Home

Foto & video 1714 x bekeken

Frezen, poten- en aanaarden in de hef

De Grimme GL 420 Exacta zal volgend jaar te koop zijn. Frezen, poten- en aanaarden in één werkgang en alles achter de trekker in de hef, zodat de losse grond maximaal wordt benut.

Foto

 • De Grimme GL 420 Exacta zal volgend jaar te koop zijn. Frezen, poten- en aanaarden in één werkgang en alles achter de trekker in de hef, zodat de losse grond maximaal wordt benut, het is de grote verdienste van het systeem.

  Tekst: Martin Smits, foto's: Peter Roek

 • Frezen, poten en aanaarden, alles in één werkgang achter de trekker, zonder wielen om maximaal de losse grond te benutten, deze aanpak wint in de praktijk aan belangstelling. Onder andere in België wordt dat al veel langer gedaan.

 • Vanuit de hoofdbunker worden per twee pootbuizen aardappelen met een bandje aangevoerd. Een sensor (links en rechts) stuurt de dosering.

 • De pootbuizen zijn afkomstig van de Grimme GL420 en staan gemonteerd zoals bij een ’normale‘ pootmachine. Ze scheppen de aardappelen uit een zo klein mogelijk bunkertje.

 • De pootmachine wordt hydraulisch aangedreven. De snelheid wordt gemeten met een loopwiel.

 • Zoals bij alle machine die het poten combineren met aanaarden, is vullen alleen mogelijk met een transportband of, zoals in dit geval, met een verreiker. Zeker bij deze machine is dat de enige manier omdat de totaal 2,10 meter hoge machine een vaste bunker heeft die zo ver mogelijk naar voren staat.

 • Nadeel van alles in de hef is dat het nogal zwaar wordt om te tillen. De lege machine weegt naar schatting 3.000 kilo en er kan 2.000 kilo pootgoed in. Maar behalve de kilo’s om te heffen speelt ook de balans een rol. Met een Cappon-verkruimelaar in de hef en een flinke mop frontgewicht op 1,50 meter voor de bok van de fronthef kan een John Deere 7430 de machine tillen en de voorwielen voldoende aan de grond houden.

 • Vanuit de trekker kan de chauffeur goed in de hoofdbunker kijken. Twee camera’s geven zicht op de pootelementen. De bediening gebeurt met de Grimme VC50 monitor die ook gebruikt kan worden voor een Grimme-rooimachine.

 • Instellen van de pootdiepte gaat eenvoudig met een spindel aan beide zijden van de machine. Hoewel die de pootdiepte eigenlijk indirect instelt, want het is de hoeveelheid losse grond boven de poter die door de verstelbare verbinding tussen aanaardkap en geulentrekker wordt ingesteld.

 • Een beperking van de Exacta GL420 is dat die alleen in combinatie met aanaardkappen kan werken. Er zitten geen toedekschijven aan de machine. Daar wordt de machine compacter van, maar is de grond (nog) niet bekwaam genoeg om meteen genoeg losse grond voor het aanaarden te maken, dan is poten met deze machine niet mogelijk.

 • De frees is een standaard Grimme-product, de Rotatiller RT 300 hakenfrees. Enkele technische gegevens: diameter van de rotor 62 centimeter, toerental 350/400/450 omw. Per min., 98 tanden.

 • De machine heeft geen loopwielen waardoor de werkdiepte van de frees wordt bepaald door de positieregeling van de hefinrichting. Tussen de trekkerwielen is een hydraulisch instelbare pakkerwals met vijf rubberen ringen gemonteerd. Die wals effent de grond tussen de wielen en neemt ook een deel van het gewicht van de machine over.

 • De bunker is vrij eenvoudig aan de achterzijde leeg te maken doordat de bunkertjes van de pootelementen aan de achterkant open kunnen. Met de transportbandjes kun je dan de hoofdbunker via de kleine bunkertjes leeg draaien.

 • De GL 420 Exacta verkeert nog enigszins in de prototypefase en is dit voorjaar door Grimme op tal van plaatsen ingezet om ervaring op te doen en kinderziekten op te sporen. Maar het is wel zover dat de machine voor het volgend seizoen te koop zal zijn.

 • Op het eind van het seizoen werd het ook op zware grond, waar Boerderij de machine aan het werk zal, al lekker stoffig.

 • Het gaat erom hoe de aardappel in de rug komt. Dat is meteen ook een nadeel van het meteen aanaarden: je kunt niet zo eenvoudig snel even bekijken hoe de aardappelen in de grond zitten. Het scheelt wel een extra werkgang en daarmee ook tijd en kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.