Home

Foto & video 3639 x bekeken 5 reacties

Hoe breed mag het zijn?

Bent u breder dan 3,00 meter, dan bent u zonder ontheffing op de openbare weg illegaal aan het rijden. Gebeurt er een ongeluk, dan zijn de rapen gaar. Zorg daarom dat u de boel in orde heeft.

Foto

 • Net als iedere weggebruiker heeft ook het landbouwverkeer zich te houden aan de bepalingen in het voertuigreglement. Heikel punt is lengte en breedte van het transport. Bent u breder dan 3,00 meter, dan bent u zonder ontheffing op de openbare weg illegaal aan het rijden. Dit kan vele jaren 'goed' gaan, maar gebeurt er een ongeluk, dan zijn de rapen gaar. Zorg daarom dat u de boel in orde heeft. Een ontheffing aanvragen is in veel gevallen eenvoudiger en goedkoper dan vaak wordt gedacht.

  Tekst: Martin Smits, foto's: Archief Reed Business, fabrikanten

 • Aanvragen van een ontheffing kan in veel gevallen via de website van de RDW. Klik op deze link en u vindt alle instructies. Zo’n 60 procent van de gemeenten en diverse waterschappen hebben aan de RDW mandaat verleend om de ontheffing te verzorgen.

 • Per wegbeheerder (gemeente, waterschap) betaalt u bij de RDW €30 voor drie jaar. De ontheffing geldt dan voor het hele bedrijf. Bij wegbeheerders die geen mandaat hebben verleend (geen van de provincies heeft mandaat verleend), moet u bij de wegbeheerder (gemeente, waterschap of provincie) aankloppen om de ontheffing te regelen. Kosten en bepalingen zijn dan per beheerder verschillend en die ontheffingen gelden vaak maar voor een jaar. Op de website vindt u onder de knop ‘Wegbeheerders’ een knop ‘Beslisruimte langlopende ontheffingen’ de lijst van gemeenten en waterschappen waarvoor RDW de ontheffingsaanvraag afhandelt.

 • Bij werktuigen in de hef – zowel voor als achter zijn eigenlijk altijd breedtemarkeringen verplicht. In het donker moeten die ook verlicht zijn, rode lamp naar achter, witte naar voren. Als een werktuig achterop de verlichting (richtingaanwijzer, rem) van de trekker afdekt, moet die (ook overdag) op de machine worden aangebracht.

 • Borden moeten voldoen aan bepaalde maten. Zo luidt het officiële voorschrift: een vierkant bord van ten minste 0,42 meter bij 0,42 meter, of een rechthoekig bord van ten minste 0,28 bij 0,56 meter of 0,14 bij 0,80 meter, voorzien van parallel lopende diagonale strepen die afwisselend wit en fluorescerend of retroreflecterend rood zijn, en een breedte hebben van niet minder dan 0,07 en niet meer dan 0,10 meter, en ten minste één wit respectievelijk rood licht, indien het vervoer bij nacht plaatsvindt.

 • Is breedtemarkering verplicht op een werktuig in de hef, dan mag dat niet verder dan 10 centimeter van de buitenkant zitten, om de breedte ook zo goed mogelijk te markeren.

 • Er zijn geen voorschriften hoe ver een werktuig voor of achter de trekker mag steken. De totale combinatie mag niet langer zijn dan 12 meter. Anderzijds wordt ook een beroep gedaan op gezond verstand, en is het de vraag of u zich bij een ongeval voor de rechter kunt verantwoorden als u met een extreem werktuig de openbare weg op gaat.

 • De totale hoogte mag nooit meer zijn dan 4 meter. Daar redden we ons in de landbouw meestal wel mee. Heeft de chauffeur door lading geen zicht naar achteren, dan zijn spiegels verplicht. Maar de wet schrijft ook voor dat er voldoende zicht naar voren moet zijn. Of daaraan wordt voldaan, is in de praktijk een zaak van interpretatie en niet op voorhand duidelijk zolang er geen typegoedkeuring (gekoppeld aan kentekens) verplicht is.


 • De meeste zelfrijdende rooiers zijn breder dan 3 meter en dus ontheffingsplichtig. Ze mogen echter op de weg ook niet langer zijn dan 12 meter en daar is apart een ontheffing voor nodig. Een voertuig, in de landbouw meestal een trekker, met aanhanger(s), mag maximaal 18 meter totale lengte hebben.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Björn

  Hoe zit het nou precies? Als ik op de lijst kijk staat er bij bijvoorbeeld de gemeente Aa en Hunze voor de landbouwbreedte een ja en bij de gemeente Aalsmeer een nee.
  Kan ik dan bij een ja wel een ontheffing aanvragen via de RDW en bij een nee, moet dit via de gemeente? Zie ik dit goed?

 • no-profile-image

  Martin Smits

  Inderdaad. Voor de gemeenten die geen mandaat aan de RDW hebben gegeven moet u zelf bij de gemeente aankloppen om een ontheffing aan te vragen. Het mandaat dat de gemeenten hebben afgegeven aan de RDW is van oorsprong niet zozeer voor landbouwverkeer bedoeld maar is wettelijk min of meer verplicht geworden voor voertuigen met een kenteken (vrachtvervoer). Omdat landbouwverkeer geen kenteken heeft geldt dus ook niet automatisch dat de RDW gemachtigd is die ontheffingsaanvraag af te handelen. Zouden trekkers een (eventueel vrijwillig) kenteken hebben dan zou ook de ontheffingsproblematiek automatisch een stuk makkelijker geregeld zijn. Voorstanders van kentekens op landbouwvoertuigen noemen dat daarom ook als een van de argumenten om te pleiten voor invoeren van kentekens op landbouwvoertuigen. Hoewel die discussie natuurlijk heel wat meer overwegingen kent dan alleen een soepele regeling voor ontheffingen op breedte transport.

  Martin Smits - free lance medewerker Boerderij

 • no-profile-image

  har

  mijn vrouw is ook 3,52m breed, en er ligt ook iedere week een bekeuring op de stoep.

 • no-profile-image

  Gerald

  Is het niet zo, dat de lengte van het voertuig 12 meter is, maar de afstand voor het stuur een bepaalde afstand moet zijn? daar zijn de rooiers van grimme etc toch ook voor aangepast die zelfrijders. hoe zit dit precies?

 • no-profile-image

  Martin Smits

  In Nederland is alleen de totale lengte van 12 meter een beperking. In Duitsland mag de afstand van de voorzijde van het stuur tot de voorzijde van het voertuig niet groter zijn dan 3,50 meter. Daarom heeft o.a. Grimme een verschuifbare cabine om op de weg aan deze eis te voldoen. In Nederland is het op dit punt vrijheid blijheid. De Duitsers hebben vaak ook politieke wieltjes onder hun zelfrijders om de op de weg maximaal toegestane wiellast niet te overschrijden. Bijvoorbeeld de Holmer bietenrooiers maar ook de grootste Krone hakselaars. Hoewel in Nederland ook grenzen zijn gesteld aan de toegestane aslast wordt daar bij zelfrijdende oogstmachines in de praktijk ook niet naar omgekeken. Het is ook een non-issue want er is nog nooit een wegdek een dag eerder aan vernieuwing toe geweest omdat er een bietenrooier overheen was gereden die niet voldeed aan de wettelijke eisen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.