Huiden

 • Zusterbedrijf Thoma manifesteert zich als dealer (Landini, MF ) en importeur (Pixy-minishovels, Irridelta-beregening).

 • JOZ zegt de eerste te zijn die in 1998 een mestrobot bouwde. De introductie volgde echter pas in 2004. Inmiddels maakt de mestrobot een belangrijk deel van de omzet van het bedrijf uit. Van de totale omzet komt 30 procent uit Nederland en wordt 70 procent in het buitenland behaald. Dat laatste aandeel wil JOZ verder vergroten.

 • Het bedrijf produceert 500 mestrobots per jaar. Sinds twee jaar verkoopt JOZ zijn mestrobots ook aan DeLaval, dat ze onder eigen naam op de markt brengt. Dit jaar ging de helft van de productie naar die klant. JOZ ziet potentie in het plaatsen van de mestrobot op dichte vloeren, waarover het merendeel van de stallen wereldwijd beschikt. Ook denkt de onderneming aan het bouwen van een voeraanschuifrobot op basis van de bestaande techniek.

 • JOZ richtte voor de productie van de mestrobot een heuse productiestraat in. Vanuit de halffabricaten bouwen vier medewerkers constant robots op. In een jaar met 200 werkbare dagen kunnen zij er maximaal 800 in elkaar zetten. Het bedrijf heeft inmiddels zo'n 2.000 exemplaren verkocht. De robot kenmerkt zich door het hoge eigen gewicht, het enkele aangedreven en sturende wiel en de navigatie via onder meer in de stalroosters geboorde transponders.

 • De JOZ-Tech 200 is de nieuwste versie van de mestrobot. Het bedrijf introduceerde hem al op de Duitse beurs Eurotier. Behalve een nieuwe kap kreeg de robot koolborstelvrije elektromotoren voor minder slijtage.

 • Daarbij maakt JOZ de rubberen schuif nu uit één geheel in plaats van uit drie delen. Dat maakt het voor de monteurs makkelijker om zaken te vervangen en na te stellen. De GPRS-antenne onder het zwarte plastic is verplaatst van onder de rvs-kap naar de schuif.

 • Ook heeft de JOZ-Tech 200 betere afdichtingen, zodat er minder risico is bij het schoonmaken.

 • De AGM-accu's gaan langer mee dan de gel-accu's van weleer.

 • De afstandbediening is kleiner geworden en wordt opgeborgen in een plastic bakje achter op de machine.

 • Net als in een autofabriek test JOZ de robots voor uitlevering uitvoerig op een testbaan buiten de fabriek. Op een groot roosterparcours rijdt elke robot minimaal acht uur.

 • Dag en nacht, bij regen en wind; het testen gaat gewoon door. Na de test kunnen technici aan de software zien of de robot zijn parcours netjes heeft gereden.

 • Nieuw is het sproeien van water. Behalve nozzles aan de voorkant die de roosters nat maken om droge en versmeerde mest makkelijker te verwijderen, zijn er ook nozzles aan de achterkant van de robot voor desinfectie.

 • De eerste robots die het bedrijf heeft uitgeleverd, zijn inmiddels zes jaar oud. Binnenkort ontstaat daarom een tweedehands markt. Bij JOZ gaan de eerste inruilexemplaren compleet gereviseerd al naar een tweede eigenaar. JOZ ruilt geen robots in van concurrenten als Lely of GEA (Betebe).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Alexander

  Wat een strontdingen

 • no-profile-image

  Pieter

  Beter strontdingen dan vieze handen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.